Ak by ste túto špecialitu kulinárskeho kalendára radi ochutnali priamo od jeho tvorcov, môžete tak urobiť počas apríla v reštaurácii Olive Tree.
Zemiakové halušky s tymianovou bryndzou, olivovým olejom a kúskom pečeného bravčového boku
Počet porcií: približne 10
Čas na prípravu: 45-55 min.
Na prípravu potrebujeme:
Mladé zemiaky - 800 g
Hrubú múku - 800 g
Vajce (môže, ale aj nemusí) - 1 ks
Soľ
Čerstvo drvené čierne korenie
Chilli - celé sušené, cca 1,5 cm 1 ks
Čerstvý tymian, cca 5 g
Čerstvý strúčik cesnaku
Májovú bryndzu - 800 g
Olivový olej extra panenský - 0,15 l
Bravčový bok - 1,5 kg
Marináda: Čerstvý tymian opláchneme vodou, osušíme a rozdelíme na stonky - používame nielen lístky, ale aj stonky. Časť oleja rozohrejeme v nádobe s hrubým dnom, vložíme doň na plátky nakrájaný cesnak a orestujeme ho do žlta. Následne znížime ohrev nádoby a pridávame prstami podrvené chilli, tymian, štipku soli, čierneho korenia a po chvíli aj zvyšok olivového oleja. Necháme odležať v nádobe.
Hlavná časť prípravy:
Do misky si pripravíme bryndzu, pridáme do nej marinádu, z ktorej sme predtým vybrali tvrdé stonky tymianu, vymiešame. Necháme odležať počas doby umývania zemiakov. Zemiaky nastrúhame, zmiešame s múkou, vajíčkom, soľou a štipkou korenia a vypracujeme na haluškové cesto, ktoré postupne hádžeme do vriacej osolenej vody a varíme halušky obľúbenej veľkosti. Po uvarení ich scedíme a vymiešame s pripravenou bryndzou. Podľa chuti či potreby môžeme zmes zriediť vodou z halušiek. Jedlo podávame k pečenému bôčiku upravenému podľa vlastného spôsobu.
TIP:
Takto pripravenú bryndzu si môžete vychutnať aj s čerstvým chlebom, hriankami a slaninkou či s cibuľou grilovanou v šupke.
VIZITKA
Jozef Hromják
Vek: 36 rokov
Pochádza zo Záhradného pri Prešove
Chef DoubleTree by Hilton Košice
Člen Národného teamu kuchárov a cukrárov, držiteľ medaily v bronzovom pásme zo svetového kulinárskeho pohára Expogast Luxemburg 2014. Víťaz celoslovenských súťaží Danubius Gastro Cup a Horeca varí s profesionálmi. Trend Top šéfkuchár 2015.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.