Korzár logo Korzár
Streda, 29. marec, 2017 |Meniny má Miroslav

Labológia: Varili pivo, krstili dukáty

Pojem zberateľstvo sa nedá ohraničiť ani vymedziť. Jednotlivé odbory úzko súvisia, čo dodáva zberateľstvu voľnosť a kreativitu.

(Zdroj: Lórant Kulík)



Zberateľstvo preniklo do pivovarníctva už pred mnohými desaťročiami. Prirodzeným vývojom vznikol samostatný zberateľský odbor labológia, ktorý sústreďuje zberateľov pivných suvenírov. Málokto vie, že jedinečný a pomerne málo známy výraz pochádza zo slova „label“ - etiketa. V dnešnej dobe sa zbierajú pivné nálepky, poháre, podpivníky a ďalšie kuriozity. O tom, že jednotlivé zberateľské odbory sú neoddeliteľné sme sa už niekoľkokrát presvedčili.

Prijali sme pozvanie 6. apríla na tlačovú konferenciu, ktorú usporiadal predseda občianskeho združenia Košický dukát JUDr. Vladimír Gürtler. Pri tejto príležitosti sa rozbehli varné tanky, pivo začali variť už o šiestej ráno. Prítomný bol vrchný sládek Maroš Padre Hajduk (na snímke vľavo) a spolumajiteľ pivovaru Hostinec a reštaurácie Camelot Peter Škripko (na snímke vpravo). Od pána Škripka sme sa dozvedeli, že ide o belgický typ horkého nápoja s peknou žltou farbou s názvom Košický dukát. Pivo získa skvelé vlastnosti vďaka chmeľom Hallertauer Tradition a Styrian goldings. Špeciálne kvasinky doviezli z Českej republiky, aby dosiahli čo najlepšiu kvalitu. Suroviny budú variť podľa receptu 2 dni v 500–litrových nádobách, kým nenaplnia 1000-litrový tank. Predseda združenia Košický dukát spolu s autormi mincí Branislavom Rónaim, Romanom Lugárom, sládkom a s ďalšími hosťami pokrstia jedinečným pivom nové dvojdukáty. Košičania môžu nový druh nápoja ochutnať v pivovare Hostinec už od 28. apríla. Pri platbe miestnou menou bude pivo lacnejšie o 19 centov.

Vrchný Sládek Maroš Padre Hajduk je zakladateľom kočovného pivovaru Padre Craft Brews. Ovplyvnila ho veľká Británia, varí pivá rôznych chutí v malých remeselných pivovaroch- Craft Beer, podľa vlastnej receptúry. Zo začiatku bol to iba koníček, ktorému sa venoval iba vo voľnom čase, dnes už patrí k profesionálom. Pivo Košický dukát navaril podľa vlastnej receptúry, ktorú spísal ráno pred pomletím surovín a naplnením tanku. Pripomenul, že varenie je náročné a trvá 8 až 10 hodín. Je rád, že prípravou nápoja jedinečnej chuti prispel k úspešnému projektu Košický dukát. K finálnemu produktu prispel aj kremnický medailér Branislav Rónai návrhom etikety (vpravo hore v bielom rámčeku), ktorú majster sládek podpísal. Veríme, že pivo lokálneho charakteru bude Košičanom chutiť a nové dvojdukáty sa budú Košičanom páčiť.

Neprehliadnite tiež

Majiteľ klubu, ktorého vinia zo zbitia klienta, ostáva vo väzbe

Tvrdil, že chlapca, podozrivého z krádeže whisky, preberal na toalete z bezvedomia.

Konkrétny termín stavby obchvatov Prešova ministerstvo nepovedalo

Aktivisti chystajú protestné blokády ciest.

V Tatrách sa zranil poľský skialpinista

Do nemocnice ho z Kôprovej doliny prevážal vrtuľník.

Košice nebudú v semifinále po 16 rokoch. Tu sú hlavné dôvody

Čo stálo za neúspechom v aktuálnej sezóne.

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Držiteľka Pulizterovej ceny: Jeden článok môže zmeniť svet

Novinárka pomohla vyslobodiť viac ako dvetisíc otrokov thajského krevetového priemyslu.

SVET

Ryby, ktoré ste si kúpili, možno ulovili otroci

Komplikovaná sieť maskuje súvislosť medzi rybami a ľuďmi, ktorí ich chytajú.

SVET

Mayová chce priateľský rozvod. Brexit však môže bolieť

Dva roky na vyrokovanie podmienok odchodu Britov z Únie sú podľa odborníkov málo.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  2. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  3. Cestou - necestou
  4. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  5. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  6. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  7. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  8. Zábavný aj sebavedomý
  9. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  10. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  1. Ako financovať obnovu bytového domu v 2017
  2. Dom od ES - bolo to fajn
  3. Zdravé zuby rovná sa zdravý kôň
  4. Majsterka Európy v silovom trojboji zo SvF STU
  5. Obnova kaštieľa v Malinove
  6. Vklad na kataster vybavíte od marca elektronicky
  7. Nulový úrok pre klientov, ktorí si do mBank prenesú kreditku
  8. Ako inovovať vo vašej firme? Poradí vám odborný seminár
  9. Nové bývanie bez murovania
  10. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 13 848
  2. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň 10 816
  3. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci 10 222
  4. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností 3 856
  5. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 3 467
  6. Za štadiónom Lokomotívy rastie zaujímavý projekt 3 263
  7. Zábavný aj sebavedomý 2 863
  8. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku 2 480
  9. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 2 190
  10. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre 1 906

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop