Tento recept je niečo pre maškrtné jazýčky našich drahých polovičiek.
Pre našu polovičku a jej štyri kamošky potrebujeme tieto suroviny: pražma zlatohlavá 1 kg, kokosové mlieko 300 ml, smotana 33% 200 ml, struk čerstvej vanilky, citrónová tráva 1 kus, limetový list čerstvý alebo sušený, lesné ovocie 200 g postačí mrazené (okrem jahôd), limetka 2 kusy, zázvor čerstvý 50 g (alebo galangal), trstinový cukor 50 g, soľ, korenie, koriander čerstvý 100 g.
Kokosová omáčka: Pripravíme si ju redukciou smotany a kokosového mlieka s prídavkom čerstvej vanilky, citrónovej trávy, limetového listu a čerstvého zázvoru. Keď je omáčka hustá tak, ako má byť, dochutíme ju trstinovým cukrom, soľou, korením a limetovou šťavou.
Omáčka z lesných plodov: Lesné plody len prevaríme a prepasírujeme cez jemné sitko. Nesladíme ani necukrujeme, omáčka má byť kyslá.
Už len stačí očistiť rybu od šupín, vyfiletovať a vykostiť filety. Osolené filety ryby uvaríme na pare (použijeme hrniec s vodou, papier na pečenie, väčšie sito a pokrievku). Rybie filety sú varené rýchlo, takže pozor, neprevariť to, 4 až 6 minút úplne stačí.
Uvarené filety položíme na tanier a podstielku z čerstvého koriandra a k tomu pripravené omáčky (cca 2-3 PL kokosovej omáčky a 2-3 ČL omáčky z lesných plodov).
Môžeme podávať...
Autor: František Schiller
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.