Korzár logo Korzár
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Recept: Hovädzie varené so sviečkovou omáčkou

Na túto klasiku tak, ako má byť, potrebujeme trošku viac času ako inokedy.

Hovädzie varené so sviečkovou omáčkou.Hovädzie varené so sviečkovou omáčkou. (Zdroj: Vladimír Mulík)

Tri až štyri hodiny deň pred podávaním a štyridsať minút v deň podávania. Aby mäso čo najviac nabralo chuť zo zeleninového základu.

Pre päťčlennú rodinu potrebujeme: Hovädzie zadné, najlepšie falošná sviečkovica 1 kg. Mrkvu 200 g. Zeler 200 g. Cibuľu 150 g. Horčicu 50 g. Smotanu 30 %. Olej alebo masť. Bobkový list, nové korenie, čierne korenie, soľ. Brusnicový džem 50 g. Citrón 1 kus.

Očistenú koreňovú zeleninu a cibuľu si nakrájame na menšie kocky. Mierne si rozpálime vhodný hrniec s tukom, do ktorého vložíme nakrájanú koreňovú zeleninu a restujeme do tmavšej farby s občasným podlievaním vodou (cca každých päť minút pol decilitra vody), pridáme cibuľu a znova restujeme do tmava za občasného podlievania vodou.

Skryť Vypnúť reklamu

Keď má základ peknú zlato-hnedastú farbu, pridáme plnotučnú horčicu a ešte krátku chvíľu ju restujeme. Základ zalejeme vodou - približne jedným litrom, pridáme bobkový list, trocha soli, pár guľôčok nového korenia a čierneho korenia.

Mäso pred vložením do základu opečieme z každej strany na tuku do zlata. Hovädzie dusíme pod pokrievkou domäkka tak, aby sa nám mierne rozpadalo. Zväčša to trvá dve až tri hodiny a niekedy aj viac. (Každý kus hovädzieho mäsa je iný, hlavne u nás.)

Nemusíte sa báť, že sa vám mäso bude zle krájať! Odleží nám cez noc v chladničke, kde naberie chuť a v chlade vytuhne. Ako som už spomenul, po dovarení necháme základ s mäsom samovoľne vychladnúť alebo mu pomôžeme ľadovým vodným kúpeľom a po vychladnutí ho vložíme na nočný spánok do chladničky.

Na druhý deň mäso vyberieme zo základu aj s troškou vývaru bez zeleniny, približne jeden deciliter. Tento vývar nám poslúži pri ohrievaní nakrájaného mäsa tesne pred podávaním. Hrubý základ prevaríme, rozmixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme cez jemné sitko.

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa hustoty omáčku buď nariedime, alebo vyvaríme na hustotu omáčky, dochutíme soľou, korením a okyslíme citrónovou šťavou. Mäso krájame naprieč vláknami a zohrievame pár minút pod pokrievkou vo vývare, ktorý sme si odložili.

Pri podávaní na omáčku pridáme vyšľahanú šľahačku, brusnicový džem a samozrejmosťou je kysnutá knedľa.

Prajem vám všetkým dobrú chuť!

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  3. Vitajte v postapokalyptickom svete
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  1. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  2. Vitajte v postapokalyptickom svete
  3. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. Päť chýb pri zateplení strechy
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  9. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  10. Bezbariérové vozidlo
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 898
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 872
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 14 657
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 605
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 686
  6. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 11 253
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 591
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 544
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 367
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 138
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Podľa znaleckého posudku má plaváreň hodnotu 8 miliónov eur. Mesto za ňu núka 700-tisíc, z toho väčšinu však tvoria finančné záväzky.

Nehodu v Novej Lesnej spôsobil opitý 15-ročný mladík

Narazil do zaparkovaného renaultu a z miesta ušiel.

Tínedžer nafúkal 1,7 promile.
Mechanizmy sú už pripravené.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus: Slovensko má denné maximum nakazených, v hre je lockdown (minúta po minúte)

Nakazených koronavírusom na Slovensku je 25 100 osôb. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 98 obetí.

Premiér Igor Matovič po stredajšom rokovaní vlády.
Česko má najvyššie tempo nárastu šírenia nákazy spomedzi okolitých krajín.

Čo musíte vedieť o celoplošnom testovaní? Ministerstvo zverejnilo postup

Testovanie na koronavírus sa uskutoční počas troch víkendov.

Testovanie ľudí pred nemocnicou na Kramároch.
Stĺpček Osmelené

Odporný boj o maternice sa nekončí. Dáme si polročnú pauzu a začneme odznova

Záborská avizuje, že sa nevzdáva.

Soňa Jánošová

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop