Pre osem spravodlivo nahnevaných priateľov potrebujeme na prípravu hodinu času a k tomu: Hlivu ustricovú 400 g. Cibuľu šalotku 120 g. Cesnak 20 g. Soľ. Čerstvo drvené celé čierne korenie. Neúdenú rolovanú fermentovanú slaninu panchetta 200 g. Vajíčko sliepky 8+1 ks.
Rúru na pečenie rozohrejeme na 62 °C. Vajíčka uložíme do nádoby na pečenie a pečieme v rúre hodinu.
Cesnak a cibuľu očistíme a krájame na plátky. Hlivu zbavíme hrubších pätiek. Pätky použijeme na prípravu polievky a ostatok o chvíľu... Slaninu krájame na 2 mm plátky a škvaríme, nie agresívne, do chrumkava.
Škvarenú slaninu uložíme na teplé miesto uschnú. K vyškvarenej slanine pridáme polovicu povoleného masla a plátky cesnaku. Po chvíli pridáme krájanú cibuľu a o niečo neskôr hlivu. Dobre osolíme, okoreníme a krátko restujeme. Pridáme ostatok povoleného masla hrubo sekanú petržlenovú vňať a krátko povaríme.
Pečené vajíčko po hodine opatrne vytlčieme a lyžicou uložíme na dno hlbokého taniera. Na vajíčko uložíme teplú hlivu a na dôvažok pridáme slaninovú chrumkavú veselosť.
Podávame s chlebom ozaj dobrej produkcie.
Ak máte chuť bičovať zmysly, pridajte zopár kvapiek olivového oleja ochuteného bielou hľuzovkou, vyberte od Vladka Veltlín zo Strekova a radostne sa tešte zo sústa, dúška, prítomnosti, sústa, dúška, prítomnosti...
Mali by sme jedávať s rodinou a priateľmi. Koho pozvete najbližšie na večeru? Je jedno, čo budete servírovať, dôležité je dať na tanier srdce a úprimnosť.
Ostatné príde s priateľmi!
Autor: Jozef Hromják
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.