Korzár logo Korzár
Nedeľa, 22. júl, 2018 | Meniny má Magdaléna
Nájdete nás na webe

Labológia: Varili pivo, krstili dukáty

Pojem zberateľstvo sa nedá ohraničiť ani vymedziť. Jednotlivé odbory úzko súvisia, čo dodáva zberateľstvu voľnosť a kreativitu.

(Zdroj: Lórant Kulík)



Zberateľstvo preniklo do pivovarníctva už pred mnohými desaťročiami. Prirodzeným vývojom vznikol samostatný zberateľský odbor labológia, ktorý sústreďuje zberateľov pivných suvenírov. Málokto vie, že jedinečný a pomerne málo známy výraz pochádza zo slova „label“ - etiketa. V dnešnej dobe sa zbierajú pivné nálepky, poháre, podpivníky a ďalšie kuriozity. O tom, že jednotlivé zberateľské odbory sú neoddeliteľné sme sa už niekoľkokrát presvedčili.

Prijali sme pozvanie 6. apríla na tlačovú konferenciu, ktorú usporiadal predseda občianskeho združenia Košický dukát JUDr. Vladimír Gürtler. Pri tejto príležitosti sa rozbehli varné tanky, pivo začali variť už o šiestej ráno. Prítomný bol vrchný sládek Maroš Padre Hajduk (na snímke vľavo) a spolumajiteľ pivovaru Hostinec a reštaurácie Camelot Peter Škripko (na snímke vpravo). Od pána Škripka sme sa dozvedeli, že ide o belgický typ horkého nápoja s peknou žltou farbou s názvom Košický dukát. Pivo získa skvelé vlastnosti vďaka chmeľom Hallertauer Tradition a Styrian goldings. Špeciálne kvasinky doviezli z Českej republiky, aby dosiahli čo najlepšiu kvalitu. Suroviny budú variť podľa receptu 2 dni v 500–litrových nádobách, kým nenaplnia 1000-litrový tank. Predseda združenia Košický dukát spolu s autormi mincí Branislavom Rónaim, Romanom Lugárom, sládkom a s ďalšími hosťami pokrstia jedinečným pivom nové dvojdukáty. Košičania môžu nový druh nápoja ochutnať v pivovare Hostinec už od 28. apríla. Pri platbe miestnou menou bude pivo lacnejšie o 19 centov.

Článok pokračuje pod video reklamou

Vrchný Sládek Maroš Padre Hajduk je zakladateľom kočovného pivovaru Padre Craft Brews. Ovplyvnila ho veľká Británia, varí pivá rôznych chutí v malých remeselných pivovaroch- Craft Beer, podľa vlastnej receptúry. Zo začiatku bol to iba koníček, ktorému sa venoval iba vo voľnom čase, dnes už patrí k profesionálom. Pivo Košický dukát navaril podľa vlastnej receptúry, ktorú spísal ráno pred pomletím surovín a naplnením tanku. Pripomenul, že varenie je náročné a trvá 8 až 10 hodín. Je rád, že prípravou nápoja jedinečnej chuti prispel k úspešnému projektu Košický dukát. K finálnemu produktu prispel aj kremnický medailér Branislav Rónai návrhom etikety (vpravo hore v bielom rámčeku), ktorú majster sládek podpísal. Veríme, že pivo lokálneho charakteru bude Košičanom chutiť a nové dvojdukáty sa budú Košičanom páčiť.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 652
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 698
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 16 874
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 481
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 564
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 554
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 4 533
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 494
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 993
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 662

Neprehliadnite tiež

Tréner z akadémie West Hamu mal z Košíc dobré dojmy

Verí, že vzájomná spolupráca prinesie obom klubom úspech.

Zamestnanca knižnice odsúdili za sexuálne zneužívanie klientov

Jeden súd ho poslal za mreže, druhý ho potrestal iba podmienečne.

Vozili Masaryka či Dubčeka. V Košiciach sa predviedli vozňové veterány

Lákal najmä seniorský parný rušeň Zelený Anton.

Mnohé z tatranských kúpeľov sú už minulosťou

Kúpeľný ráz už stratilo Štrbské Pleso, či Tatranská Lomnica.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Môj dom, môj hrad. Sternbergovci si to môžu povedať už 800 rokov

So súrodencami sa tu pretekali na trojkolkách, pre miestnych robili omše. Na súkromnom hrade Český Šternberk hradný pán stále býva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop