Milí čitatelia, prinášame vám originálny recept z kuchyne najlepšej reštaurácie v Košickom kraji. Ak nemáte na varenie čas a radi by ste sa ho ochutnali priamo od jeho tvorcov, môžete tak urobiť v reštaurácii Olive Tree počas celého novembra.
Sladký chlebík z jedlých gaštanov, vlašských orechov, medu a lesného ovocia
Suroviny aj pre desiatich
polohrubá múka 400 g
maslo 125 g
kypriaci prášok do pečiva 2 KL
mletá škorica 1/2 KL
soľ 1 KL
med 250 ml
trstinový cukor 150 g
jedlé gaštany 500 g čistá váha
mlieko 1,5 dl
vajce 3 ks
vlašské orechy 250 g môžeme pridať aj ďalšie rôzne druhy orechov a semien
sušené brusnice 100 g
mrazené lesné ovocie 100 g
tuk na vymastenie a hrubá múka na vysypanie plechu alebo použijeme papier na pečenie
Príprava
Gaštany si olúpeme z obidvoch šupiek, to jest hrubá hnedá a pod ňou jemná svetlá šupka alebo si kúpime mrazené, už olúpané gaštany. 300 g olúpaných gaštanov nasekáme, uvaríme ich v mlieku s troškou soli a následné rozmixujeme ponorným mixérom.
Rúru predhrejeme na 160 °C. Maslo prepražíme, aby voňalo za orieškami. Formu na pečenie (podľa veľkosti aj dve) medzitým potrieme tukom a vysypeme múkou alebo použijeme papier na pečenie.
Vo vhodnej nádobe zmiešame múku, kypriaci prášok, škoricu a soľ. V inej nádobe zmiešame med, gaštanovú kašu (najlepšie ešte teplú) a orieškové maslo. Vajíčka vyšľaháme mixérom s cukrom, do ktorých primiešame gaštanovú zmes a potom cez sitko múčnu zmes.
Nakoniec pridáme na hrubo nasekané zvyšné gaštany, jadrá vlašských orechov nesekané, sušené a mrazené lesné ovocie a znova zľahka, ale dobre premiešame.
Cesto dáme do pripravených nádob a pečieme asi 35 až 50 minút (závisí to od formy na pečenie a od rúry, ktorú máte doma).
Pred krájaním počkáme ešte 20 minút, aby sa koláč pri krájaní nedrobil. Koláč krájame na centimetrové plátky a opekáme ho ešte na panvici na miernom ohni z oboch strán na sucho, aby orechy chytili zlatú farbu.
Potom je jeho chuť a vôňa intenzívnejšia a neodolateľná. Koláč podávame s poriadnou lyžicou žĺtkového krému a vami vybraným teplým čajom.
Prajem vám všetkým dobrú chuť.
František Schiller
Vek: 36 rokov
Pochádza zo Slanca
Sous Chef DoubleTree by Hilton Košice
Sedem rokov pôsobil v Prahe.
Autor: František Schiller
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.