Korzár logo Korzár
Pondelok, 22. január, 2018 | Meniny má Zora
Pridajte si svoje mesto

Labológia: Varili pivo, krstili dukáty

Pojem zberateľstvo sa nedá ohraničiť ani vymedziť. Jednotlivé odbory úzko súvisia, čo dodáva zberateľstvu voľnosť a kreativitu.

(Zdroj: Lórant Kulík)



Zberateľstvo preniklo do pivovarníctva už pred mnohými desaťročiami. Prirodzeným vývojom vznikol samostatný zberateľský odbor labológia, ktorý sústreďuje zberateľov pivných suvenírov. Málokto vie, že jedinečný a pomerne málo známy výraz pochádza zo slova „label“ - etiketa. V dnešnej dobe sa zbierajú pivné nálepky, poháre, podpivníky a ďalšie kuriozity. O tom, že jednotlivé zberateľské odbory sú neoddeliteľné sme sa už niekoľkokrát presvedčili.

Prijali sme pozvanie 6. apríla na tlačovú konferenciu, ktorú usporiadal predseda občianskeho združenia Košický dukát JUDr. Vladimír Gürtler. Pri tejto príležitosti sa rozbehli varné tanky, pivo začali variť už o šiestej ráno. Prítomný bol vrchný sládek Maroš Padre Hajduk (na snímke vľavo) a spolumajiteľ pivovaru Hostinec a reštaurácie Camelot Peter Škripko (na snímke vpravo). Od pána Škripka sme sa dozvedeli, že ide o belgický typ horkého nápoja s peknou žltou farbou s názvom Košický dukát. Pivo získa skvelé vlastnosti vďaka chmeľom Hallertauer Tradition a Styrian goldings. Špeciálne kvasinky doviezli z Českej republiky, aby dosiahli čo najlepšiu kvalitu. Suroviny budú variť podľa receptu 2 dni v 500–litrových nádobách, kým nenaplnia 1000-litrový tank. Predseda združenia Košický dukát spolu s autormi mincí Branislavom Rónaim, Romanom Lugárom, sládkom a s ďalšími hosťami pokrstia jedinečným pivom nové dvojdukáty. Košičania môžu nový druh nápoja ochutnať v pivovare Hostinec už od 28. apríla. Pri platbe miestnou menou bude pivo lacnejšie o 19 centov.

Vrchný Sládek Maroš Padre Hajduk je zakladateľom kočovného pivovaru Padre Craft Brews. Ovplyvnila ho veľká Británia, varí pivá rôznych chutí v malých remeselných pivovaroch- Craft Beer, podľa vlastnej receptúry. Zo začiatku bol to iba koníček, ktorému sa venoval iba vo voľnom čase, dnes už patrí k profesionálom. Pivo Košický dukát navaril podľa vlastnej receptúry, ktorú spísal ráno pred pomletím surovín a naplnením tanku. Pripomenul, že varenie je náročné a trvá 8 až 10 hodín. Je rád, že prípravou nápoja jedinečnej chuti prispel k úspešnému projektu Košický dukát. K finálnemu produktu prispel aj kremnický medailér Branislav Rónai návrhom etikety (vpravo hore v bielom rámčeku), ktorú majster sládek podpísal. Veríme, že pivo lokálneho charakteru bude Košičanom chutiť a nové dvojdukáty sa budú Košičanom páčiť.

Neprehliadnite tiež

Sľubujú dôchodcom výhru za nákup. Peniaze nedorazia

Dôverčivý 97-ročný dôchodca minul na produkty už vyše 250 eur.

Konkurz na šéfarchitekta Raši zrušil. Jeden uchádzač bol málo

Jediná nevylúčená záujemkyňa vraví, že chápe, čo to pre ňu znamená.

Kde je mafián Nigut? Zatykač má vyše štyri roky

Špekuluje sa, že už je po smrti. Okoličány spomína na posledné stretnutie.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zarábajú milióny na úkor štátu. Priekupníkov dreva sa nedarí odstaviť

Niektoré firmy, ktoré len skupujú drevo a posúvajú ho ďalej, majú s Lesmi SR uzatvorené nevypovedateľné zmluvy.

DOMOV

Dobré ráno: Kto zarába na slovenských lesoch

Ako u nás funguje biznis s drevom.

KOMENTÁRE

Starostlivosť vzorného hospodára

Podozrenie, že sa o milióny podelili, asi napadá kdekomu.

ŠPORT

Nechcel som, aby Nasťa odišla. Dnes to chápem, tvrdí jej brat

Ako je možné, že Kuzminová vyhráva, a naši nie, čudujú sa Rusi.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  2. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  3. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  7. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  10. Kam do tepla v januári?
  1. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  2. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  3. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  4. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  5. Alarica – new business project in the market of shoes
  6. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  7. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  8. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  9. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  10. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 18 192
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 8 083
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 343
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 103
  5. Kam do tepla v januári? 1 773
  6. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 479
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 397
  8. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 1 269
  9. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 904
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 867

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop