Korzár logo Korzár
Nedeľa, 24. jún, 2018 | Meniny má Ján
Nájdete nás na webe

Recept: Hovädzie varené so sviečkovou omáčkou

Na túto klasiku tak, ako má byť, potrebujeme trošku viac času ako inokedy.

Hovädzie varené so sviečkovou omáčkou.(Zdroj: Vladimír Mulík)

Tri až štyri hodiny deň pred podávaním a štyridsať minút v deň podávania. Aby mäso čo najviac nabralo chuť zo zeleninového základu.

Pre päťčlennú rodinu potrebujeme: Hovädzie zadné, najlepšie falošná sviečkovica 1 kg. Mrkvu 200 g. Zeler 200 g. Cibuľu 150 g. Horčicu 50 g. Smotanu 30 %. Olej alebo masť. Bobkový list, nové korenie, čierne korenie, soľ. Brusnicový džem 50 g. Citrón 1 kus.

Očistenú koreňovú zeleninu a cibuľu si nakrájame na menšie kocky. Mierne si rozpálime vhodný hrniec s tukom, do ktorého vložíme nakrájanú koreňovú zeleninu a restujeme do tmavšej farby s občasným podlievaním vodou (cca každých päť minút pol decilitra vody), pridáme cibuľu a znova restujeme do tmava za občasného podlievania vodou.

Článok pokračuje pod video reklamou

Keď má základ peknú zlato-hnedastú farbu, pridáme plnotučnú horčicu a ešte krátku chvíľu ju restujeme. Základ zalejeme vodou - približne jedným litrom, pridáme bobkový list, trocha soli, pár guľôčok nového korenia a čierneho korenia.

Mäso pred vložením do základu opečieme z každej strany na tuku do zlata. Hovädzie dusíme pod pokrievkou domäkka tak, aby sa nám mierne rozpadalo. Zväčša to trvá dve až tri hodiny a niekedy aj viac. (Každý kus hovädzieho mäsa je iný, hlavne u nás.)

Nemusíte sa báť, že sa vám mäso bude zle krájať! Odleží nám cez noc v chladničke, kde naberie chuť a v chlade vytuhne. Ako som už spomenul, po dovarení necháme základ s mäsom samovoľne vychladnúť alebo mu pomôžeme ľadovým vodným kúpeľom a po vychladnutí ho vložíme na nočný spánok do chladničky.

Na druhý deň mäso vyberieme zo základu aj s troškou vývaru bez zeleniny, približne jeden deciliter. Tento vývar nám poslúži pri ohrievaní nakrájaného mäsa tesne pred podávaním. Hrubý základ prevaríme, rozmixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme cez jemné sitko.

Podľa hustoty omáčku buď nariedime, alebo vyvaríme na hustotu omáčky, dochutíme soľou, korením a okyslíme citrónovou šťavou. Mäso krájame naprieč vláknami a zohrievame pár minút pod pokrievkou vo vývare, ktorý sme si odložili.

Pri podávaní na omáčku pridáme vyšľahanú šľahačku, brusnicový džem a samozrejmosťou je kysnutá knedľa.

Prajem vám všetkým dobrú chuť!

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kreditná karta – áno alebo nie
  2. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  3. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  4. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  7. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  9. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  3. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  4. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  5. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  6. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  7. Kreditná karta – áno alebo nie
  8. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  9. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 26 615
  2. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 11 217
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 8 638
  4. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 8 534
  5. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 7 637
  6. Kreditná karta – áno alebo nie 6 578
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 670
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 5 153
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 3 975
  10. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou 3 937

Neprehliadnite tiež

Košiciam sa darí. Nezamestnanosť padla na štyri percentá

Týmito číslami dýchame na krk západu.

ROZHOVOR

Fero Fenič: Všetko v živote som robil pre radosť a v súlade so svedomím

Mal režírovať Pásla kone na betóne, no Zimková ho vraj podrazila.

Máte rovnaký vkus ako známe tváre z filmu a televízie?

Známe osobnosti nám prezradili svoje filmové chúťky.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Kočner a Rusko do väzby nepôjdu, rozhodol súd

Špecializovaný trestný súd v sobotu viac ako osem hodín rozhodoval tom, či budú Kočner a Rusko stíhaní vo väzbe.

EKONOMIKA

Mestá už môžu vykázať staré autá z centier, ale veľmi nechcú

Ministerstvo vytvorilo priestor na vytváranie zón s nízkymi emisiami.


Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop