Korzár logo Korzár
Štvrtok, 23. február, 2017 |Meniny má Roman, Romana

Pečená bravčová panenka

Milí čitatelia, prinášame vám originálny recept z kuchyne najlepšej reštaurácie v Košickom kraji. Ak nemáte na varenie čas a radi by ste ho ochutnali priamo od jeho tvorcov, môžete tak urobiť už vo štvrtok počas biznis obeda v Olive Tree.

Pečená bravčová panenka v slanine.(Zdroj: Vladimír Mulík)

Pečená bravčová panenka v slanine s cviklovo-zemiakovými plackami a ružičkovým kelom, chrenovou omáčkou

Potrebujeme: Tento pokrm zväčša pozostáva zo surovín, ktoré bez veľkých ťažkostí zoženieme v obchode alebo v dobre zásobenej pivnici, ktorú sme si v jeseni naplnili vlastnými rukami vypestovanou zeleninou. Pre piatich kamarátov alebo členov rodiny budeme potrebovať tieto suroviny:

bravčová panenka 0,8 kg, plátky slaniny 0,25 kg, vetvička rozmarínu, cvikla 0,4 kg, zemiaky 0,4 kg, vajíčko 1 ks, cesnak 1 strúčik, majorán sušený 1 č. l., ružičkový kel 0,3 kg, cibuľa 0,05 kg, maslo 0,03 kg, chren 0,2 kg, jablko 0,1 kg, smotana 33 % 0,5 l, acidofilné mlieko 0,05 l, soľ, korenie.

Postup: Začnime s prípravou surovín. Bravčovú panenku mierne osolíme, okoreníme, zľahka posypeme nasekaným rozmarínom a zabalíme do plátkov slaniny. Takto pripravenú panenku necháme chvíľu odležať v chladničke alebo si ju môžeme predpripraviť deň vopred.

Teraz si nachystáme omáčku. Vyvaríme 33 % smotanu na hustotu omáčky, dochutíme soľou a korením. Počas redukcie smotany si očistíme chren s jablkom a nastrúhame najemno, podobne ako syr. Nastrúhaný chren s jablkom vložíme do vriacej omáčky a odstavíme. Pozor, už nevariť!!! Chren by nám zhorkol a stratil na sile. Omáčku necháme postáť cca 10 minút a potom ju vycedíme cez jemné sitko. Na zjemnenie chuti ešte môžeme pridať acidko, samozrejme minimálne polotučné. S teplotou omáčky pri podávaní si nelámte hlavu, môže byť vlažná.

Ideme na placky. Očistené zemiaky, cviklu a jeden cesnak nastrúhame podobne ako chren s jablkom. Pridáme vajíčko, soľ, korenie, sušený majorán a dobre premiešame. Možno si niekto z vás pomyslí - a múka je kde?! Ale my ju potrebovať nebudeme. Ako spojivo nám poslúži škrob zo zemiakov a vajíčko. Dúfam, že teraz mám veľké plus od tých, ktorí držia bezlepkovú diétu. Z takto pripravenej masy pečieme na panvičke tenké placky, ktoré sú široké 5 až 8 cm, na minimálnom množstve oleja a miernom ohni z oboch strán. Teraz si rozohrejeme rúru na 200 až 220 stupňov. Obalenú panenku v slanine opečieme z každej strany do zlata a vložíme do rozohriatej rúry, ktorú asi po piatich minútach vypneme a necháme ju tam ležať 15 až 25 minút podľa hrúbky panenky. Počas toho, ako je panenka v rúre, očistíme ružičkový kel. Nakrájame ho na polovice alebo na štvrtinky, orestujeme ho na cibuľke, podlejeme troškou vody, osolíme, okoreníme a podusíme. Nakoniec pridáme kúsok masla, ešte trošku podusíme a máme hotovo. Už stačí len nakrájať panenku na pár úhľadných kúskov a môžeme začať podávať. Dobrú chuť.

VIZITKA

František Schiller

Vek: 36 rokov

Pochádza zo Slanca

Sous Chef DoubleTree by Hilton Košice

Sedem rokov pôsobil v Prahe.

Neprehliadnite tiež

AKTUALIZOVAŤ 12:26

Spor s firmou Schüle chce mesto Poprad zakonzervovať

Obyvatelia Veľkej: Naše požiadavky odignorovali.

Autá pribúdajú, MHD v Košiciach neponúka dostatočnú alternatívu

Dopravný expert Pavel Titl vidí problém vo viacerých faktoroch.

Na košických cestách strávia vodiči v zápchach ročne 85 hodín

Metropola východu je v rebríčku najupchatejších miest sveta.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Prieskum Focusu: Smer mierne klesá, vládu by skladal ťažko

Ak by boli voľby tento mesiac, v parlamente by bolo osem strán.

KOMENTÁRE

Z islamu sa stala kolektívna neuróza (píše Michal Havran)

Ten nešťastný islam domotal Slováčikov.

SVET

Prečo vo Švédsku vidia krach multikulturalizmu

Švédsko priznáva problémy so začlenením utečencov.

KOMENTÁRE

Mihál a jeho kontext

Malichernosť a oproti princípu, má svoj étos – Slovensko oslobodené od Fica.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  2. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  3. Vecný dar pre Detské kardiocentrum v Bratislave
  4. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  5. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  6. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  7. Diplomaciu v praxi na EU v BA otvorila veľvyslankyňa Nórska
  8. Študenti z rôznych kútov sveta prichádzajú študovať na EU v BA
  9. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  10. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 9 698
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 9 514
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 7 822
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 7 668
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 814
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 340
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 126
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 646
  9. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 3 021
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 673

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop