Korzár logo Korzár
Nedeľa, 21. január, 2018 | Meniny má Vincent
Pridajte si svoje mesto

Recept: Hovädzie varené s paradajkovou omáčkou

Táto klasika, ako má byť, si vyžaduje trošku viac času, podobne ako hovädzie varené so sviečkovou omáčkou.

Hovädzie varené s paradajkovou omáčkou.(Zdroj: Vladimír Mulík)

Tri až štyri hodiny deň pred podávaním a štyridsať minút v deň podávania, aby mäso čo najviac nabralo chuť zo zeleninového základu a paradajkového pretlaku.

Pre päťčlennú rodinu potrebujeme:
Hovädzie zadné, najlepšie falošná sviečkovica alebo lýtko 1 kg. Mrkvu 150 g. Zeler 150 g. Cibuľu 100 g. Paradajkový pretlak v dobrej kvalite 200 g. Trstinový cukor 1 čajovú lyžičku. Kyslú smotanu. Olej alebo masť. Bobkový list. Nové korenie. Čierne korenie. Soľ. Menšiu kôru škorice

Očistenú koreňovú zeleninu a cibuľu nakrájame na menšie kocky. Mierne rozpálime vhodný hrniec s tukom, do ktorého vložíme nakrájanú koreňovú zeleninu a restujeme do tmavšej farby s občasným podlievaním vodou (cca každých päť minút pol decilitra vody), pridáme cibuľu a znova restujeme do tmava za občasného podlievania vodou.

Keď má základ peknú zlato-hnedastú farbu, pridáme paradajkový pretlak a ešte krátku chvíľu základ restujeme.

Základ zalejeme vodou, cca jedným litrom, pridáme bobkový list, trocha soli, pár guľôčok nového korenia, čierneho korenia a menšie množstvo celej škorice. Mäso pred vložením do základu opečieme z každej strany na tuku do zlata.

Hovädzie dusíme pod pokrievkou domäkka, aby sa nám mierne rozpadalo. Zväčša to trvá dva až tri hodiny a niekedy aj viac.(Každý kus hovädzieho mäsa je iný, hlavne u nás.) Nemusíte sa báť, že sa vám mäso bude zle krájať! Odleží nám cez noc v chladničke, kde naberie chuť a v chlade vytuhne.

Ako som už spomenul, po dovarení necháme základ s mäsom samovoľne vychladnúť alebo mu pomôžeme ľadovým vodným kúpeľom a po vychladnutí ho vložíme na nočný spánok do chladničky. Na druhy deň mäso vyberieme zo základu aj s troškou vývaru bez zeleniny, cca jeden deciliter.

Tento vývar nám poslúži pri ohrievaní nakrájaného mäsa tesne pred podávaním. Hrubý základ prevaríme, rozmixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme cez jemné sitko. Podľa hustoty buď nariedime alebo vyvaríme na hustotu omáčky, dochutíme soľou, korením a na zjemnenie pridáme čajovú lyžičku trstinového cukru.

Mäso krájame naprieč vláknami a zohrievame pár minút pod pokrievkou vo vývare, ktorý sme si odložili.

Pri podávaní na omáčku pridáme kyslú smotanu.

Najvhodnejšia príloha je varený zemiak s maslom alebo parená knedľa.

Prajem vám všetkým dobrú chuť.

Neprehliadnite tiež

Pri Benkovciach došlo k nehode, zranenia utrpelo niekoľko ľudí

Zrazili sa dve autá, cestu až do odvolania uzavreli.

Polovicu nového tanečného filmu Backstage nakrúcali na Spiši

Pod Tatry zavítal aj Ben Cristovao či The Pastels.

Za kšefty s drogami im hrozilo 15 rokov, dostali podmienky

Obhajca poukázal na dekriminalizáciu marihuany v Európskej únii.

Športový víkend východniarov - servis výsledkov a faktov

Ako dopadli zápasy a podujatia v jednotlivých športoch.

V Slovenskom krase je okolo 1 350 jaskýň a priepastí

Obce vidia aj negatíva, pre chránené územie prišli o podielové dane.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Štefunko: Nešiel by som do toho, keby som mal byť bezvýznamný hráč

Predseda novej strany Progresívne Slovensko si trúfa vo voľbách na 15 percent. Kandidátov chce nasadiť už do tohtoročných komunáliek.

KOMENTÁRE

Štefunkov test politických zákonitostí

Vyzerá to, ako keby cielene trolovali voličov nezaujímavými témami.

KOMENTÁRE

Babiš rovná sa ANO, ANO rovná sa Babiš

Kdesi na konci tunela sa predsa len čosi črtá.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  3. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  6. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  7. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  8. Kam do tepla v januári?
  9. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Alarica – new business project in the market of shoes
  3. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  7. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  8. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  9. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  10. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 17 315
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 8 639
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 573
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 258
  5. Kam do tepla v januári? 1 876
  6. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 1 829
  7. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 1 715
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 629
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 480
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 922

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop