Prieskumy tvrdia, že vo väčšine rodín je zloženie pokrmov každý rok rovnaké. Začína sa oplátkami s medom a cesnakom, pokračuje kapustnicou a končí vyprážanou rybou.
Pravda, tu i tam sa medzi týmito chodmi vyskytnú aj nejaké iné, tradične rodinné. Ale ich zloženie je vždy rovnaké. Ak ste nikdy neuvažovali o tom, že kapustnica nebude každý rok rovnaká a kapor sa nebude pripravovať tak, ako roky predtým, nadišla práve tento rok tá správna chvíľa. Nie, neradíme vám, aby ste kapustnicu vymenili za hráškovú polievku a rybu za vyprážaný syr. Nemeňte sviatočné menu, len jeho jednotlivé chody skúste pripraviť inak. Možno vám zmena tak zachutí, že si ju zopakujete aj o rok.
Vianočná kapustnica s figami a cviklou
Suroviny na 6 až 8 porcií: 1 kg údeného mäsa, 1 kg kyslej kapusty, 1 cvikla, (môže byť aj naložená), hrsť sušených húb, strúčik cesnaku, 1 cibuľa, 250 g údenej klobásky, 5 ks sušených fíg, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, bobkový list, celé čierne korenie, podľa chuti kyslá smotana alebo mascarpone.
Postup: Údené mäso po uvarení do mäkka nakrájame na kocky. Do vývaru z mäsa pridáme kyslú kapustu, pokrájané mäso, pokrájanú cibuľu, vopred namočené huby, strúhanú cviklu, cesnak, figy, koreniny a všetko spolu varíme 1 až 1,5 hodiny. Krátko pred dovarením pridáme údenú klobásu, červenú papriku a necháme prejsť varom. Pred podávaním ozdobíme tanier kyslou smotanou alebo mascarpone.
Delikátny kapor na mandliach
Suroviny: 1 kg kapra, 4 strúčiky cesnaku, 50 g mandlí, citrón, 2 stredne veľké cibule, 400 g masla, mleté korenie, soľ, olej, tymian.
Postup: Omyté a osušené kaprie podkovy pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme hodinu odležať. Jednu nasekanú cibuľu a rozdrvený cesnak dáme na panvicu s rozpáleným olejom a speníme, pridáme tymian. Pridáme nasekané mandle, osolíme a okoreníme. Zapekaciu misu vymažeme maslom a naskladáme do nej druhú cibuľu, ktorú sme nakrájali na hrubšie kolieska. Na cibuľu položíme porcie ryby, potom plátky masla a zmes osmaženej cibuľky, cesnaku a mandlí. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri teplote 170 °C 20 minút.
Pstruh na zelenine
Suroviny pre 4 osoby: 4 pstruhy, šťava z citróu, soľ, korenie, 4 lyžice múky, 3 lyžice masla, konzerva sterilovanej zeleniny, hrášok s kukuricou a mrkvou, 0,25 l bieleho vína, 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate.
Postup: Čerstvého pstruha omyte a osušte, pokropte citrónovou šťavou, osoľte a okoreňte. Obaľte v múke. Na 4 lyžiciach masla opečte na každej strane 5 minút až dozlatista. Olúpanú cibuľu nasekejte najemno, opečte ju na jednej lyžici masla a pridejte zeleninu. Zalejte bielym vínom a duste asi 5 minút na miernom ohni. Nakoniec osoľte, okoreňte a ochuťte citrónovou šťavou.
Pangasius so zeleninou a olivami
Suroviny pre 4 osoby: 500 g rybích filiet, 4 paradajky, 2 veľké farebné papriky, 3 mladé cibuľky, 3 strúčiky cesnaku, 1 dl bieleho suchého vína, provensálske korenie, čierne olivy, soľ, korenie, citrónová šťava, olivový olej.
Postup: Omyté filety pokvapkajte citrónom a necháme chvíľu odstáť. Potom ich zľahka osušte, osoľte, okoreňte a opečte na olivovom oleji. Paradajky sparte, olúpajte a zbavte jadierok. Rybu posypte provensálskym korením, pridajte nakrájanú zeleninu, podlejte vínom a duste do mäkka. Na záver pridajte olivy a ešte krátko prehrejte.
Šviajčiarsky zemiakový šalát
Suroviny pre 4 osoby: 400 g varených a vychladnutých zemiakov, 100 g sladkokyslých sterilizovaných uhoriek, 40 g cibule, 100 g tvrdého sara typu ementál, pažitka, 3 lyžice zakysanej smotany, 3 lyžice oleja, 1 lyžička horčice, pol lyžice octu, štipka cukru, soľ, mleté korenie.
Postup: Uvarené zemiaky, uhorky, cibuľu a pažítku jemne nakrájajte a nahrubo nastrúhajte sar, potom všetko zmiešajte. Zvyšeok ingrediencií ušľahajte do hladkej hmoty, pridejte k zemiakom a celú zmes premiešajte a dochuťte. Pred podávaním nechajte šalát vychladiť a odležať. Môžete tiež pridať na malé kúsky nakrájanú trvanlivú salámu.
Autor: Spracoval: rob
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.