Korzár logo Korzár
Pondelok, 8. marec, 2021 | Meniny má Alan, AlanaKrížovkyKrížovky

Gastronómka: Valentín vám spríjemnia horúce mandle

Zuzana Sabolová, známa z relácie Moja mama varí lepšie ako tvoja, radí, aké valentínske menu by ste si mohli pripraviť.

Zuzana Sabolová. Gastronómka uznáva, že muži sú v kuchyni lepší.Zuzana Sabolová. Gastronómka uznáva, že muži sú v kuchyni lepší. (Zdroj: TV JOJ)

Tento víkend bude patriť láske. V nedeľu je sviatok svätého Valentína a či už ho uznávate, alebo nie, môžete to vziať ako príležitosť aspoň na chvíľu vypnúť a užiť si s partnerom príjemný deň. A keďže láska prechádza cez žalúdok, gastronómka Zuzana Sabolová, známa z relácie Moja mama varí lepšie ako tvoja vám poradí, aké valentínske menu by ste si mohli pripraviť.

Hovorí sa, že láska ide cez žalúdok a s tým súhlasí aj Zuzana.

„V mojom ponímaní to znamená, že keď je človek zamilovaný, chveje sa mu žalúdok - má v ňom povestné 'motýle'. Ale je aj pravdou, že jedlo vie očariť, rozpáliť a aj zlepšiť náladu. Takže áno, láska prechádza žalúdkom. A mnohé z jedál či ingrediencií sú prirodzenými afrodiziakmi," skonštatovala televízna porotkyňa.

Miluje sushi a steaky

Ako nám prezradila, partner ju zaručene poteší hovädzím mäskom či sushi.

„Milujem hovädzí tatarák s mastnými hriankami a cesnakom, aj hovädzie steaky pripravené rare. A sushi môžem jesť každý deň. Ak mi teda partner chce spraviť radosť, tak ma vezme do reštaurácie na čerstvé sushi, alebo ugriluje šťavnatý steak," odhalila kulinárska znalkyňa.

Zabudnite na cesnak a cibuľu

A čomu by ste sa mali podľa Zuzany vyhnúť, ak si chcete pripraviť valentínsku večeru?

„Určite je to tepelne neupravená cibuľa a cesnak, tým by ste si valentínsku večeru naozaj pokazili," konštatuje s úsmevom, no pridáva aj dobrú radu.

„Ak však týmto antioxidantom neviete odolať, vypite potom pohár mlieka, alebo požujte zrnko kávy."

No ak nemáte na varenie čas, alebo nie ste v kuchyni veľmi zruční, nemusíte mať stres. Príjemnú pohodu vyčaríte ľahko.

„Jednoduchá a blahodarne pôsobiaca je kombinácia horúcich mandlí a vína. Stačí, keď si opražíte a posolíte za hrsť mandlí a nalejete pohár vína," dodáva.

Valentínske menu podľa Zuzany Sabolovej

Pripravte si na romantickú večeru niečo netradičné, ale nie veľmi komplikované.

Pochúťka zo slimákov

Potrebujete: 72 slimákov, 750 g na jemno rozmixovaného petržlenu, 1 malú misku horúcej vody, 1 šalotku - na jemno nasekanú, 1 alebo 2 cesnaky, 350 g masla, soľ, korenie

Postup: Rúru predhrejte na 160 °C, otvorte slimačiu ulitu, osušte slimáka a vložte ho do pripravenej misky s horúcou vodou. Nechajte tam slimáky pár minút, potom ich znovu osušte. V miske zmiešajte maslo, mixovaný petržlen, šalotku a cesnak. Pridajte soľ a korenie a mixujte, až kým sa nám nevytvára tenká kôrka. Postupne ukladajte rozmixovanú masu na slimáky, dajte do rúry na 10 minút, kým nezačnú slimáky "bublať".

Čokoládový fondant

Potrebujete: 100 g horkej čokolády (aspoň 80 %), 100 g hladkej múky, 100 g masla, 60 g kryštálového cukru, 2 vajíčka, 2 žĺtky

Postup: Čokoládu s maslom roztopte nad parou. Medzitým vyšľahajte vajíčka a žĺtky s cukrom. Keramické (kovové) formičky vymastite maslom a vložte na chvíľu do chladničky. Do vyšľahaných vajec pridajte roztopenú čokoládu a múku. Formičky ešte raz vymastite maslom a vysypte kakaom. Zmes čokolády vylejte do pripravených formičiek a pečte 10 minút pri 180 °C. Koláčiky vyklopte na tanier a podávajte so zmrzlinou, alebo ovocím. Čokoláda vnútri musí byť tekutá

slimaky_fotolia_res.jpg

Pochúťka zo slimákov. Foto: Fotolia

coko-kolac_fotolia_res.jpg

Čokoládový fondant. Foto: Fotolia

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  2. Ako môžete zastaviť dýchavičnosť pri covide a po jeho prekonaní?
  3. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  4. Čo napĺňa v práci úspešné ženy v jednej z najznámejších firiem?
  5. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  6. Nové číslo Historickej revue
  7. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  8. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  9. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  10. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  1. Faculty of Management Comenius University in Bratislava
  2. Čo napĺňa v práci úspešné ženy v jednej z najznámejších firiem?
  3. Svieže jarné ceny v PLANEO Elektro sú aj v marci extra výhodné
  4. Ako môžete zastaviť dýchavičnosť pri covide a po jeho prekonaní?
  5. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  6. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  7. Nové číslo Historickej revue
  8. Veolia dostala exkluzívne do správy projekt SKY PARK
  9. AS EUBA vyhlasuje protest proti novele zákona o VŠ
  10. Firmy sa spojili s učiteľmi, rozhodli sa pomôcť chudobným žiakom
  1. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať? 24 741
  2. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia 14 587
  3. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 12 471
  4. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj 11 932
  5. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 10 957
  6. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 10 437
  7. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami 9 859
  8. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele 7 817
  9. Nové číslo Historickej revue 7 490
  10. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 6 148
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Riaditeľ NAKA Branislav Zurian preveruje prieťahy policajtov pri vyšetrovaní podozrení, ktoré sa objavili po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Šéf NAKA podal na obvineného svedka zo SIS trestné oznámenie.

11 h

Pôvodne to mali byť sady, s ktorými si každý doma spraví samotest.

6 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop