Počet porcií: cca 8 osôb
Doba prípravy: 1,5 hodiny
Na prípravu jedla potrebujeme: Hladkú múku - 300 g. Slepačie vajíčka - 3 ks. Olivový olej na varenie - 100 ml.
Olivový olej extra panenský - 50 ml. Hovädzí krk bez kosti - 500 g. Mrkvu - 150 g. Stopkový zeler - 150 g.
Cibuľu - 150 g. Cesnak. Drvené paradajky v plechovke - 240 g. Obľúbené červené víno. Rozmarín. Sušené oregano.
Príprava: Na začiatku si vypracujeme hladké, poddajné cesto z múky, vajec, soli. Pridáme polovicu polievkovej lyžice panenského olivového oleja a pár kvapiek balzamikového octu. Takto pripravené cesto zabalíme do fólie a odložíme do chladničky.
Pokračujeme prípravou mäsového ragú. Hovädzí krk, najlepšie z mladého býka zomelieme na mäsovom mlynčeku na hrubo. Následne zomelieme mrkvu, zeler aj cibuľu.
Do rozohriateho hrnca s hrubým dnom vlejeme olej na varenie, do ktorého po chvíli vložíme na plátky pokrájaný cesnak a pridáme štipku soli. Keď je cesnak svetložltý, pridáme sušenú chilli papričku a nasekaný rozmarín.
Zmes krátko restujeme a postupne priložíme mrkvu, štipku soli, po minútke restovania zeler a cibuľu. Teraz pridáme mäso. Zmes posolíme, okoreníme a ešte chvíľu intenzívne restujeme. Na záver dochutíme zmes paradajkami, červeným vínom a spolu podusíme.
A späť k cestu. Vyvaľkáme ho na hrúbku asi pol milimetra a nakrájame na obdĺžniky. Tie prikryjeme utierkou a odložíme do chladničky.
Keď je mäso mäkké a ragú má príjemnú šťavnatú konzistenciu a chutí podľa našich predstáv, pridáme smotanu, medzi prstami podrvené oregano a spolu ešte krátko povaríme.
Pripravené cesto varíme asi tri minúty. Vyberieme ho a v miske premastenej extra panenským olivovým olejom pridáme sekané bylinky či hladkú petržlenovú vňať. Takto upravené plátky cesta a ragú ukladáme na seba v niekoľkých vrstvách až pre každého zúčastneného vytvoríme malú, chutnú pyramídu.
Na záver nastrúhame na vrch pyramídy parmezán a v horúcej rúre ho intenzívne zapečieme.
Podávame na teplý tanier.
Autor: Jozef Hromják
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.