Potrebujeme: 330 g hladkej múky, sol, 1 vajce do cesta, 6 vajec na náplň, 170 g masla, 250 ml mlieka, 250 ml kyslej smotany, muškátový oriešok, 100 g slaniny, 70 g ementálu, mleté čierne korenie, čerstvý alebo mrazený hrášok
Postup: Predhrejeme rúru na 160 stupňov Celzia. V miske zmiešame múku, soľ, vajce a maslo s vodou. Vypracujeme rukami hladké cesto, zabalíme do fólie a uložíme do chladničky.
Slaninu pokrájame na kocky, hrášok uvaríme v slanej vode. V ďalšej miske vymiešame mlieko, smotanu a šesť vajec na plnku. Osolíme, okoreníme a ochutíme postrúhaným muškátovým orieškom.
Vyberieme cesto a vyvaľkáme z neho tenkú placku, ktorú prenesieme do koláčovej formy tak, aby cesto prepadlo niekoľko centimetrov cez okraj formy.
Okraje cesta zahneme dovnútra tak, aby na vrchole koláča vytvorili „tunel". Na cesto nasypeme pokrájanú slaninu a postrúhaný ementál. Zalejeme vajíčkovo-smotanovou zmesou a ozdobíme hráškom.
Pečieme 45 až 60 minút dozlatista.
Autor: kag
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.