Reďkovka je v posledných rokoch dostupná celoročne a podľa odborníka Igora Bukovského by sme jej účinky nemali podceňovať.
Reďkovky sa s obľubou pestovali už na dvoroch faraónov a Rimania ich rozšírili do celej Európy.
„Pokiaľ ide o zloženie, významnejšie množstvo vitamínov alebo minerálov by ste len ťažko hľadali. Najbohatšie sú zastúpené vitamín C, kyselina listová a draslík. Reďkovka je však bohatá aj na éterické oleje a sírnaté zlúčeniny, ktoré podporujú tvorbu žlče a uľahčujú odtok zo žlčníka. Zároveň dokážu rozpúšťať aj hlieny, preto sú skvelým doplnkom pri liečbe infekčných chorôb dýchacích ciest, ako sú zápal prínosových dutín alebo priedušiek. Diuretický účinok reďkovky môžeme využiť pri prevencii močových kameňov," vymenúva expert na zdravú stravu Igor Bukovský.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.