Ak nemáte na varenie čas a radi by ste ho ochutnali priamo od jeho tvorcov, môžete tak urobiť v Olive Tree počas decembra, keď sú steaky špecialitami kulinárskeho kalendára.
Flap steak s grilovanou zeleninou
Flap steak je z časti hovädzieho pupku. Táto časť mäsa je ľahko prerastaná a mramorovaná tukom, takže po upečení je mäso vďaka tomu voňavé a šťavnaté. Mäso musí byť pred tepelnou úpravou určite odležané, ale s tým v dnešnej dobe nebudeme mať veľké problémy. Mäsokombináty už na to majú svoje postupy a technológie, takže mäso, ktoré si kúpime v predajni, je už určite dostatočne odležané.
Pre piatich, ktorí obľubujú chuť ružového hovädzieho, potrebujeme:
Flap steak 1 kg
Soľ a čerstvo drvené korenie
Olivový olej - pár kvapiek
Flap steak okoreníme, osolíme a opečieme z oboch strán na rozpálenej panvici s malým množstvom tuku do zlata. Opečený steak vložíme do vopred rozpálenej rúry na 200 °C a rúru vypneme. Mäso nám pozvoľna dôjde pri klesajúcej teplote do ružova asi za 10 až 15 minút. Flap po odležaní v rúre krájame nožom naprieč vláknami, približne v hrúbke jedného centimetra. Uľahčí nám to samotné krájanie jednotlivých súst príborovým nožom na tanieri.
Grilovaná zelenina
Cuketa 300 g
Červená cibuľa 100 g
Jarná cibuľka päť kusov
Cherry paradajky 100 g
Baklažán 300 g
Olivový olej 5 cl
Cesnak 30 g
Čerstvá petržlenová vňať 50 g
Umytú zeleninu nakrájame naprieč alebo pozdĺžne na polcentimetrové plátky okrem cibule. Červenú cibuľu nakrájame na štvrtiny a zelenú cibuľku necháme vcelku. Zeleninu grilujeme na rozpálenej panvici alebo grile bez tuku na sucho, aby sa vytvorili hnedé pľuzgieriky z oboch strán. Do vhodného kastrólika vložíme na jemno pokrájaný cesnak, olivový olej a pozvoľna privedieme k praženiu. Keď začne cesnak meniť farbu, odstavíme ho z plameňa a pridáme k nemu za hrsť nasekanej petržlenovej vňate. Vňať nám zvýrazní chuť a hlavne zastaví proces praženia cesnaku, takže nám nezhorkne! Grilovanú zeleninu osolíme, okoreníme a pokvapkáme pripraveným cesnakovým olejom s vňaťou...
Vizitka
František Schiller
Vek: 36 rokov
Pochádza zo Slanca
Sous Chef DoubleTree by Hilton Košice
Sedem rokov pôsobil v Prahe.
Autor: František Schiller
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.