Korzár logo Korzár
Piatok, 20. apríl, 2018 | Meniny má Marcel
Pridajte si svoje mesto

Recept: Hovädzie varené s paradajkovou omáčkou

Táto klasika, ako má byť, si vyžaduje trošku viac času, podobne ako hovädzie varené so sviečkovou omáčkou.

Hovädzie varené s paradajkovou omáčkou.(Zdroj: Vladimír Mulík)

Tri až štyri hodiny deň pred podávaním a štyridsať minút v deň podávania, aby mäso čo najviac nabralo chuť zo zeleninového základu a paradajkového pretlaku.

Pre päťčlennú rodinu potrebujeme:
Hovädzie zadné, najlepšie falošná sviečkovica alebo lýtko 1 kg. Mrkvu 150 g. Zeler 150 g. Cibuľu 100 g. Paradajkový pretlak v dobrej kvalite 200 g. Trstinový cukor 1 čajovú lyžičku. Kyslú smotanu. Olej alebo masť. Bobkový list. Nové korenie. Čierne korenie. Soľ. Menšiu kôru škorice

Očistenú koreňovú zeleninu a cibuľu nakrájame na menšie kocky. Mierne rozpálime vhodný hrniec s tukom, do ktorého vložíme nakrájanú koreňovú zeleninu a restujeme do tmavšej farby s občasným podlievaním vodou (cca každých päť minút pol decilitra vody), pridáme cibuľu a znova restujeme do tmava za občasného podlievania vodou.

Článok pokračuje pod video reklamou

Keď má základ peknú zlato-hnedastú farbu, pridáme paradajkový pretlak a ešte krátku chvíľu základ restujeme.

Základ zalejeme vodou, cca jedným litrom, pridáme bobkový list, trocha soli, pár guľôčok nového korenia, čierneho korenia a menšie množstvo celej škorice. Mäso pred vložením do základu opečieme z každej strany na tuku do zlata.

Hovädzie dusíme pod pokrievkou domäkka, aby sa nám mierne rozpadalo. Zväčša to trvá dva až tri hodiny a niekedy aj viac.(Každý kus hovädzieho mäsa je iný, hlavne u nás.) Nemusíte sa báť, že sa vám mäso bude zle krájať! Odleží nám cez noc v chladničke, kde naberie chuť a v chlade vytuhne.

Ako som už spomenul, po dovarení necháme základ s mäsom samovoľne vychladnúť alebo mu pomôžeme ľadovým vodným kúpeľom a po vychladnutí ho vložíme na nočný spánok do chladničky. Na druhy deň mäso vyberieme zo základu aj s troškou vývaru bez zeleniny, cca jeden deciliter.

Tento vývar nám poslúži pri ohrievaní nakrájaného mäsa tesne pred podávaním. Hrubý základ prevaríme, rozmixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme cez jemné sitko. Podľa hustoty buď nariedime alebo vyvaríme na hustotu omáčky, dochutíme soľou, korením a na zjemnenie pridáme čajovú lyžičku trstinového cukru.

Mäso krájame naprieč vláknami a zohrievame pár minút pod pokrievkou vo vývare, ktorý sme si odložili.

Pri podávaní na omáčku pridáme kyslú smotanu.

Najvhodnejšia príloha je varený zemiak s maslom alebo parená knedľa.

Prajem vám všetkým dobrú chuť.

Neprehliadnite tiež

Ikonický obchodný dom v centre Košíc sa vraj zásadne nezmení

Architekti veria, že sa vzhľad veľmi nevzdiali od súčasnej podoby.

Rozhovor

Režisér Laco Halama: Kde je náš Dubček teraz?

Verí, že film prinesie posolstvo najmä mladším generáciám.

Rozhovor

Herec Stano Pitoňák: Vo filme som nosil fajné tesilové, smradľavé veci

V Dubčekovi si zahral jeho osobného šoféra.

Vlašský kostol je druhý najväčší na Spiši

Radí sa medzi desať najväčších kostol Slovenska.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Koalícia chce ľuďom prispieť na dovolenky a pôžičky. Hovorí aj o vyšších platoch

Sociálny balíček strán Smer, SNS a Most-Híd začína naberať reálne obrysy.

KOMENTÁRE

Za zvýšenie životnej úrovne v réžii koalície sa nedoplatíme

Maďari dnes dlhujú polovicu záväzku priemerného Slováka.

DOMOV

Dobré ráno: Na Slovensku vyhrávajú leniví a zbabelí politici

Ako si rozoberáme základy demokracie.

KOMENTÁRE

Vlak obsadený smerákmi idúci do stanice Ničota zrýchlil

Môže sa stať, že veľká občianska energia prítomná na námestiach vyprchá.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  2. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  3. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
  4. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
  5. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi
  6. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“!
  7. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý
  8. Získajte špičkovú klimatizáciu a toto leto ušetrite na elektrine
  9. ZOC MAX Prešov má za sebou úspešnú desaťročnicu
  10. V Adlerovej na Furči sa začína stavať!
  1. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  2. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  3. Zdravý životný štýl - dá sa v dnešnej dobe udržať?
  4. Klima efekt bez klimatizácie
  5. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
  6. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
  7. METRO vyzbieralo takmer päť ton potravín pre ľudí v núdzi
  8. Zonácia stanovuje jasný režim obhospodarovania každého pozemku
  9. Ako vybrať správne sedaciu súpravu?
  10. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi
  1. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 20 307
  2. Jordánsko: Najkrajšie miesta kráľovstva v púšti 18 582
  3. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 12 025
  4. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 10 865
  5. Miesta v Rakúsku, ktoré by ste mali vidieť. Kúsok za Bratislavou 10 563
  6. Vajíčka, chlebíky či niečo sladké? Kam v Bratislave na raňajky? 7 727
  7. Tento test pomohol viac ako 100 ľuďom znížiť vysoký krvný tlak 5 329
  8. 3 spôsoby, ako využiť GDPR vo váš prospech. 3 993
  9. Bývate v práci unavení? Možno spávate v zlom prostredí 3 294
  10. Nový projekt v Karlovej Vsi sa teší obrovskému 3 266

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop