Korzár logo Korzár
Nedeľa, 18. apríl, 2021 | Meniny má ValérKrížovkyKrížovky

Sladký chlebík z jedlých gaštanov

Prinášame vám originálny recept z kuchyne najlepšej reštaurácie v Košickom kraji.

Sladký chlebík.Sladký chlebík. (Zdroj: Vladimír Mulík)

Milí čitatelia, prinášame vám originálny recept z kuchyne najlepšej reštaurácie v Košickom kraji. Ak nemáte na varenie čas a radi by ste sa ho ochutnali priamo od jeho tvorcov, môžete tak urobiť v reštaurácii Olive Tree počas celého novembra.

Sladký chlebík z jedlých gaštanov, vlašských orechov, medu a lesného ovocia

Suroviny aj pre desiatich

polohrubá múka 400 g

maslo 125 g

kypriaci prášok do pečiva 2 KL

mletá škorica 1/2 KL

soľ 1 KL

med 250 ml

trstinový cukor 150 g

jedlé gaštany 500 g čistá váha

mlieko 1,5 dl

vajce 3 ks

vlašské orechy 250 g môžeme pridať aj ďalšie rôzne druhy orechov a semien

sušené brusnice 100 g

mrazené lesné ovocie 100 g

tuk na vymastenie a hrubá múka na vysypanie plechu alebo použijeme papier na pečenie

Príprava

Gaštany si olúpeme z obidvoch šupiek, to jest hrubá hnedá a pod ňou jemná svetlá šupka alebo si kúpime mrazené, už olúpané gaštany. 300 g olúpaných gaštanov nasekáme, uvaríme ich v mlieku s troškou soli a následné rozmixujeme ponorným mixérom.

Rúru predhrejeme na 160 °C. Maslo prepražíme, aby voňalo za orieškami. Formu na pečenie (podľa veľkosti aj dve) medzitým potrieme tukom a vysypeme múkou alebo použijeme papier na pečenie.

Vo vhodnej nádobe zmiešame múku, kypriaci prášok, škoricu a soľ. V inej nádobe zmiešame med, gaštanovú kašu (najlepšie ešte teplú) a orieškové maslo. Vajíčka vyšľaháme mixérom s cukrom, do ktorých primiešame gaštanovú zmes a potom cez sitko múčnu zmes.

Nakoniec pridáme na hrubo nasekané zvyšné gaštany, jadrá vlašských orechov nesekané, sušené a mrazené lesné ovocie a znova zľahka, ale dobre premiešame.

Cesto dáme do pripravených nádob a pečieme asi 35 až 50 minút (závisí to od formy na pečenie a od rúry, ktorú máte doma).

Pred krájaním počkáme ešte 20 minút, aby sa koláč pri krájaní nedrobil. Koláč krájame na centimetrové plátky a opekáme ho ešte na panvici na miernom ohni z oboch strán na sucho, aby orechy chytili zlatú farbu.

Potom je jeho chuť a vôňa intenzívnejšia a neodolateľná. Koláč podávame s poriadnou lyžicou žĺtkového krému a vami vybraným teplým čajom.

Prajem vám všetkým dobrú chuť.

František Schiller

Vek: 36 rokov

Pochádza zo Slanca

Sous Chef DoubleTree by Hilton Košice

Sedem rokov pôsobil v Prahe.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Happy Hour vymysleli námorníci, dnes poteší aj vaše auto
  2. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  3. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  4. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  5. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  6. Korporátne dlhopisy s fixným ročným výnosom od 7 do 8 %
  7. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME
  8. Festival pre dušu prináša návod, ako si zachovať duševnú pohodu
  9. Slováci sú rekordéri, majú aj 20 vernostných programov súčasne
  10. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť!
  1. Zase pozeráte do obrazovky? Radí fyzioterapeut aj očný lekár
  2. Happy Hour vymysleli námorníci, dnes poteší aj vaše auto
  3. Podcasty zdravotnej poisťovne Union sú najpočúvanejšie
  4. AURES Holdings sa vydáva na západ
  5. Výčínanie počasia spôsobuje najviac škôd v júni
  6. Dodávame len preverené riešenia, hovorí šéf ABRA Software
  7. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  8. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  9. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  10. Reverzné inžinierstvo na FVT
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 51 951
  2. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 18 869
  3. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku 15 946
  4. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 11 050
  5. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 9 928
  6. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 8 746
  7. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 7 969
  8. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 7 857
  9. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť! 6 430
  10. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME 5 694
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kráľovná Alžbeta II. oslavuje 94 rokov.

V stredu 21. apríla kráľovná oslávi 95. narodeniny.

10 h
Ilustračné foto.

Vláda v piatok prijala uznesenie k zákazu vychádzania.

16. apr
Český premiér Andrej Babiš.

Česká polícia pátra po mužoch, ktorí mali byť aj za otravou Skripaľa v Británii.

14 h
Diplomatka ĽUBICA KARVAŠOVÁ je vedúcou oddelenia európskych záležitostí Úradu vlády. V minulosti pôsobila na stálom zastúpení Slovenska v Európskej únii alebo na ministerstve zahraničných vecí.

Ľubica Karvašová radí premiérovi o európskej politike.

14. apr

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop