Korzár logo Korzár
Sobota, 17. november, 2018 | Meniny má Klaudia
Nájdete nás na webe

Recept: Hovädzie varené s paradajkovou omáčkou

Táto klasika, ako má byť, si vyžaduje trošku viac času, podobne ako hovädzie varené so sviečkovou omáčkou.

Hovädzie varené s paradajkovou omáčkou.(Zdroj: Vladimír Mulík)

Tri až štyri hodiny deň pred podávaním a štyridsať minút v deň podávania, aby mäso čo najviac nabralo chuť zo zeleninového základu a paradajkového pretlaku.

Pre päťčlennú rodinu potrebujeme:
Hovädzie zadné, najlepšie falošná sviečkovica alebo lýtko 1 kg. Mrkvu 150 g. Zeler 150 g. Cibuľu 100 g. Paradajkový pretlak v dobrej kvalite 200 g. Trstinový cukor 1 čajovú lyžičku. Kyslú smotanu. Olej alebo masť. Bobkový list. Nové korenie. Čierne korenie. Soľ. Menšiu kôru škorice

Očistenú koreňovú zeleninu a cibuľu nakrájame na menšie kocky. Mierne rozpálime vhodný hrniec s tukom, do ktorého vložíme nakrájanú koreňovú zeleninu a restujeme do tmavšej farby s občasným podlievaním vodou (cca každých päť minút pol decilitra vody), pridáme cibuľu a znova restujeme do tmava za občasného podlievania vodou.

Článok pokračuje pod video reklamou

Keď má základ peknú zlato-hnedastú farbu, pridáme paradajkový pretlak a ešte krátku chvíľu základ restujeme.

Základ zalejeme vodou, cca jedným litrom, pridáme bobkový list, trocha soli, pár guľôčok nového korenia, čierneho korenia a menšie množstvo celej škorice. Mäso pred vložením do základu opečieme z každej strany na tuku do zlata.

Hovädzie dusíme pod pokrievkou domäkka, aby sa nám mierne rozpadalo. Zväčša to trvá dva až tri hodiny a niekedy aj viac.(Každý kus hovädzieho mäsa je iný, hlavne u nás.) Nemusíte sa báť, že sa vám mäso bude zle krájať! Odleží nám cez noc v chladničke, kde naberie chuť a v chlade vytuhne.

Ako som už spomenul, po dovarení necháme základ s mäsom samovoľne vychladnúť alebo mu pomôžeme ľadovým vodným kúpeľom a po vychladnutí ho vložíme na nočný spánok do chladničky. Na druhy deň mäso vyberieme zo základu aj s troškou vývaru bez zeleniny, cca jeden deciliter.

Tento vývar nám poslúži pri ohrievaní nakrájaného mäsa tesne pred podávaním. Hrubý základ prevaríme, rozmixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme cez jemné sitko. Podľa hustoty buď nariedime alebo vyvaríme na hustotu omáčky, dochutíme soľou, korením a na zjemnenie pridáme čajovú lyžičku trstinového cukru.

Mäso krájame naprieč vláknami a zohrievame pár minút pod pokrievkou vo vývare, ktorý sme si odložili.

Pri podávaní na omáčku pridáme kyslú smotanu.

Najvhodnejšia príloha je varený zemiak s maslom alebo parená knedľa.

Prajem vám všetkým dobrú chuť.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  2. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  3. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  4. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu
  5. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými
  6. EY Podnikateľ roka: hľadáme slovenské príbehy!
  7. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať?
  8. Platíte si poistenie domova zbytočne?
  9. Volkswagen T-Cross má z každého niečo
  10. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní
  1. 4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť
  2. Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva
  3. XXIII. Seminár I. Poliačka – Rozvoj cestnej infraštruktúry
  4. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  5. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  6. Sieť prevádzok Stop Shop obchodov má už 80 pobočiek
  7. Rozdiel medzi Dič a Ič dph
  8. Ekonomická diplomacia Indonézie
  9. Ako si vieme zabezpečiť štedrý a spokojný dôchodok?
  10. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  1. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 34 115
  2. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 26 278
  3. Platíte si poistenie domova zbytočne? 18 267
  4. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami 15 955
  5. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 7 269
  6. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí 6 003
  7. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 5 668
  8. Neukladajte si nič, čo vás môže ohroziť. Ako zabezpečiť telefón? 3 857
  9. Objavte silu Q10 a zredukujte vrásky počas 4 týždňov 3 825
  10. 5 brigád, ktoré pomôžu v budúcej kariére 3 208

Neprehliadnite tiež

Študujte menej, ale múdrejšie

Desať tipov, ako urobiť učenie efektívnejšie a zaujímavejšie.

Pohľad Lenky Hanikovej

Je po voľbách. S dobrým pocitom môžeme opäť odísť z východu

A nemohlo to všetko byť aj trocha skôr?

Najobľúbenejší učiteľ: Testovanie z matematiky nepovažujem za šťastné

Ján Gáll: Deti nie sú drzé, len priamejšie a otvorenejšie.

Kameničan Ján Mažerik sa ešte stále vracia z lesa s dubákmi

Hubárska sezóna na hornom Zemplíne sa ani v polovici novembra nekončí.

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Rok zmien: Padali symboly moci, o demokraciu treba stále bojovať

Aké boli najzásadnejšie udalosti od vraždy Jána Kuciaka.

PRED 100 ROKMI SA SKONČILA I. SVETOVÁ VOJNA

Skaza z neba. Z lietadiel zhadzovali aj tehly a kovové šípy

Medzi rakúsko-uhorskými stíhačmi vynikali aj rodáci zo Slovenska.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop