Korzár logo Korzár

Gastronómka: Valentín vám spríjemnia horúce mandle

Zuzana Sabolová, známa z relácie Moja mama varí lepšie ako tvoja, radí, aké valentínske menu by ste si mohli pripraviť.

Zuzana Sabolová. Gastronómka uznáva, že muži sú v kuchyni lepší.Zuzana Sabolová. Gastronómka uznáva, že muži sú v kuchyni lepší. (Zdroj: TV JOJ)

Tento víkend bude patriť láske. V nedeľu je sviatok svätého Valentína a či už ho uznávate, alebo nie, môžete to vziať ako príležitosť aspoň na chvíľu vypnúť a užiť si s partnerom príjemný deň. A keďže láska prechádza cez žalúdok, gastronómka Zuzana Sabolová, známa z relácie Moja mama varí lepšie ako tvoja vám poradí, aké valentínske menu by ste si mohli pripraviť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hovorí sa, že láska ide cez žalúdok a s tým súhlasí aj Zuzana.

„V mojom ponímaní to znamená, že keď je človek zamilovaný, chveje sa mu žalúdok - má v ňom povestné 'motýle'. Ale je aj pravdou, že jedlo vie očariť, rozpáliť a aj zlepšiť náladu. Takže áno, láska prechádza žalúdkom. A mnohé z jedál či ingrediencií sú prirodzenými afrodiziakmi," skonštatovala televízna porotkyňa.

SkryťVypnúť reklamu

Miluje sushi a steaky

Ako nám prezradila, partner ju zaručene poteší hovädzím mäskom či sushi.

„Milujem hovädzí tatarák s mastnými hriankami a cesnakom, aj hovädzie steaky pripravené rare. A sushi môžem jesť každý deň. Ak mi teda partner chce spraviť radosť, tak ma vezme do reštaurácie na čerstvé sushi, alebo ugriluje šťavnatý steak," odhalila kulinárska znalkyňa.

Zabudnite na cesnak a cibuľu

A čomu by ste sa mali podľa Zuzany vyhnúť, ak si chcete pripraviť valentínsku večeru?

„Určite je to tepelne neupravená cibuľa a cesnak, tým by ste si valentínsku večeru naozaj pokazili," konštatuje s úsmevom, no pridáva aj dobrú radu.

„Ak však týmto antioxidantom neviete odolať, vypite potom pohár mlieka, alebo požujte zrnko kávy."

SkryťVypnúť reklamu

No ak nemáte na varenie čas, alebo nie ste v kuchyni veľmi zruční, nemusíte mať stres. Príjemnú pohodu vyčaríte ľahko.

„Jednoduchá a blahodarne pôsobiaca je kombinácia horúcich mandlí a vína. Stačí, keď si opražíte a posolíte za hrsť mandlí a nalejete pohár vína," dodáva.

Valentínske menu podľa Zuzany Sabolovej

Pripravte si na romantickú večeru niečo netradičné, ale nie veľmi komplikované.

Pochúťka zo slimákov

Potrebujete: 72 slimákov, 750 g na jemno rozmixovaného petržlenu, 1 malú misku horúcej vody, 1 šalotku - na jemno nasekanú, 1 alebo 2 cesnaky, 350 g masla, soľ, korenie

Postup: Rúru predhrejte na 160 °C, otvorte slimačiu ulitu, osušte slimáka a vložte ho do pripravenej misky s horúcou vodou. Nechajte tam slimáky pár minút, potom ich znovu osušte. V miske zmiešajte maslo, mixovaný petržlen, šalotku a cesnak. Pridajte soľ a korenie a mixujte, až kým sa nám nevytvára tenká kôrka. Postupne ukladajte rozmixovanú masu na slimáky, dajte do rúry na 10 minút, kým nezačnú slimáky "bublať".

SkryťVypnúť reklamu

Čokoládový fondant

Potrebujete: 100 g horkej čokolády (aspoň 80 %), 100 g hladkej múky, 100 g masla, 60 g kryštálového cukru, 2 vajíčka, 2 žĺtky

Postup: Čokoládu s maslom roztopte nad parou. Medzitým vyšľahajte vajíčka a žĺtky s cukrom. Keramické (kovové) formičky vymastite maslom a vložte na chvíľu do chladničky. Do vyšľahaných vajec pridajte roztopenú čokoládu a múku. Formičky ešte raz vymastite maslom a vysypte kakaom. Zmes čokolády vylejte do pripravených formičiek a pečte 10 minút pri 180 °C. Koláčiky vyklopte na tanier a podávajte so zmrzlinou, alebo ovocím. Čokoláda vnútri musí byť tekutá

slimaky_fotolia_res.jpg

Pochúťka zo slimákov. Foto: Fotolia

coko-kolac_fotolia_res.jpg

Čokoládový fondant. Foto: Fotolia

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 225
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 250
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 070
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 099
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 786
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 221
  7. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 548
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 543
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu