Korzár logo Korzár
Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Tradičné vianočné menu, ale trochu inak

Každý rok si sadáme k slávnostne vyzdobenému štedrovečernému stolu a zaradom skonzumujeme všetko, čo tvorí sviatočné menu.

Prieskumy tvrdia, že vo väčšine rodín je zloženie pokrmov každý rok rovnaké. Začína sa oplátkami s medom a cesnakom, pokračuje kapustnicou a končí vyprážanou rybou.

Pravda, tu i tam sa medzi týmito chodmi vyskytnú aj nejaké iné, tradične rodinné. Ale ich zloženie je vždy rovnaké. Ak ste nikdy neuvažovali o tom, že kapustnica nebude každý rok rovnaká a kapor sa nebude pripravovať tak, ako roky predtým, nadišla práve tento rok tá správna chvíľa. Nie, neradíme vám, aby ste kapustnicu vymenili za hráškovú polievku a rybu za vyprážaný syr. Nemeňte sviatočné menu, len jeho jednotlivé chody skúste pripraviť inak. Možno vám zmena tak zachutí, že si ju zopakujete aj o rok.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

Vianočná kapustnica s figami a cviklou

Suroviny na 6 až 8 porcií: 1 kg údeného mäsa, 1 kg kyslej kapusty, 1 cvikla, (môže byť aj naložená), hrsť sušených húb, strúčik cesnaku, 1 cibuľa, 250 g údenej klobásky, 5 ks sušených fíg, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, bobkový list, celé čierne korenie, podľa chuti kyslá smotana alebo mascarpone.

Postup: Údené mäso po uvarení do mäkka nakrájame na kocky. Do vývaru z mäsa pridáme kyslú kapustu, pokrájané mäso, pokrájanú cibuľu, vopred namočené huby, strúhanú cviklu, cesnak, figy, koreniny a všetko spolu varíme 1 až 1,5 hodiny. Krátko pred dovarením pridáme údenú klobásu, červenú papriku a necháme prejsť varom. Pred podávaním ozdobíme tanier kyslou smotanou alebo mascarpone.

Delikátny kapor na mandliach

Suroviny: 1 kg kapra, 4 strúčiky cesnaku, 50 g mandlí, citrón, 2 stredne veľké cibule, 400 g masla, mleté korenie, soľ, olej, tymian.

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Omyté a osušené kaprie podkovy pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme hodinu odležať. Jednu nasekanú cibuľu a rozdrvený cesnak dáme na panvicu s rozpáleným olejom a speníme, pridáme tymian. Pridáme nasekané mandle, osolíme a okoreníme. Zapekaciu misu vymažeme maslom a naskladáme do nej druhú cibuľu, ktorú sme nakrájali na hrubšie kolieska. Na cibuľu položíme porcie ryby, potom plátky masla a zmes osmaženej cibuľky, cesnaku a mandlí. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri teplote 170 °C 20 minút.

Pstruh na zelenine

Suroviny pre 4 osoby: 4 pstruhy, šťava z citróu, soľ, korenie, 4 lyžice múky, 3 lyžice masla, konzerva sterilovanej zeleniny, hrášok s kukuricou a mrkvou, 0,25 l bieleho vína, 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate.

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Čerstvého pstruha omyte a osušte, pokropte citrónovou šťavou, osoľte a okoreňte. Obaľte v múke. Na 4 lyžiciach masla opečte na každej strane 5 minút až dozlatista. Olúpanú cibuľu nasekejte najemno, opečte ju na jednej lyžici masla a pridejte zeleninu. Zalejte bielym vínom a duste asi 5 minút na miernom ohni. Nakoniec osoľte, okoreňte a ochuťte citrónovou šťavou.

Pangasius so zeleninou a olivami

Suroviny pre 4 osoby: 500 g rybích filiet, 4 paradajky, 2 veľké farebné papriky, 3 mladé cibuľky, 3 strúčiky cesnaku, 1 dl bieleho suchého vína, provensálske korenie, čierne olivy, soľ, korenie, citrónová šťava, olivový olej.

Postup: Omyté filety pokvapkajte citrónom a necháme chvíľu odstáť. Potom ich zľahka osušte, osoľte, okoreňte a opečte na olivovom oleji. Paradajky sparte, olúpajte a zbavte jadierok. Rybu posypte provensálskym korením, pridajte nakrájanú zeleninu, podlejte vínom a duste do mäkka. Na záver pridajte olivy a ešte krátko prehrejte.

Šviajčiarsky zemiakový šalát

Suroviny pre 4 osoby: 400 g varených a vychladnutých zemiakov, 100 g sladkokyslých sterilizovaných uhoriek, 40 g cibule, 100 g tvrdého sara typu ementál, pažitka, 3 lyžice zakysanej smotany, 3 lyžice oleja, 1 lyžička horčice, pol lyžice octu, štipka cukru, soľ, mleté korenie.

Postup: Uvarené zemiaky, uhorky, cibuľu a pažítku jemne nakrájajte a nahrubo nastrúhajte sar, potom všetko zmiešajte. Zvyšeok ingrediencií ušľahajte do hladkej hmoty, pridejte k zemiakom a celú zmes premiešajte a dochuťte. Pred podávaním nechajte šalát vychladiť a odležať. Môžete tiež pridať na malé kúsky nakrájanú trvanlivú salámu.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  9. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  1. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  2. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  5. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  6. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  7. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  8. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  9. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  10. Budovanie zelenej značky
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 962
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 20 337
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 083
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 624
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 262
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 951
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 520
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 389
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 262
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 6 655
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Priebežné výsledky plošného testovania.

K horším sa ešte môže prehupnúť Prešov a Spišská Nová ves.

10m
Ilustračné foto.

Pribudla stovka obetí, vakcínu dostalo 5 743 ľudí.

18m
Šačianska nemocnica.

Kedy mali vakcínu dostať, už nevysvetlili.

11 h
Očkovacie centrum v košickej nemocnici.

Nemocnica: Nemôžeme ovplyvniť, kedy ľudia prídu.

11 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.

Na Slovensku sa skončilo celoplošné testovanie.

5 h

Druhé plošné testovanie za sto miliónov dosiahlo toto.

Certifikát z celoplošného skríningového testovania na ochorenie COVID-19 prebiehajúceho od 18. - 26. januára 2021.

Od dnes platia prísnejšie pravidlá.

14 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop