Korzár logo Korzár

Tradičné vianočné menu, ale trochu inak

Každý rok si sadáme k slávnostne vyzdobenému štedrovečernému stolu a zaradom skonzumujeme všetko, čo tvorí sviatočné menu.

Prieskumy tvrdia, že vo väčšine rodín je zloženie pokrmov každý rok rovnaké. Začína sa oplátkami s medom a cesnakom, pokračuje kapustnicou a končí vyprážanou rybou.

Pravda, tu i tam sa medzi týmito chodmi vyskytnú aj nejaké iné, tradične rodinné. Ale ich zloženie je vždy rovnaké. Ak ste nikdy neuvažovali o tom, že kapustnica nebude každý rok rovnaká a kapor sa nebude pripravovať tak, ako roky predtým, nadišla práve tento rok tá správna chvíľa. Nie, neradíme vám, aby ste kapustnicu vymenili za hráškovú polievku a rybu za vyprážaný syr. Nemeňte sviatočné menu, len jeho jednotlivé chody skúste pripraviť inak. Možno vám zmena tak zachutí, že si ju zopakujete aj o rok.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Vianočná kapustnica s figami a cviklou

Suroviny na 6 až 8 porcií: 1 kg údeného mäsa, 1 kg kyslej kapusty, 1 cvikla, (môže byť aj naložená), hrsť sušených húb, strúčik cesnaku, 1 cibuľa, 250 g údenej klobásky, 5 ks sušených fíg, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, bobkový list, celé čierne korenie, podľa chuti kyslá smotana alebo mascarpone.

Postup: Údené mäso po uvarení do mäkka nakrájame na kocky. Do vývaru z mäsa pridáme kyslú kapustu, pokrájané mäso, pokrájanú cibuľu, vopred namočené huby, strúhanú cviklu, cesnak, figy, koreniny a všetko spolu varíme 1 až 1,5 hodiny. Krátko pred dovarením pridáme údenú klobásu, červenú papriku a necháme prejsť varom. Pred podávaním ozdobíme tanier kyslou smotanou alebo mascarpone.

Delikátny kapor na mandliach

Suroviny: 1 kg kapra, 4 strúčiky cesnaku, 50 g mandlí, citrón, 2 stredne veľké cibule, 400 g masla, mleté korenie, soľ, olej, tymian.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Omyté a osušené kaprie podkovy pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme hodinu odležať. Jednu nasekanú cibuľu a rozdrvený cesnak dáme na panvicu s rozpáleným olejom a speníme, pridáme tymian. Pridáme nasekané mandle, osolíme a okoreníme. Zapekaciu misu vymažeme maslom a naskladáme do nej druhú cibuľu, ktorú sme nakrájali na hrubšie kolieska. Na cibuľu položíme porcie ryby, potom plátky masla a zmes osmaženej cibuľky, cesnaku a mandlí. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri teplote 170 °C 20 minút.

Pstruh na zelenine

Suroviny pre 4 osoby: 4 pstruhy, šťava z citróu, soľ, korenie, 4 lyžice múky, 3 lyžice masla, konzerva sterilovanej zeleniny, hrášok s kukuricou a mrkvou, 0,25 l bieleho vína, 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Čerstvého pstruha omyte a osušte, pokropte citrónovou šťavou, osoľte a okoreňte. Obaľte v múke. Na 4 lyžiciach masla opečte na každej strane 5 minút až dozlatista. Olúpanú cibuľu nasekejte najemno, opečte ju na jednej lyžici masla a pridejte zeleninu. Zalejte bielym vínom a duste asi 5 minút na miernom ohni. Nakoniec osoľte, okoreňte a ochuťte citrónovou šťavou.

Pangasius so zeleninou a olivami

Suroviny pre 4 osoby: 500 g rybích filiet, 4 paradajky, 2 veľké farebné papriky, 3 mladé cibuľky, 3 strúčiky cesnaku, 1 dl bieleho suchého vína, provensálske korenie, čierne olivy, soľ, korenie, citrónová šťava, olivový olej.

Postup: Omyté filety pokvapkajte citrónom a necháme chvíľu odstáť. Potom ich zľahka osušte, osoľte, okoreňte a opečte na olivovom oleji. Paradajky sparte, olúpajte a zbavte jadierok. Rybu posypte provensálskym korením, pridajte nakrájanú zeleninu, podlejte vínom a duste do mäkka. Na záver pridajte olivy a ešte krátko prehrejte.

Šviajčiarsky zemiakový šalát

Suroviny pre 4 osoby: 400 g varených a vychladnutých zemiakov, 100 g sladkokyslých sterilizovaných uhoriek, 40 g cibule, 100 g tvrdého sara typu ementál, pažitka, 3 lyžice zakysanej smotany, 3 lyžice oleja, 1 lyžička horčice, pol lyžice octu, štipka cukru, soľ, mleté korenie.

Postup: Uvarené zemiaky, uhorky, cibuľu a pažítku jemne nakrájajte a nahrubo nastrúhajte sar, potom všetko zmiešajte. Zvyšeok ingrediencií ušľahajte do hladkej hmoty, pridejte k zemiakom a celú zmes premiešajte a dochuťte. Pred podávaním nechajte šalát vychladiť a odležať. Môžete tiež pridať na malé kúsky nakrájanú trvanlivú salámu.

Autor: Spracoval: rob

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  2. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  1. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  2. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  3. Najlepšia dovolenka s deťmi pri mori: Kam letieť z Košíc?
  4. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  5. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  6. Na Marka oharka do jarka
  7. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  8. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 19 072
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 845
  3. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 9 049
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 370
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 3 890
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 3 182
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 2 819
  8. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 2 462
  1. Elena Antalová: Ako sa zbaviť zúfalstva zo Slovenska
  2. Rastislav Puchala: Sláva ti, Alex Ovečkin!
  3. Pavel Baláž: Parma nie je len mestom syra a šunky
  4. Ján Šeďo: Odznelo : "Apko, však tam roztrhalo 9 detí"! "No a čo, veď...."
  5. Vladimír Bojničan: Biblické zázraky ako nepreukázané tvrdenia a forma dezinformácie
  6. Jozef Černek: Môj partner nemá telo. Nemá tvár. A predsa napísal so mnou muzikál.
  7. Imunoblog: Zdravé črevo – základ silnej imunity
  8. Peter Greša: Sväté svetlo: stretnutie s chasidmi pri hrobe „zázračného rabína“
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 766
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 331
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 74 887
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 681
  5. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 16 707
  6. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 12 515
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 734
  8. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 9 596
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  5. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  6. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  7. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Elena Antalová: Ako sa zbaviť zúfalstva zo Slovenska
  2. Rastislav Puchala: Sláva ti, Alex Ovečkin!
  3. Pavel Baláž: Parma nie je len mestom syra a šunky
  4. Ján Šeďo: Odznelo : "Apko, však tam roztrhalo 9 detí"! "No a čo, veď...."
  5. Vladimír Bojničan: Biblické zázraky ako nepreukázané tvrdenia a forma dezinformácie
  6. Jozef Černek: Môj partner nemá telo. Nemá tvár. A predsa napísal so mnou muzikál.
  7. Imunoblog: Zdravé črevo – základ silnej imunity
  8. Peter Greša: Sväté svetlo: stretnutie s chasidmi pri hrobe „zázračného rabína“
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 766
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 331
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 74 887
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 681
  5. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 16 707
  6. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 12 515
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 734
  8. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 9 596
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  5. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  6. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  7. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu