Pre osem očakávaných hostí potrebujeme nie intenzívne dva dni a k tomu:
Bôčik mladého prasaťa 2500 g.
Karé mladého prasaťa bez kostí 1000 g. Soľ.
Čerstvo drvené čierne korenie.
Rozmarín čerstvý. Tymián čerstvý. Jablkový džús 1 l
Dnes:
Tymián a rozmarín nasekáme.
Zaobstaraný bôčik dobre osolíme aj okoreníme, pridáme byliny a uložíme na potravinovú fóliu. Na poddajnejší okraj uložíme karé a dobre utláčajúc zrolujeme tak, aby bolo karé v strede.
Kuchynskou šnúrou utiahneme zrolovaninu najprv po okrajoch, potom v strede a potom stále do stredu už stávajúcich motúzových uťahov na vzdialenosť asi päť centimetrov.
Precízne utiahneme do niekoľkých vrstiev fólie a necháme ležať v chladničke do zajtra.
Zajtra:
Rúru na pečenie rozohrejene na 130 °C.
Namarínovanú ochutenú roládu pečieme podlievajúc a polievajúc jablkovým džúsom tri hodiny.
Neskôr teplotu zvýšime na 150 °C a dopečieme do chrumkava.
Upečenú veselosť necháme odpočinúť. Odstránime špagáty a krájané na plátky podávame na teplý tanier s vhodnou prílohou. V reštaurácii volíme pirohy plnené mladou kapustou a karamelizované jablká.
Rád toto jedlo pripravujem doma pri oslavách, kde sa radostne stretne niekoľko generácií. Pri pokojnej vrave plnej pohody a mieru ukrajujeme a vychutnávame po ozaj malých kúskoch život, čas...
Autor: Jozef Hromják
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.