Korzár logo Korzár
Piatok, 16. apríl, 2021 | Meniny má Dana, DanicaKrížovkyKrížovky

Zeleninové lasagne

Milí čitatelia, prinášame vám originálny recept z kuchyne najlepšej reštaurácie v Košickom kraji.

Zeleninové lasagne.Zeleninové lasagne. (Zdroj: Vladimír Mulík)

Ak nemáte na varenie čas a radi by ste ho ochutnali priamo od jeho tvorcov, môžete tak urobiť v Olive Tree počas biznis obeda v stredu 2. decembra.

Zeleninové lasagne

Na päť porcií potrebujeme tieto polotovary, ktoré si z väčšej časti pripravíme sami:

Cestovinu lasagne 500 g

Omáčku bešamel 500 ml

Grilovaná zelenina

Cuketa 300 g

Červená cibuľa 200 g

Paradajky 500 g

Baklažán 300 g

Olivový olej

Cesnak 30 g

Čerstvá petržlenová vňať 50 g

Postup: Umytú zeleninu nakrájame naprieč alebo pozdĺžne na polcentimetrové plátky. Zeleninu grilujeme na rozpálenej panvici alebo grile bez tuku na sucho, aby sa vytvorili hnedé pľuzgieriky z oboch strán. Do vhodného kastrólika vložíme na jemno pokrájaný cesnak, olivový olej a pozvoľna privedieme k praženiu. Keď začne cesnak meniť farbu, odstavíme ho z plameňa a pridáme k nemu za hrsť nasekanej petržlenovej vňate. Vňať nám zvýrazní chuť a hlavne zastaví proces praženia cesnaku, takže nám nezhorkne! Grilovanú zeleninu osolíme, okoreníme a pokvapkáme pripraveným cesnakovým olejom s vňaťou...

Bešamel

Na pol litra omáčky bešamel potrebujeme tieto suroviny:

Maslo 60 g (2PL)

Šalotka 30 g

Cesnak jeden strúčik

Vetvička tymianu

Soľ, korenie

Múka hladká 50 g (2 PL)

Mlieko 500 ml

Vo vhodnom kastróliku privedieme na miernom ohni maslo k miernemu praženiu. Pridáme nakrájanú šalotku, strúčik cesnaku v celku, tymian a soľ s korením. Po krátkom pražení na miernom ohni cca štyri minúty pridáme múku.

Za stáleho miešania na miernom ohni pražíme múku cca ďalších tri až päť minút. Múčny základ zalievame teplým mliekom a znova za stáleho miešania varíme na miernom ohni cca päť až osem minút. Bešamel po dovarení scedíme alebo ho necháme tak, ako sa uvaril.

Na lasagne si vymastíme zapekaciu misu maslom a vysypeme strúhankou. Vo vriacej a osolenej vode si postupne uvaríme cestovinu lasagne do polomäkka. Predvarenú cestovinu vkladáme jednu vedľa druhej do vysypanej zapekacej misy.

Na prvé poschodie pridáme štvrtinu ešte teplého bešamelu, ktorý jemne rozotrieme po celej ploche.

Do bešamelu následne vkladáme napr. grilované plátky baklažánu s paradajkou.

Zeleninu prikryjeme ďalšou vrstvou predvarenej cestoviny, pridáme na ňu ďalšiu štvrtinu bešamelu, do ktorej vložíme ďalší druh grilovanej zeleniny nami vybranej. Takto pripravíme ešte dve poschodia.

Poslednú vrstvu zeleniny prikryjeme predvarenou cestovinou.

Posypeme ju nastrúhaným syrom a zapekáme na 180 °C cca tridsať minút.

Vizitks

František Schiller

Vek: 36 rokov

Pochádza zo Slanca

Sous Chef DoubleTree by Hilton Košice

Sedem rokov pôsobil v Prahe.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič
  2. Kia prechádza transformáciou, vo vrecku má aj Guinnessov rekord
  3. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  4. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  5. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  6. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME
  7. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  8. Korporátne dlhopisy s fixným ročným výnosom od 7 do 8 %
  9. Festival pre dušu prináša návod, ako si zachovať duševnú pohodu
  10. Slováci sú rekordéri, majú aj 20 vernostných programov súčasne
  1. Výčínanie počasia spôsobuje najviac škôd v júni
  2. Dodávame len preverené riešenia, hovorí šéf ABRA Software
  3. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  4. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  5. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  6. Reverzné inžinierstvo na FVT
  7. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  8. Korporátne dlhopisy s fixným ročným výnosom od 7 do 8 %
  9. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME
  10. Lesné plody - Sila zo samotného srdca prírody
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 49 041
  2. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 19 442
  3. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 16 832
  4. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 12 010
  5. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 10 923
  6. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 8 223
  7. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 7 711
  8. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 7 461
  9. Pomoc z prírody pri infekcii covid-19 5 948
  10. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť! 5 828
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Očkovanie v dennom stacionári v Nižnej Sitnici.

Viac vakcín by malo ísť na západ, kde je o ne väčší záujem.

16 h

Cynická obluda pre vás zhrnula včerajšie útrpné dve hodiny klamstiev a mrnčania.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Zasmejme sa s OĽaNO

Peter Tkačenko

Sľuby o zvyšovaní transparentnosti sú dnes smiešne, ale zákony stále platia.

14. apr
Vizualizácia projektu Nový Majerhof.

Nový Majerhof vyrastie vo Vrakuni.

17 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop