Vyskúšajte si pripraviť napríklad pomarančový džem, ktorý sa fantasticky hodí na zlepovanie lineckého pečiva alebo fľaštičku pekne ozdobte a podarujte. Domáce produkty sú vysoko cenené.
Potrebujeme 2 kg pomarančov, pol kila trstinového cukru, jednu celú škoricu, dve hviezdičky badiánu, polovičku vanilkového struku, menší koreň zázvoru, vetvičku mäty
Takto sa to podarí
Možno ste zanevreli na pomarančový džem, pretože kúpený v obchode bol horký.
Finta je v tom, že na džem je potrebné vyrezať z pomarančov len dužinu bez bielych častí. Skutočne si na tom dajte záležať a do džemu dajte len pomarančové mesiačiky.
Z celkového množstva pomarančov by ste mali získať niečo vyše kila dužiny. Zasypeme cukrom a necháme pustiť šťavu. Dáme variť a pridáme celú škoricu, badián, z vanilkového struku vyškrabeme semiačka a zvyšok necháme vyvariť.
Pre odvážnejších je tu ešte možnosť pridať najemno nastrúhaný zázvor a lístky mäty.
Varíme pokiaľ džem nezačne hustnúť. Nalejeme do čistých pohárov, uzavrieme a prevrátime hore dnom.
Autor: Spracovala: Monika Almášiová
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.