Väčšina z nás si tuky spája s nezdravým rýchlym občerstvením či dokonca obezitou. Tuky však vo výžive majú svoju nezastupiteľnú úlohu.
Energetická rezerva i metabolizmus
Tuky sú predovšetkým hlavnou energetickou rezervou, no plnia i mnohé metabolické funkcie. „Pri príjme tukov by sme mali rešpektovať tzv. tretinové pravidlo," uvádza odborníčka na zdravú výživu MUDr. Alžbeta Béderová, CsC. a dodáva: „To znamená, že tretinu príjmu tukov by mali tvoriť nasýtené mastné kyseliny (živočíšne tuky), tretinu mononenasýtené (rastlinné oleje) a tretinu zas polynenasýtené mastné kyseliny, ako napríklad rybí tuk."
Zloženie stravy Stredoeurópanov
Konzumácia rýb však nie je v našom stredoeurópskom regióne na požadovanej úrovni. Je pochopiteľne omnoho nižšia ako napríklad v stredomorskej oblasti. Nedostatočným zastúpením rýb znižujeme príjem omega-3 mastných kyselín, čím vytvárame v príjme tukov nerovnováhu. Zdrojom omega-3 však nie je len rybí tuk, ale aj repkový olej. Práve ten má v sebe navyše ideálny pomer omega-6 a omega- 3 (2:1). Zloženie našej stravy bežne posúva tento pomer až na hranicu 30:1. „Je to spôsobené nepriaznivými trendmi vo výžive, ale aj výraznou preferenciou slnečnicového oleja," upozorňuje odborníčka.
Tuky a rastlinné oleje
Rastlinné oleje môžu byť skvelým distribútorom tukov, pomáhať pri ich spracovaní i trávení. V dobe, keď sa zdravé stravovanie stáva jednou z hlavných priorít takmer každej rodiny, je dôležité pripomenúť si, že aj správny výber rastlinného oleja je dôležitý. „Skúsenosti nasvedčujú, že väčšina ľudí nepozná rozdiely medzi rastlinnými olejmi," dodáva odborníčka.
Predovšetkým však vieme málo o vhodnosti jednotlivých typov olejov pri kulinárskej úprave jedla. Aj pri tomto porovnávaní vychádza ako víťaz repkový olej, ktorý má lepšiu odolnosť voči ohrevu a aj pri vysokej teplote nestráca svoje kvality. Navyše má takmer identické zloženie ako preferovaný olivový olej a navyše obsahuje až 10-krát viac omega-3 mastných kyselín. Repkový olej má aj antioxidačné vlastnosti a obsahuje účinný vitamín E.
Autor: Spracovala: Monika Almášiová
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.