Či už je pre vás baránok symbolom kresťanskej Veľkej noci alebo jari ako takej, vyskúšajte jeho makovú verziu.
Potrebujeme: 150 g polohrubej múky, 1 kypriaci prášok, 150 g pomletého maku, 4 vajcia, 1 vanilkový cukor, 8 kopcovitých lyžíc kryštálového cukru, 180 ml oleja, 5 lyžíc bieleho jogurtu
Postup: Rúru si predhrejeme na 180°C.
Formu vymažeme maslom a vymúčime hladkou múkou. Zmiešame múku, kypriaci prášok, mak. Celé vajcia rozklepneme do misky, pridáme vanilkový cukor a kryštálový cukor. Vyšľaháme. Pridáme olej a ďalej šľaháme, kým cesto mierne nezhustne. Postupne pridáme „suchú zmes" (mak, kypr.prášok, múka) a šľaháme.
Keď už cesto vyzerá homogénne, pridáme ešte 5 lyžíc bieleho jogurtu a zašľaháme. Cesto opatrne a pomaly nalejeme do spodnej časti formy, sledujeme, aby sa dostalo všade, zvlášť pozorní by sme mali byť pri hlavičke, aby mal baran ozajstné rohy, ušká, chvost a upečieme.
Autor: Spracovala: Monika Almášiová
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.