Korzár logo Korzár
Sobota, 24. február, 2018 | Meniny má Matej
Pridajte si svoje mesto

Recept: Hovädzie varené s paradajkovou omáčkou

Táto klasika, ako má byť, si vyžaduje trošku viac času, podobne ako hovädzie varené so sviečkovou omáčkou.

Hovädzie varené s paradajkovou omáčkou.(Zdroj: Vladimír Mulík)

Tri až štyri hodiny deň pred podávaním a štyridsať minút v deň podávania, aby mäso čo najviac nabralo chuť zo zeleninového základu a paradajkového pretlaku.

Pre päťčlennú rodinu potrebujeme:
Hovädzie zadné, najlepšie falošná sviečkovica alebo lýtko 1 kg. Mrkvu 150 g. Zeler 150 g. Cibuľu 100 g. Paradajkový pretlak v dobrej kvalite 200 g. Trstinový cukor 1 čajovú lyžičku. Kyslú smotanu. Olej alebo masť. Bobkový list. Nové korenie. Čierne korenie. Soľ. Menšiu kôru škorice

Očistenú koreňovú zeleninu a cibuľu nakrájame na menšie kocky. Mierne rozpálime vhodný hrniec s tukom, do ktorého vložíme nakrájanú koreňovú zeleninu a restujeme do tmavšej farby s občasným podlievaním vodou (cca každých päť minút pol decilitra vody), pridáme cibuľu a znova restujeme do tmava za občasného podlievania vodou.

Článok pokračuje pod video reklamou

Keď má základ peknú zlato-hnedastú farbu, pridáme paradajkový pretlak a ešte krátku chvíľu základ restujeme.

Základ zalejeme vodou, cca jedným litrom, pridáme bobkový list, trocha soli, pár guľôčok nového korenia, čierneho korenia a menšie množstvo celej škorice. Mäso pred vložením do základu opečieme z každej strany na tuku do zlata.

Hovädzie dusíme pod pokrievkou domäkka, aby sa nám mierne rozpadalo. Zväčša to trvá dva až tri hodiny a niekedy aj viac.(Každý kus hovädzieho mäsa je iný, hlavne u nás.) Nemusíte sa báť, že sa vám mäso bude zle krájať! Odleží nám cez noc v chladničke, kde naberie chuť a v chlade vytuhne.

Ako som už spomenul, po dovarení necháme základ s mäsom samovoľne vychladnúť alebo mu pomôžeme ľadovým vodným kúpeľom a po vychladnutí ho vložíme na nočný spánok do chladničky. Na druhy deň mäso vyberieme zo základu aj s troškou vývaru bez zeleniny, cca jeden deciliter.

Tento vývar nám poslúži pri ohrievaní nakrájaného mäsa tesne pred podávaním. Hrubý základ prevaríme, rozmixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme cez jemné sitko. Podľa hustoty buď nariedime alebo vyvaríme na hustotu omáčky, dochutíme soľou, korením a na zjemnenie pridáme čajovú lyžičku trstinového cukru.

Mäso krájame naprieč vláknami a zohrievame pár minút pod pokrievkou vo vývare, ktorý sme si odložili.

Pri podávaní na omáčku pridáme kyslú smotanu.

Najvhodnejšia príloha je varený zemiak s maslom alebo parená knedľa.

Prajem vám všetkým dobrú chuť.

Neprehliadnite tiež

Zjazdovky či bežky. Podmienky na východe sú výborné

Víkend a prázdniny by mali priať fanúšikom lyžovania.

Súťaž

Máme pre vás poklad na zaujímavom mieste

Súťažte s Korzárom o zlatú tehličku a ďalšie skvelé ceny.

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Kuzminová: Nie je to len o medailách, chcem prinášať ľuďom radosť

Olympijská víťazka priletela domov len na pár dní. Po krátkom oddychu, ju čaká tréning. Musím sa dostať opäť do formy, vraví.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
  2. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  3. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  4. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  5. Talent - vzdelanie - úspech
  6. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  7. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  8. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  9. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  10. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  1. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  2. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  7. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  8. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  9. HubHub spája sily s Neulogy
  10. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 22 180
  2. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 16 485
  3. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 8 162
  4. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 7 890
  5. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 6 981
  6. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 5 774
  7. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 5 379
  8. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 235
  9. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 4 689
  10. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk 3 236

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop