Na prípravu tejto polievky pre päťčlennú rodinu potrebujeme: Mäsový vývar, napr. z nedele 1 l. Cibuľu 400 g. Zemiaky 300 g. Olivový olej 50 ml. Maslo 50 g. Smotanu 30 % 100 ml. Soľ, korenie. Malú vetvičku tymianu.
Vo vhodnom hrnci na miernom plameni si opražíme do sklovita na olivovom oleji očistenú a nakrájanú cibuľu s troškou soli.
Pridáme maslo a keď sa začne základ znovu pražiť, čo potrvá krátku chvíľku, pridáme očistené a na kocky pokrájané zemiaky. Pozvoľna za stáleho miešania restujeme desať minút. Cibuľovo-zemiakový základ zalejeme vývarom a varíme do úplného zmäknutia zemiakov.
Do polievky pridáme smotanu, dobre rozmixujeme ponorným mixérom, prípadne ju môžeme ešte prepasírovať cez jemné sitko. Keď je to nutné, polievku dochutíme soľou a korením.
Podávame s opečenou chlebovou hriankou a syrom parmezánového druhu.
Prajem vám všetkým dobrú chuť!
Autor: František Schiller
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.