Korzár logo Korzár
Sobota, 19. august, 2017 | Meniny má Lýdia

Labológia: Varili pivo, krstili dukáty

Pojem zberateľstvo sa nedá ohraničiť ani vymedziť. Jednotlivé odbory úzko súvisia, čo dodáva zberateľstvu voľnosť a kreativitu.

(Zdroj: Lórant Kulík)



Zberateľstvo preniklo do pivovarníctva už pred mnohými desaťročiami. Prirodzeným vývojom vznikol samostatný zberateľský odbor labológia, ktorý sústreďuje zberateľov pivných suvenírov. Málokto vie, že jedinečný a pomerne málo známy výraz pochádza zo slova „label“ - etiketa. V dnešnej dobe sa zbierajú pivné nálepky, poháre, podpivníky a ďalšie kuriozity. O tom, že jednotlivé zberateľské odbory sú neoddeliteľné sme sa už niekoľkokrát presvedčili.

Prijali sme pozvanie 6. apríla na tlačovú konferenciu, ktorú usporiadal predseda občianskeho združenia Košický dukát JUDr. Vladimír Gürtler. Pri tejto príležitosti sa rozbehli varné tanky, pivo začali variť už o šiestej ráno. Prítomný bol vrchný sládek Maroš Padre Hajduk (na snímke vľavo) a spolumajiteľ pivovaru Hostinec a reštaurácie Camelot Peter Škripko (na snímke vpravo). Od pána Škripka sme sa dozvedeli, že ide o belgický typ horkého nápoja s peknou žltou farbou s názvom Košický dukát. Pivo získa skvelé vlastnosti vďaka chmeľom Hallertauer Tradition a Styrian goldings. Špeciálne kvasinky doviezli z Českej republiky, aby dosiahli čo najlepšiu kvalitu. Suroviny budú variť podľa receptu 2 dni v 500–litrových nádobách, kým nenaplnia 1000-litrový tank. Predseda združenia Košický dukát spolu s autormi mincí Branislavom Rónaim, Romanom Lugárom, sládkom a s ďalšími hosťami pokrstia jedinečným pivom nové dvojdukáty. Košičania môžu nový druh nápoja ochutnať v pivovare Hostinec už od 28. apríla. Pri platbe miestnou menou bude pivo lacnejšie o 19 centov.

Vrchný Sládek Maroš Padre Hajduk je zakladateľom kočovného pivovaru Padre Craft Brews. Ovplyvnila ho veľká Británia, varí pivá rôznych chutí v malých remeselných pivovaroch- Craft Beer, podľa vlastnej receptúry. Zo začiatku bol to iba koníček, ktorému sa venoval iba vo voľnom čase, dnes už patrí k profesionálom. Pivo Košický dukát navaril podľa vlastnej receptúry, ktorú spísal ráno pred pomletím surovín a naplnením tanku. Pripomenul, že varenie je náročné a trvá 8 až 10 hodín. Je rád, že prípravou nápoja jedinečnej chuti prispel k úspešnému projektu Košický dukát. K finálnemu produktu prispel aj kremnický medailér Branislav Rónai návrhom etikety (vpravo hore v bielom rámčeku), ktorú majster sládek podpísal. Veríme, že pivo lokálneho charakteru bude Košičanom chutiť a nové dvojdukáty sa budú Košičanom páčiť.

Neprehliadnite tiež

Horský záchranár: Slovenský raj niektorí turisti podceňujú

Úspešný zásah ich napĺňa vynikajúcim pocitom.

Kontroverzný Lenin prišiel do Seattlu z Popradu

Pred Nežnou revolúciou mal byť pýchou Popradu, dnes irituje obyvateľov mesta Seattle.

Rýchly vodič zrazil cyklistu, súd poukázal na jeho spoluzavinenie

Tragická dopravná nehoda sa stala ešte v roku 2010.

Rokliny a tiesňavy robia Slovenský raj tým, čím je

Vyberte si túru zo sprístupnených trás.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Obec, kde sa nestrácajú eurofondy, stavia wellness centrum

Starosta Raslavíc Marek Rakoš dokázal za dva roky vybudovať 80 pracovných miest pre sociálne slabé skupiny.

BRATISLAVA

Prestavba stanice sa blíži, Bratislava o obmedzeniach mlčí

Najskôr musia dokončiť modernizáciu električkovej trate na Špitálskej ulici.

DOMOV

Kaliňák prečkáva Plavčana v zahraničí, dosiaľ šlo o jeho hlavu

Minister vnútra je už dlhšie na dovolenke.

KULTÚRA

Nové Káčerovo lahodí oku. Pravé dobrodružstvo však neukázalo

Animované seriály za tridsať rokov vyrástli.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 18 669
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 946
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 513
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 2 041
  5. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 1 592
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 503
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 493
  8. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 414
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 288
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 271

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop