Korzár logo Korzár
Nedeľa, 28. máj, 2017 |Meniny má Viliam

Tradičné vianočné menu, ale trochu inak

Každý rok si sadáme k slávnostne vyzdobenému štedrovečernému stolu a zaradom skonzumujeme všetko, čo tvorí sviatočné menu.

Prieskumy tvrdia, že vo väčšine rodín je zloženie pokrmov každý rok rovnaké. Začína sa oplátkami s medom a cesnakom, pokračuje kapustnicou a končí vyprážanou rybou.

Pravda, tu i tam sa medzi týmito chodmi vyskytnú aj nejaké iné, tradične rodinné. Ale ich zloženie je vždy rovnaké. Ak ste nikdy neuvažovali o tom, že kapustnica nebude každý rok rovnaká a kapor sa nebude pripravovať tak, ako roky predtým, nadišla práve tento rok tá správna chvíľa. Nie, neradíme vám, aby ste kapustnicu vymenili za hráškovú polievku a rybu za vyprážaný syr. Nemeňte sviatočné menu, len jeho jednotlivé chody skúste pripraviť inak. Možno vám zmena tak zachutí, že si ju zopakujete aj o rok.

Vianočná kapustnica s figami a cviklou

Suroviny na 6 až 8 porcií: 1 kg údeného mäsa, 1 kg kyslej kapusty, 1 cvikla, (môže byť aj naložená), hrsť sušených húb, strúčik cesnaku, 1 cibuľa, 250 g údenej klobásky, 5 ks sušených fíg, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, bobkový list, celé čierne korenie, podľa chuti kyslá smotana alebo mascarpone.

Postup: Údené mäso po uvarení do mäkka nakrájame na kocky. Do vývaru z mäsa pridáme kyslú kapustu, pokrájané mäso, pokrájanú cibuľu, vopred namočené huby, strúhanú cviklu, cesnak, figy, koreniny a všetko spolu varíme 1 až 1,5 hodiny. Krátko pred dovarením pridáme údenú klobásu, červenú papriku a necháme prejsť varom. Pred podávaním ozdobíme tanier kyslou smotanou alebo mascarpone.

Delikátny kapor na mandliach

Suroviny: 1 kg kapra, 4 strúčiky cesnaku, 50 g mandlí, citrón, 2 stredne veľké cibule, 400 g masla, mleté korenie, soľ, olej, tymian.

Postup: Omyté a osušené kaprie podkovy pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme hodinu odležať. Jednu nasekanú cibuľu a rozdrvený cesnak dáme na panvicu s rozpáleným olejom a speníme, pridáme tymian. Pridáme nasekané mandle, osolíme a okoreníme. Zapekaciu misu vymažeme maslom a naskladáme do nej druhú cibuľu, ktorú sme nakrájali na hrubšie kolieska. Na cibuľu položíme porcie ryby, potom plátky masla a zmes osmaženej cibuľky, cesnaku a mandlí. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri teplote 170 °C 20 minút.

Pstruh na zelenine

Suroviny pre 4 osoby: 4 pstruhy, šťava z citróu, soľ, korenie, 4 lyžice múky, 3 lyžice masla, konzerva sterilovanej zeleniny, hrášok s kukuricou a mrkvou, 0,25 l bieleho vína, 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate.

Postup: Čerstvého pstruha omyte a osušte, pokropte citrónovou šťavou, osoľte a okoreňte. Obaľte v múke. Na 4 lyžiciach masla opečte na každej strane 5 minút až dozlatista. Olúpanú cibuľu nasekejte najemno, opečte ju na jednej lyžici masla a pridejte zeleninu. Zalejte bielym vínom a duste asi 5 minút na miernom ohni. Nakoniec osoľte, okoreňte a ochuťte citrónovou šťavou.

Pangasius so zeleninou a olivami

Suroviny pre 4 osoby: 500 g rybích filiet, 4 paradajky, 2 veľké farebné papriky, 3 mladé cibuľky, 3 strúčiky cesnaku, 1 dl bieleho suchého vína, provensálske korenie, čierne olivy, soľ, korenie, citrónová šťava, olivový olej.

Postup: Omyté filety pokvapkajte citrónom a necháme chvíľu odstáť. Potom ich zľahka osušte, osoľte, okoreňte a opečte na olivovom oleji. Paradajky sparte, olúpajte a zbavte jadierok. Rybu posypte provensálskym korením, pridajte nakrájanú zeleninu, podlejte vínom a duste do mäkka. Na záver pridajte olivy a ešte krátko prehrejte.

Šviajčiarsky zemiakový šalát

Suroviny pre 4 osoby: 400 g varených a vychladnutých zemiakov, 100 g sladkokyslých sterilizovaných uhoriek, 40 g cibule, 100 g tvrdého sara typu ementál, pažitka, 3 lyžice zakysanej smotany, 3 lyžice oleja, 1 lyžička horčice, pol lyžice octu, štipka cukru, soľ, mleté korenie.

Postup: Uvarené zemiaky, uhorky, cibuľu a pažítku jemne nakrájajte a nahrubo nastrúhajte sar, potom všetko zmiešajte. Zvyšeok ingrediencií ušľahajte do hladkej hmoty, pridejte k zemiakom a celú zmes premiešajte a dochuťte. Pred podávaním nechajte šalát vychladiť a odležať. Môžete tiež pridať na malé kúsky nakrájanú trvanlivú salámu.

Neprehliadnite tiež

KOŠICKÝ VEČER

Mestské časti Košíc sú ľuďom bližšie. Len ich je trochu priveľa

Petruško: Nájsť optimálny pomer financovania sa zatiaľ nepodarilo.

PRÍLOHA POHODA

Prvý Slovák na Mount Evereste bol Košičan Jozef Psotka

Jeho smrť aj po tridsiatich troch rokoch vyvoláva otázky a smútok.

KOŠICKÝ VEČER

Hral do tanca aj tým, ktorí jeho blízkych poslali do koncentrákov

Pohnuté osudy úspešných umelcov ožívajú v diele Maličká slzička.

KOŠICKÝ VEČER

Ekocentrum Sosna oslavuje dvadsaťpäť rokov

Manželia Szabóovci: Pomaličky hľadáme svojich nástupcov.

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Čo sa deje v hokeji? Je to divadlo, vinníkmi sme všetci, tvrdí Graňák

Zlá skúsenosť s Cígerom a Švehlom mohla odradiť hráčov z NHL od štartu na majstrovstvách sveta, hovorí skúsený obranca.

KULTÚRA

Iva Bittová: Nemôžem si dovoliť strácať čas a báť sa

Česká speváčka žije v USA. Koncertuje u nás so skupinou Čikori.

TECH

Vedci sú na stope tajomstvu DNA

Vďaka úžasnému technologickému vývoju vznikajú nové vedné odbory.

TECH

Na čom hrať hry? Na PC či konzolách?

Porovnávať má zmysel hlavne produkty najväčších hráčov na trhu.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 16 814
  2. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 14 535
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 11 699
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 674
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 397
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 612
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 399
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 558
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 4 065
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 3 898

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop