Ak nemáte na varenie čas a radi by ste ho ochutnali priamo od jeho tvorcov, môžete tak urobiť v Olive Tree počas biznis obeda v stredu 2. decembra.
Zeleninové lasagne
Na päť porcií potrebujeme tieto polotovary, ktoré si z väčšej časti pripravíme sami:
Cestovinu lasagne 500 g
Omáčku bešamel 500 ml
Grilovaná zelenina
Cuketa 300 g
Červená cibuľa 200 g
Paradajky 500 g
Baklažán 300 g
Olivový olej
Cesnak 30 g
Čerstvá petržlenová vňať 50 g
Postup: Umytú zeleninu nakrájame naprieč alebo pozdĺžne na polcentimetrové plátky. Zeleninu grilujeme na rozpálenej panvici alebo grile bez tuku na sucho, aby sa vytvorili hnedé pľuzgieriky z oboch strán. Do vhodného kastrólika vložíme na jemno pokrájaný cesnak, olivový olej a pozvoľna privedieme k praženiu. Keď začne cesnak meniť farbu, odstavíme ho z plameňa a pridáme k nemu za hrsť nasekanej petržlenovej vňate. Vňať nám zvýrazní chuť a hlavne zastaví proces praženia cesnaku, takže nám nezhorkne! Grilovanú zeleninu osolíme, okoreníme a pokvapkáme pripraveným cesnakovým olejom s vňaťou...
Bešamel
Na pol litra omáčky bešamel potrebujeme tieto suroviny:
Maslo 60 g (2PL)
Šalotka 30 g
Cesnak jeden strúčik
Vetvička tymianu
Soľ, korenie
Múka hladká 50 g (2 PL)
Mlieko 500 ml
Vo vhodnom kastróliku privedieme na miernom ohni maslo k miernemu praženiu. Pridáme nakrájanú šalotku, strúčik cesnaku v celku, tymian a soľ s korením. Po krátkom pražení na miernom ohni cca štyri minúty pridáme múku.
Za stáleho miešania na miernom ohni pražíme múku cca ďalších tri až päť minút. Múčny základ zalievame teplým mliekom a znova za stáleho miešania varíme na miernom ohni cca päť až osem minút. Bešamel po dovarení scedíme alebo ho necháme tak, ako sa uvaril.
Na lasagne si vymastíme zapekaciu misu maslom a vysypeme strúhankou. Vo vriacej a osolenej vode si postupne uvaríme cestovinu lasagne do polomäkka. Predvarenú cestovinu vkladáme jednu vedľa druhej do vysypanej zapekacej misy.
Na prvé poschodie pridáme štvrtinu ešte teplého bešamelu, ktorý jemne rozotrieme po celej ploche.
Do bešamelu následne vkladáme napr. grilované plátky baklažánu s paradajkou.
Zeleninu prikryjeme ďalšou vrstvou predvarenej cestoviny, pridáme na ňu ďalšiu štvrtinu bešamelu, do ktorej vložíme ďalší druh grilovanej zeleniny nami vybranej. Takto pripravíme ešte dve poschodia.
Poslednú vrstvu zeleniny prikryjeme predvarenou cestovinou.
Posypeme ju nastrúhaným syrom a zapekáme na 180 °C cca tridsať minút.
Vizitks
František Schiller
Vek: 36 rokov
Pochádza zo Slanca
Sous Chef DoubleTree by Hilton Košice
Sedem rokov pôsobil v Prahe.
Autor: František Schiller
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.