Korzár logo Korzár
Piatok, 16. apríl, 2021 | Meniny má Dana, DanicaKrížovkyKrížovky

Niekoľko tipov na silvestrovské chuťovky

Pochúťky na Silvestra.

(Zdroj: ilustračné – archív)

Kanapky so syrom a paprikou

Suroviny na asi 40 kanapiek: 6 rožkov, 250 g mäkkého tvarohu, balená lučina, 2 - 3 lyžice smotany 33 %, soľ, menší zväzok čerstvého kôpru, 40 kúskov v oleji naloženej kapie, 20 slaných pražených mandlí, korenie.

kanapka-200x141.jpg

Postup: Kapie vyberieme z nálevu, necháme odkvapkať, nakrájame na prúžky alebo už nakrájané rezy necháme odkvapkať v sitku. Kôpor umyjeme, osušíme, otrháme lístky a posekáme. Tvaroh vymiešame s lučinou, smotanou a soľou na hladký krém, vmiešame nasekané lístky kôpru. Dáme na chvíľu stuhnúť do chladničky. Rožky nakrájame na kolieska, naukladáme na plech a krátko zapečieme v rúre. Na vychladnuté pečivo nanesieme trochu ochuteného syra, ozdobíme polovicou mandle, prúžkom kapie, môžeme posypať mletým čiernym korením. Tvaroh môžete nahradiť ľubovoľným čerstvým mäkkým syrom - ricottou, tvarohom s mascarpone, lučinou s kozím syrom.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

Kanapky s tatarákom a hubami

Suroviny na asi 30 ks: 3 lyžice masla, strúčik cesnaku, 450 g mletého mäsa na tatársky biftek (hotový výrobok), 2 šalotky alebo cibuľky, 2 žĺtky, 2 lyžičky jemnej francúzskej horčice, 2 lyžičky worcesterskej omáčky, lyžica bieleho suchého vína, lyžička citrónovej kôry, soľ, mleté biele korenie, zväzok čerstvej bazalky, menší zväzok pažítky, 30 v octe nakladaných húb.

kanapka-tatarak-200x141.jpg

Postup: Rožky nakrájame na kolieska a rozložíme na plech na pečenie. Maslo vymiešame s prelisovaným cesnakom, osolíme a uchováme v chlade. Jemné mleté mäso premiešame s jemne nasekanou šalotkou, žĺtkami, horčicou, worcestrom, vínom, citrónovou kôrou, dochutíme soľou a korením. Z mäsovej zmesi vytvoríme 30 guliek. Nakrájané pečivo opečieme v predhriatej rúre. Každý kúsok potrieme z vrchnej strany trochou ochuteného masla. Na pečivo rozdelíme mäsové guľky, palcom urobíme v každom kúsku jamku, posypeme pažítkou, ozdobíme lístkami bazalky, nakladanou hubkou a podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Koláčiky z lístkového cesta

Suroviny na asi 15 koláčikov: 400 g lístkového cesta + trochu múky na vaľkanie, vajce na potretie, 4 lyžice strúhaného parmezánu, 5 paradajok, najlepšie datľových, 15 lyžičiek bazalkového pesta, soľ, mleté korenie.

kolacik-200x141.jpg

Postup: Paradajky nakrájame na hrubšie plátky - krúžky. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenký plát, z ktorého vykrojíme malé kolieska, cca s priemerom 4 až 5 cm. Kolieska rozložíme na plech s papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme parmezánom, na to dáme plátok paradajky. Na paradajku dáme lyžičku pesta, jemne osolíme, okoreníme a pečieme v predhriatej rúre na 200 °C. Upečené koláčiky podávame teplé alebo aj po vychladnutí.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič
  2. Kia prechádza transformáciou, vo vrecku má aj Guinnessov rekord
  3. Po celý rok ako na dovolenke. Tak sa žije v Čerešniach
  4. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  5. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  6. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  7. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  8. Korporátne dlhopisy s fixným ročným výnosom od 7 do 8 %
  9. Vyskúšajte pravidelné spravodajské emaily SME
  10. Festival pre dušu prináša návod, ako si zachovať duševnú pohodu
  1. Dodávame len preverené riešenia, hovorí šéf ABRA Software
  2. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  3. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  4. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  5. Reverzné inžinierstvo na FVT
  6. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  7. Korporátne dlhopisy s fixným ročným výnosom od 7 do 8 %
  8. Vyskúšajte pravidelné spravodajské emaily SME
  9. Lesné plody - Sila zo samotného srdca prírody
  10. Festival pre dušu prináša návod, ako si zachovať duševnú pohodu
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 48 876
  2. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 19 466
  3. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 16 533
  4. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 12 913
  5. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 11 052
  6. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 8 271
  7. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 7 807
  8. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 7 756
  9. Pomoc z prírody pri infekcii covid-19 6 396
  10. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť! 5 781
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Očkovanie v dennom stacionári v Nižnej Sitnici.

Viac vakcín by malo ísť na západ, kde je o ne väčší záujem.

11 h

Prieskum Globsecu hovorí o vzťahu Slovákov k Rusku.

5 h
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Zasmejme sa s OĽaNO

Peter Tkačenko

Sľuby o zvyšovaní transparentnosti sú dnes smiešne, ale zákony stále platia.

14. apr

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop