Rok sa už blíži do finále a jeho záver treba aj patrične osláviť. Ak plánujete zorganizovať silvestrovskú párty a zvažujete, aké menu hosťom ponúknete, môžete sa inšpirovať známymi šéfkuchármi, ktorí účinkujú v obľúbenej šou Moja mama varí lepšie ako tvoja. Trojica gastronomických odborníkov prezradila svoje osvedčené pochúťky, ktorými na silvestrovskej oslave zaručene zabodujete.
Martin Korbelič
Teľací alebo hovädzí tatarák s Jamon serranom, kaparami, krémom z pečeného cesnaku a chrumkavými mandľami
Na 10 ks potrebujeme: 100 g teľacej sviečkovice, soľ, korenie, 80 g prosciuto crudo, 20 g kapár, 30 g mandlí, 40 g cesnaku, 25 g mascarpone, tymian, 15 g červenej cibule, 2 cl olivového oleja, 10 g kyslej smotany, 150 g pečiva, prípadne toastov alebo chleba
Postup: Sviečkovicu nakrájame na malé brunois (kocky o priemere 2-3mm), kto chce, môže mäso aj pomlieť či naškrabať. Ochutíme ho soľou a korením.
Cesnak v šupke pokvapkáme olivovým olejom, pridáme tymian a dáme piecť do rúry, až kým nebude vo vnútri úplne mäkký, potom ho vytlačíme zo šupky, rozmixujeme, osolíme, okoreníme a pridáme mascarpone a kyslú smotanu.
Ošúpané celé mandle dáme na plech a sušíme v rúre pri teplote 140 °C, kým nie sú opečené krásne do zlata.
Červenú cibuľu nakrájame na mesiačiky a dodekorujeme ňou tatarák.
Pečivo, toast alebo chlieb narežeme na ľubovoľné tvary (kocky, krúžky ako na kanapky a navrch dáme tatarák, krém z pečeného cesnaku a dozdobíme mandľou a červenou cibuľkou. Servírovať môžeme aj do malej mištičky alebo na lyžičku.
Údený losos s wasabi aioli, jedlou hlinou a lososovým kaviárom
Na 10 ks potrebujeme: 100 g údeného lososa, 50 g žĺtkov, 1 dl slnečnicového oleja, 1 g wasabi, 70 g pomaranča, 70 g grepu
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.