Kanapky so syrom a paprikou
Suroviny na asi 40 kanapiek: 6 rožkov, 250 g mäkkého tvarohu, balená lučina, 2 - 3 lyžice smotany 33 %, soľ, menší zväzok čerstvého kôpru, 40 kúskov v oleji naloženej kapie, 20 slaných pražených mandlí, korenie.
Postup: Kapie vyberieme z nálevu, necháme odkvapkať, nakrájame na prúžky alebo už nakrájané rezy necháme odkvapkať v sitku. Kôpor umyjeme, osušíme, otrháme lístky a posekáme. Tvaroh vymiešame s lučinou, smotanou a soľou na hladký krém, vmiešame nasekané lístky kôpru. Dáme na chvíľu stuhnúť do chladničky. Rožky nakrájame na kolieska, naukladáme na plech a krátko zapečieme v rúre. Na vychladnuté pečivo nanesieme trochu ochuteného syra, ozdobíme polovicou mandle, prúžkom kapie, môžeme posypať mletým čiernym korením. Tvaroh môžete nahradiť ľubovoľným čerstvým mäkkým syrom - ricottou, tvarohom s mascarpone, lučinou s kozím syrom.
Kanapky s tatarákom a hubami
Suroviny na asi 30 ks: 3 lyžice masla, strúčik cesnaku, 450 g mletého mäsa na tatársky biftek (hotový výrobok), 2 šalotky alebo cibuľky, 2 žĺtky, 2 lyžičky jemnej francúzskej horčice, 2 lyžičky worcesterskej omáčky, lyžica bieleho suchého vína, lyžička citrónovej kôry, soľ, mleté biele korenie, zväzok čerstvej bazalky, menší zväzok pažítky, 30 v octe nakladaných húb.
Postup: Rožky nakrájame na kolieska a rozložíme na plech na pečenie. Maslo vymiešame s prelisovaným cesnakom, osolíme a uchováme v chlade. Jemné mleté mäso premiešame s jemne nasekanou šalotkou, žĺtkami, horčicou, worcestrom, vínom, citrónovou kôrou, dochutíme soľou a korením. Z mäsovej zmesi vytvoríme 30 guliek. Nakrájané pečivo opečieme v predhriatej rúre. Každý kúsok potrieme z vrchnej strany trochou ochuteného masla. Na pečivo rozdelíme mäsové guľky, palcom urobíme v každom kúsku jamku, posypeme pažítkou, ozdobíme lístkami bazalky, nakladanou hubkou a podávame.
Koláčiky z lístkového cesta
Suroviny na asi 15 koláčikov: 400 g lístkového cesta + trochu múky na vaľkanie, vajce na potretie, 4 lyžice strúhaného parmezánu, 5 paradajok, najlepšie datľových, 15 lyžičiek bazalkového pesta, soľ, mleté korenie.
Postup: Paradajky nakrájame na hrubšie plátky - krúžky. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenký plát, z ktorého vykrojíme malé kolieska, cca s priemerom 4 až 5 cm. Kolieska rozložíme na plech s papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme parmezánom, na to dáme plátok paradajky. Na paradajku dáme lyžičku pesta, jemne osolíme, okoreníme a pečieme v predhriatej rúre na 200 °C. Upečené koláčiky podávame teplé alebo aj po vychladnutí.
Autor: rob
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.