Korzár logo Korzár

Sladký chlebík z jedlých gaštanov

Prinášame vám originálny recept z kuchyne najlepšej reštaurácie v Košickom kraji.

Sladký chlebík.Sladký chlebík. (Zdroj: Vladimír Mulík)

Milí čitatelia, prinášame vám originálny recept z kuchyne najlepšej reštaurácie v Košickom kraji. Ak nemáte na varenie čas a radi by ste sa ho ochutnali priamo od jeho tvorcov, môžete tak urobiť v reštaurácii Olive Tree počas celého novembra.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Sladký chlebík z jedlých gaštanov, vlašských orechov, medu a lesného ovocia

Suroviny aj pre desiatich

polohrubá múka 400 g

maslo 125 g

kypriaci prášok do pečiva 2 KL

mletá škorica 1/2 KL

soľ 1 KL

med 250 ml

trstinový cukor 150 g

jedlé gaštany 500 g čistá váha

SkryťVypnúť reklamu

mlieko 1,5 dl

vajce 3 ks

vlašské orechy 250 g môžeme pridať aj ďalšie rôzne druhy orechov a semien

sušené brusnice 100 g

mrazené lesné ovocie 100 g

tuk na vymastenie a hrubá múka na vysypanie plechu alebo použijeme papier na pečenie

Príprava

Gaštany si olúpeme z obidvoch šupiek, to jest hrubá hnedá a pod ňou jemná svetlá šupka alebo si kúpime mrazené, už olúpané gaštany. 300 g olúpaných gaštanov nasekáme, uvaríme ich v mlieku s troškou soli a následné rozmixujeme ponorným mixérom.

Rúru predhrejeme na 160 °C. Maslo prepražíme, aby voňalo za orieškami. Formu na pečenie (podľa veľkosti aj dve) medzitým potrieme tukom a vysypeme múkou alebo použijeme papier na pečenie.

Vo vhodnej nádobe zmiešame múku, kypriaci prášok, škoricu a soľ. V inej nádobe zmiešame med, gaštanovú kašu (najlepšie ešte teplú) a orieškové maslo. Vajíčka vyšľaháme mixérom s cukrom, do ktorých primiešame gaštanovú zmes a potom cez sitko múčnu zmes.

SkryťVypnúť reklamu

Nakoniec pridáme na hrubo nasekané zvyšné gaštany, jadrá vlašských orechov nesekané, sušené a mrazené lesné ovocie a znova zľahka, ale dobre premiešame.

Cesto dáme do pripravených nádob a pečieme asi 35 až 50 minút (závisí to od formy na pečenie a od rúry, ktorú máte doma).

Pred krájaním počkáme ešte 20 minút, aby sa koláč pri krájaní nedrobil. Koláč krájame na centimetrové plátky a opekáme ho ešte na panvici na miernom ohni z oboch strán na sucho, aby orechy chytili zlatú farbu.

Potom je jeho chuť a vôňa intenzívnejšia a neodolateľná. Koláč podávame s poriadnou lyžicou žĺtkového krému a vami vybraným teplým čajom.

Prajem vám všetkým dobrú chuť.

František Schiller

Vek: 36 rokov

Pochádza zo Slanca

Sous Chef DoubleTree by Hilton Košice

SkryťVypnúť reklamu

Sedem rokov pôsobil v Prahe.

Autor: František Schiller

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  4. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  5. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 626
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 923
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 5 126
  4. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 3 885
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 577
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 155
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 3 026
  8. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 2 640
  1. Marcel Karvay: Bohovia kapitalizmu [Varovanie: nečítajte ak ste náchylní k existenciálnej depresii]
  2. Dalibor Eštočák: Pokora, ktorú sme stratili
  3. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  4. Alexander Hričko: SMERujeme do priepasti
  5. Imunoblog: Veľké jarné upratovanie… tela!
  6. Emil Lobotka: Ukrižuj
  7. Lukáš Čelinák: Donald Trump, EÚ a svetová obchodná vojna
  8. Jan Pražák: Já ti to do smrti neodpustím, táto!
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 818
  2. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 475
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 18 712
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 17 546
  5. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 398
  6. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 948
  7. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 513
  8. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 186
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  2. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  3. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  4. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  5. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  6. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  7. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  8. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Marcel Karvay: Bohovia kapitalizmu [Varovanie: nečítajte ak ste náchylní k existenciálnej depresii]
  2. Dalibor Eštočák: Pokora, ktorú sme stratili
  3. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  4. Alexander Hričko: SMERujeme do priepasti
  5. Imunoblog: Veľké jarné upratovanie… tela!
  6. Emil Lobotka: Ukrižuj
  7. Lukáš Čelinák: Donald Trump, EÚ a svetová obchodná vojna
  8. Jan Pražák: Já ti to do smrti neodpustím, táto!
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 818
  2. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 475
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 18 712
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 17 546
  5. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 398
  6. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 948
  7. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 513
  8. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 186
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  2. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  3. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  4. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  5. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  6. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  7. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  8. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu