Korzár logo Korzár
Piatok, 21. september, 2018 | Meniny má Matúš
Nájdete nás na webe

Recept: Hovädzie varené s paradajkovou omáčkou

Táto klasika, ako má byť, si vyžaduje trošku viac času, podobne ako hovädzie varené so sviečkovou omáčkou.

Hovädzie varené s paradajkovou omáčkou.(Zdroj: Vladimír Mulík)

Tri až štyri hodiny deň pred podávaním a štyridsať minút v deň podávania, aby mäso čo najviac nabralo chuť zo zeleninového základu a paradajkového pretlaku.

Pre päťčlennú rodinu potrebujeme:
Hovädzie zadné, najlepšie falošná sviečkovica alebo lýtko 1 kg. Mrkvu 150 g. Zeler 150 g. Cibuľu 100 g. Paradajkový pretlak v dobrej kvalite 200 g. Trstinový cukor 1 čajovú lyžičku. Kyslú smotanu. Olej alebo masť. Bobkový list. Nové korenie. Čierne korenie. Soľ. Menšiu kôru škorice

Očistenú koreňovú zeleninu a cibuľu nakrájame na menšie kocky. Mierne rozpálime vhodný hrniec s tukom, do ktorého vložíme nakrájanú koreňovú zeleninu a restujeme do tmavšej farby s občasným podlievaním vodou (cca každých päť minút pol decilitra vody), pridáme cibuľu a znova restujeme do tmava za občasného podlievania vodou.

Článok pokračuje pod video reklamou

Keď má základ peknú zlato-hnedastú farbu, pridáme paradajkový pretlak a ešte krátku chvíľu základ restujeme.

Základ zalejeme vodou, cca jedným litrom, pridáme bobkový list, trocha soli, pár guľôčok nového korenia, čierneho korenia a menšie množstvo celej škorice. Mäso pred vložením do základu opečieme z každej strany na tuku do zlata.

Hovädzie dusíme pod pokrievkou domäkka, aby sa nám mierne rozpadalo. Zväčša to trvá dva až tri hodiny a niekedy aj viac.(Každý kus hovädzieho mäsa je iný, hlavne u nás.) Nemusíte sa báť, že sa vám mäso bude zle krájať! Odleží nám cez noc v chladničke, kde naberie chuť a v chlade vytuhne.

Ako som už spomenul, po dovarení necháme základ s mäsom samovoľne vychladnúť alebo mu pomôžeme ľadovým vodným kúpeľom a po vychladnutí ho vložíme na nočný spánok do chladničky. Na druhy deň mäso vyberieme zo základu aj s troškou vývaru bez zeleniny, cca jeden deciliter.

Tento vývar nám poslúži pri ohrievaní nakrájaného mäsa tesne pred podávaním. Hrubý základ prevaríme, rozmixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme cez jemné sitko. Podľa hustoty buď nariedime alebo vyvaríme na hustotu omáčky, dochutíme soľou, korením a na zjemnenie pridáme čajovú lyžičku trstinového cukru.

Mäso krájame naprieč vláknami a zohrievame pár minút pod pokrievkou vo vývare, ktorý sme si odložili.

Pri podávaní na omáčku pridáme kyslú smotanu.

Najvhodnejšia príloha je varený zemiak s maslom alebo parená knedľa.

Prajem vám všetkým dobrú chuť.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  3. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  4. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  5. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  6. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  7. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  9. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  10. Najužitočnejšia appka
  1. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  2. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  5. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  6. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  7. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  8. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  9. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  1. Najužitočnejšia appka 16 811
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 15 708
  3. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 968
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 581
  5. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 7 471
  6. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 6 390
  7. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 342
  8. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 4 665
  9. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 4 195
  10. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 2 883

Neprehliadnite tiež

Cesta do zoo je hanbou Košíc, myslia si turisti i miestni

Komusi došla trpezlivosť a skrášlil ju nápisom.

Medzi susedmi došlo k ostrému konfliktu, jeden z nich tasil slzný plyn

Po potýčke medzi dedinčanmi prišli na miesto záchranári i polícia.

Susedia sa spojili a za desať dní vynovili schátraný podchod

Vďaka monumentálnej maľbe na stenách vyrástol orech aj pagaštan.

Trebišov chce zaskočiť Prešov, Spišiaci sa pomaly dvíhajú

Prinášame prehľad toho najzaujímavejšieho, čo cez víkend ponúkne druhá i tretia liga.

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Fico je späť, ako prvého vytrestá Kisku

Keď treba zmasakrovať ústavu, vždy sa nájde koalícia ochotných.

Píše Marek Maďarič

Trestanie Orbána má vážne chyby (píše Marek Maďarič)

V správe nemali riešiť jeho ideové smerovanie či nevítaciu politiku.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop