Zemiakovo-zeleninový krém s hľuzovkovým olejom
Na prípravu mojej obľúbenej srdcovky a pre päť nami obľúbených ľudí budeme potrebovať:
500 g zemiakov
150 g mrkvy
150 g zeleru
100 g cibule
1 l vývaru - k tejto polievke sa najviac hodí bravčový
0,1 l smotany 33 %
0,05l g oleja alebo škvarenej masti
majorán
pár kvapiek hľuzovkového oleja
1 strúčik cesnaku
Postup: Ako prvé očistíme všetku zeleninu, potom ju nakrájame na kocky. Zemiaky a cibuľu dáme zvlášť do iných misiek alebo ich necháme na krájacej doske, pokiaľ nám jej to veľkosť dovoľuje.
Osobne uprednostňujem zeleninu nakrájanú na veľkosť 1 x 1 cm. To je tiež moje obľúbené alebo pravdupovediac, skôr pracovná deformácia. Ale tak to mám rád.
Rozpálime hrniec na miernom plameni, pridáme tuk, koreňovú zeleninu, štipku soli a restujeme do zlatista. Keď je všetko tak, ako má byť, pridáme cibuľu a keď začne zlatnúť, zalejeme vývarom. Teraz vložíme do rozrobenej polievky na kocky pokrájané zemiaky a varíme do mäkka. Po uvarení všetko rozmixujeme do hladka. Pridáme majorán, smotanu, na jemno nastrúhaný strúčik cesnaku, podľa chuti soľ, korenie a všetko ešte raz zľahka premixujeme. Pred podávaním krém pokvapkáme hľuzovkovým olejom.
Teším sa s vami z odvedenej práce a prajem vám dobrú chuť.
VIZITKA
František Schiller
Vek: 36 rokov
Pochádza zo Slanca
Sous Chef DoubleTree by Hilton Košice
Sedem rokov pôsobil v Prahe.
Autor: František Schiller
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.