Korzár logo Korzár
Pondelok, 19. november, 2018 | Meniny má Alžbeta
Nájdete nás na webe

Pečená bravčová panenka

Milí čitatelia, prinášame vám originálny recept z kuchyne najlepšej reštaurácie v Košickom kraji. Ak nemáte na varenie čas a radi by ste ho ochutnali priamo od jeho tvorcov, môžete tak urobiť už vo štvrtok počas biznis obeda v Olive Tree.

Pečená bravčová panenka v slanine.(Zdroj: Vladimír Mulík)

Pečená bravčová panenka v slanine s cviklovo-zemiakovými plackami a ružičkovým kelom, chrenovou omáčkou

Potrebujeme: Tento pokrm zväčša pozostáva zo surovín, ktoré bez veľkých ťažkostí zoženieme v obchode alebo v dobre zásobenej pivnici, ktorú sme si v jeseni naplnili vlastnými rukami vypestovanou zeleninou. Pre piatich kamarátov alebo členov rodiny budeme potrebovať tieto suroviny:

bravčová panenka 0,8 kg, plátky slaniny 0,25 kg, vetvička rozmarínu, cvikla 0,4 kg, zemiaky 0,4 kg, vajíčko 1 ks, cesnak 1 strúčik, majorán sušený 1 č. l., ružičkový kel 0,3 kg, cibuľa 0,05 kg, maslo 0,03 kg, chren 0,2 kg, jablko 0,1 kg, smotana 33 % 0,5 l, acidofilné mlieko 0,05 l, soľ, korenie.

Postup: Začnime s prípravou surovín. Bravčovú panenku mierne osolíme, okoreníme, zľahka posypeme nasekaným rozmarínom a zabalíme do plátkov slaniny. Takto pripravenú panenku necháme chvíľu odležať v chladničke alebo si ju môžeme predpripraviť deň vopred.

Teraz si nachystáme omáčku. Vyvaríme 33 % smotanu na hustotu omáčky, dochutíme soľou a korením. Počas redukcie smotany si očistíme chren s jablkom a nastrúhame najemno, podobne ako syr. Nastrúhaný chren s jablkom vložíme do vriacej omáčky a odstavíme. Pozor, už nevariť!!! Chren by nám zhorkol a stratil na sile. Omáčku necháme postáť cca 10 minút a potom ju vycedíme cez jemné sitko. Na zjemnenie chuti ešte môžeme pridať acidko, samozrejme minimálne polotučné. S teplotou omáčky pri podávaní si nelámte hlavu, môže byť vlažná.

Ideme na placky. Očistené zemiaky, cviklu a jeden cesnak nastrúhame podobne ako chren s jablkom. Pridáme vajíčko, soľ, korenie, sušený majorán a dobre premiešame. Možno si niekto z vás pomyslí - a múka je kde?! Ale my ju potrebovať nebudeme. Ako spojivo nám poslúži škrob zo zemiakov a vajíčko. Dúfam, že teraz mám veľké plus od tých, ktorí držia bezlepkovú diétu. Z takto pripravenej masy pečieme na panvičke tenké placky, ktoré sú široké 5 až 8 cm, na minimálnom množstve oleja a miernom ohni z oboch strán. Teraz si rozohrejeme rúru na 200 až 220 stupňov. Obalenú panenku v slanine opečieme z každej strany do zlata a vložíme do rozohriatej rúry, ktorú asi po piatich minútach vypneme a necháme ju tam ležať 15 až 25 minút podľa hrúbky panenky. Počas toho, ako je panenka v rúre, očistíme ružičkový kel. Nakrájame ho na polovice alebo na štvrtinky, orestujeme ho na cibuľke, podlejeme troškou vody, osolíme, okoreníme a podusíme. Nakoniec pridáme kúsok masla, ešte trošku podusíme a máme hotovo. Už stačí len nakrájať panenku na pár úhľadných kúskov a môžeme začať podávať. Dobrú chuť.

VIZITKA

František Schiller

Vek: 36 rokov

Pochádza zo Slanca

Sous Chef DoubleTree by Hilton Košice

Sedem rokov pôsobil v Prahe.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  2. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  3. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  4. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  5. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  6. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  7. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu
  8. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať?
  9. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými
  10. EY Podnikateľ roka: hľadáme slovenské príbehy!
  1. Vyberáme správny názov firmy
  2. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  3. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  4. Manažment a svet v pohybe, výzvy, príležitosti a hrozby
  5. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  6. 4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť
  7. Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva
  8. XXIII. Seminár I. Poliačka – Rozvoj cestnej infraštruktúry
  9. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  10. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  1. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 34 807
  2. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 26 606
  3. Platíte si poistenie domova zbytočne? 21 414
  4. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 13 346
  5. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 10 508
  6. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať? 4 781
  7. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými 4 773
  8. Volkswagen T-Cross má z každého niečo 3 739
  9. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami 3 138
  10. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu 3 087

Neprehliadnite tiež

Víchrica zmenila Tatry. Uplynulo už štrnásť rokov

Dodnes nie je hotová zonácia ani návštevný poriadok TANAP-u.

V Poloninách našli zastrelenú samicu zubra

Prípad vyšetruje polícia, páchateľovi hrozia až dva roky.

Najdrahšie hlasy v Košiciach dostala Bašistová

Kandidáti načreli poriadne hlboko do svojich úspor.

Matke preťal krčnú tepnu, za vraždu dostal 20 rokov

Okresný súd Košice I vyniesol rozsudok nad mužom z Betliara.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Po exministroch SNS odsúdených za nástenkový tender pátra polícia

Trest jedenásť rokov a deväť rokov dostali bývalí politici za kauzu nástenka.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Smer má páku na Lajčáka

Súmračnej radíme krotiť optimizmus.

KULTÚRA

Gott už nie je boh. Česi si za celebritu storočia vybrali Sagana

Slovenský športovec porazil zástup českých umelcov.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop