Tento víkend bude patriť láske. V nedeľu je sviatok svätého Valentína a či už ho uznávate, alebo nie, môžete to vziať ako príležitosť aspoň na chvíľu vypnúť a užiť si s partnerom príjemný deň. A keďže láska prechádza cez žalúdok, gastronómka Zuzana Sabolová, známa z relácie Moja mama varí lepšie ako tvoja vám poradí, aké valentínske menu by ste si mohli pripraviť.
Hovorí sa, že láska ide cez žalúdok a s tým súhlasí aj Zuzana.
„V mojom ponímaní to znamená, že keď je človek zamilovaný, chveje sa mu žalúdok - má v ňom povestné 'motýle'. Ale je aj pravdou, že jedlo vie očariť, rozpáliť a aj zlepšiť náladu. Takže áno, láska prechádza žalúdkom. A mnohé z jedál či ingrediencií sú prirodzenými afrodiziakmi," skonštatovala televízna porotkyňa.
Miluje sushi a steaky
Ako nám prezradila, partner ju zaručene poteší hovädzím mäskom či sushi.
„Milujem hovädzí tatarák s mastnými hriankami a cesnakom, aj hovädzie steaky pripravené rare. A sushi môžem jesť každý deň. Ak mi teda partner chce spraviť radosť, tak ma vezme do reštaurácie na čerstvé sushi, alebo ugriluje šťavnatý steak," odhalila kulinárska znalkyňa.
Zabudnite na cesnak a cibuľu
A čomu by ste sa mali podľa Zuzany vyhnúť, ak si chcete pripraviť valentínsku večeru?
„Určite je to tepelne neupravená cibuľa a cesnak, tým by ste si valentínsku večeru naozaj pokazili," konštatuje s úsmevom, no pridáva aj dobrú radu.
„Ak však týmto antioxidantom neviete odolať, vypite potom pohár mlieka, alebo požujte zrnko kávy."
No ak nemáte na varenie čas, alebo nie ste v kuchyni veľmi zruční, nemusíte mať stres. Príjemnú pohodu vyčaríte ľahko.
„Jednoduchá a blahodarne pôsobiaca je kombinácia horúcich mandlí a vína. Stačí, keď si opražíte a posolíte za hrsť mandlí a nalejete pohár vína," dodáva.
Valentínske menu podľa Zuzany Sabolovej
Pripravte si na romantickú večeru niečo netradičné, ale nie veľmi komplikované.
Pochúťka zo slimákov
Potrebujete: 72 slimákov, 750 g na jemno rozmixovaného petržlenu, 1 malú misku horúcej vody, 1 šalotku - na jemno nasekanú, 1 alebo 2 cesnaky, 350 g masla, soľ, korenie
Postup: Rúru predhrejte na 160 °C, otvorte slimačiu ulitu, osušte slimáka a vložte ho do pripravenej misky s horúcou vodou. Nechajte tam slimáky pár minút, potom ich znovu osušte. V miske zmiešajte maslo, mixovaný petržlen, šalotku a cesnak. Pridajte soľ a korenie a mixujte, až kým sa nám nevytvára tenká kôrka. Postupne ukladajte rozmixovanú masu na slimáky, dajte do rúry na 10 minút, kým nezačnú slimáky "bublať".
Čokoládový fondant
Potrebujete: 100 g horkej čokolády (aspoň 80 %), 100 g hladkej múky, 100 g masla, 60 g kryštálového cukru, 2 vajíčka, 2 žĺtky
Postup: Čokoládu s maslom roztopte nad parou. Medzitým vyšľahajte vajíčka a žĺtky s cukrom. Keramické (kovové) formičky vymastite maslom a vložte na chvíľu do chladničky. Do vyšľahaných vajec pridajte roztopenú čokoládu a múku. Formičky ešte raz vymastite maslom a vysypte kakaom. Zmes čokolády vylejte do pripravených formičiek a pečte 10 minút pri 180 °C. Koláčiky vyklopte na tanier a podávajte so zmrzlinou, alebo ovocím. Čokoláda vnútri musí byť tekutá
Pochúťka zo slimákov. Foto: Fotolia
Čokoládový fondant. Foto: Fotolia
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.