Väčšina z nás si po príchode z nákupov zjednodušuje život tým, že všetko v dobrej viere uloží do chladničky. To však nemusí byť vždy najsprávnejšie. Existujú totiž potraviny, ktoré tam nepatria.
Banány
V chladničke rýchlejšie hnednú a strácajú chuť. Namiesto prirodzeného sladnutia sa ich konzistencia mení na múčnu. Nevyhovuje im teplota pod 12 stupňov. Podobne sú na tom aj ananás, papája a mango.
Batáty
Pokiaľ si ich občas kúpite, pretože milujete ich sladkastú chuť, potom ich určite neukladajte do chladničky. Práve tá ich totiž o ňu rýchle pripraví. Batáty vydržia v pohode pri izbovej teplote približne týždeň.
Zemiaky
Tiež nemajú radi príliš chladno. Pre dlhodobé skladovanie je ideálna teplota medzi 4 a 7 stupňami, pokiaľ ich však skonzumujete do 14 dní, potom je naopak ideálnou teplota nad 8 stupňov.
Cibuľa
Uchovávanie cibule v chladničke nie je pre cibuľu ani tak rizikové z hľadiska chladu, ako skôr vlhkosti. Ideálne je skladovať ju na suchom, tmavom a chladnom mieste, ideálne vetranom. Skladujte ich však ďaleko od zemiakov, spolu uskladnené sa totiž obe zeleniny rýchlo kazia.
Citrón
V chlade rýchlo vysychá, stráca šťavu aj vôňu.
Cesnak
Vo vlhku chladničky začne rýchlo hniť a mení konzistenciu na tú, ktorá sa podobá gume.
Med
Chladnička je preňho nebezpečenstvom práve preto, že nemá rád vlhkosť a pohlcuje pachy.
Olivový olej
V chlade sa zakalí, zhustne a urobia sa na ňom „chuchvalce". Preto ho udržiavajte pri izbovej teplote, ktorá by však nemala byť vyššia ako 25 stupňov. A vždy mu zabezpečte tmu.
Šalátové uhorky
Rovnako ako ostatné plodiny plné vody v chladničke menia svoju konzistenciu, sú mäkké a chuťovo mdlé. Práve preto sa predávajú balené vo fólii, aby vydržali dlhšie chrumkavé. Dbajte na to, aby neboli v blízkosti paradajok, pretože potom rýchlejšie dozrievajú a kazia sa.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.