Pre 10 hostí potrebujeme: 225 g tmavej čokolády, 125 g masla, 175 g kryštálového cukru, 100 g mandľovej múky, 1 vanilkový struk, 6 oddelených vajec.
Čokoládová poleva: 100 g tmavej čokolády, 30 g masla, 50 g preosiateho práškového cukru, 75 ml smotany, 75 g nahrubo nasekaných opražených lieskových orechov.
Predhrejte rúru na 180°C a vysteľte formu s priemerom 20 cm papierom na pečenie alebo ju vymastite maslom a cukrom.
Rozpustite čokoládu a maslo vo veľkej teplovzdornej miske nad hrncom s vriacou vodou.
Odstavte misku a metličkou vmiešajte vanilku a pridajte mandle.
Vymiešajte žĺtky a pridajte jeden po druhom, kým nevznikne husté cesto.
Dajte bielky do mixéra (alebo použite elektrický mixér s miskou), pridajte cukor v troch dávkach, kým hmota nestuhne. Pridajte tretinu vaječných bielkov do kakaového masla a jemne zmiešajte. Proces opakujte aj so zvyšnými bielkami.
Nalejte cesto do formy a nechajte piecť 35 minút, kým poleva nestuhne, ale ešte zostáva ľahko rozpustená.
Vyberte koláč z rúry a nechajte ho odstáť, aby ochladol, kým ho nevyberiete z formy.
Čokoládová poleva
Rozpustite čokoládu a maslo v miske nad parou. Keď sa rozpustia, odstavte ich a primiešajte práškový cukor a smotanu.
Nechajte vychladnúť, kým zmes nebude dostatočne stuhnutá.
Polejte koláč a posypte orieškami.
Nechajte vsiaknuť pred krájaním a servírovaním.
Autor: Carolina Garcia
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.