Korzár logo Korzár
Nedeľa, 20. január, 2019 | Meniny má Dalibor
Nájdete nás na webe

Tradičné vianočné menu, ale trochu inak

Každý rok si sadáme k slávnostne vyzdobenému štedrovečernému stolu a zaradom skonzumujeme všetko, čo tvorí sviatočné menu.

Prieskumy tvrdia, že vo väčšine rodín je zloženie pokrmov každý rok rovnaké. Začína sa oplátkami s medom a cesnakom, pokračuje kapustnicou a končí vyprážanou rybou.

Pravda, tu i tam sa medzi týmito chodmi vyskytnú aj nejaké iné, tradične rodinné. Ale ich zloženie je vždy rovnaké. Ak ste nikdy neuvažovali o tom, že kapustnica nebude každý rok rovnaká a kapor sa nebude pripravovať tak, ako roky predtým, nadišla práve tento rok tá správna chvíľa. Nie, neradíme vám, aby ste kapustnicu vymenili za hráškovú polievku a rybu za vyprážaný syr. Nemeňte sviatočné menu, len jeho jednotlivé chody skúste pripraviť inak. Možno vám zmena tak zachutí, že si ju zopakujete aj o rok.

Vianočná kapustnica s figami a cviklou

Suroviny na 6 až 8 porcií: 1 kg údeného mäsa, 1 kg kyslej kapusty, 1 cvikla, (môže byť aj naložená), hrsť sušených húb, strúčik cesnaku, 1 cibuľa, 250 g údenej klobásky, 5 ks sušených fíg, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, bobkový list, celé čierne korenie, podľa chuti kyslá smotana alebo mascarpone.

Postup: Údené mäso po uvarení do mäkka nakrájame na kocky. Do vývaru z mäsa pridáme kyslú kapustu, pokrájané mäso, pokrájanú cibuľu, vopred namočené huby, strúhanú cviklu, cesnak, figy, koreniny a všetko spolu varíme 1 až 1,5 hodiny. Krátko pred dovarením pridáme údenú klobásu, červenú papriku a necháme prejsť varom. Pred podávaním ozdobíme tanier kyslou smotanou alebo mascarpone.

Delikátny kapor na mandliach

Suroviny: 1 kg kapra, 4 strúčiky cesnaku, 50 g mandlí, citrón, 2 stredne veľké cibule, 400 g masla, mleté korenie, soľ, olej, tymian.

Postup: Omyté a osušené kaprie podkovy pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme hodinu odležať. Jednu nasekanú cibuľu a rozdrvený cesnak dáme na panvicu s rozpáleným olejom a speníme, pridáme tymian. Pridáme nasekané mandle, osolíme a okoreníme. Zapekaciu misu vymažeme maslom a naskladáme do nej druhú cibuľu, ktorú sme nakrájali na hrubšie kolieska. Na cibuľu položíme porcie ryby, potom plátky masla a zmes osmaženej cibuľky, cesnaku a mandlí. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri teplote 170 °C 20 minút.

Pstruh na zelenine

Suroviny pre 4 osoby: 4 pstruhy, šťava z citróu, soľ, korenie, 4 lyžice múky, 3 lyžice masla, konzerva sterilovanej zeleniny, hrášok s kukuricou a mrkvou, 0,25 l bieleho vína, 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate.

Postup: Čerstvého pstruha omyte a osušte, pokropte citrónovou šťavou, osoľte a okoreňte. Obaľte v múke. Na 4 lyžiciach masla opečte na každej strane 5 minút až dozlatista. Olúpanú cibuľu nasekejte najemno, opečte ju na jednej lyžici masla a pridejte zeleninu. Zalejte bielym vínom a duste asi 5 minút na miernom ohni. Nakoniec osoľte, okoreňte a ochuťte citrónovou šťavou.

Pangasius so zeleninou a olivami

Suroviny pre 4 osoby: 500 g rybích filiet, 4 paradajky, 2 veľké farebné papriky, 3 mladé cibuľky, 3 strúčiky cesnaku, 1 dl bieleho suchého vína, provensálske korenie, čierne olivy, soľ, korenie, citrónová šťava, olivový olej.

Postup: Omyté filety pokvapkajte citrónom a necháme chvíľu odstáť. Potom ich zľahka osušte, osoľte, okoreňte a opečte na olivovom oleji. Paradajky sparte, olúpajte a zbavte jadierok. Rybu posypte provensálskym korením, pridajte nakrájanú zeleninu, podlejte vínom a duste do mäkka. Na záver pridajte olivy a ešte krátko prehrejte.

Šviajčiarsky zemiakový šalát

Suroviny pre 4 osoby: 400 g varených a vychladnutých zemiakov, 100 g sladkokyslých sterilizovaných uhoriek, 40 g cibule, 100 g tvrdého sara typu ementál, pažitka, 3 lyžice zakysanej smotany, 3 lyžice oleja, 1 lyžička horčice, pol lyžice octu, štipka cukru, soľ, mleté korenie.

Postup: Uvarené zemiaky, uhorky, cibuľu a pažítku jemne nakrájajte a nahrubo nastrúhajte sar, potom všetko zmiešajte. Zvyšeok ingrediencií ušľahajte do hladkej hmoty, pridejte k zemiakom a celú zmes premiešajte a dochuťte. Pred podávaním nechajte šalát vychladiť a odležať. Môžete tiež pridať na malé kúsky nakrájanú trvanlivú salámu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  2. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  3. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  4. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  5. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  6. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  7. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  8. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii
  9. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod
  10. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac
  1. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  3. Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018
  4. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  5. Deň otvorených dverí Stavebnej fakulty STU
  6. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  7. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  8. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  9. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  10. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  1. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 16 681
  2. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 12 476
  3. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 10 867
  4. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 9 215
  5. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 7 103
  6. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 7 043
  7. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 4 952
  8. Jedli ste už ružovú čokoládu? 4 628
  9. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 4 371
  10. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho 2 567

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop