Ak by ste jedlo radi ochutnali priamo od jeho tvorcov, nájdete ho v pripravovanom jedálnom lístku reštaurácie Olive Tree od novembra.
Krémová polievka z lesných húb
Po niekoľkých dobre mienených rozhodnutiach, ktoré sa nie veľmi stretli so zemšanmi mimo, na prípravu potrebujeme vyučovaciu hodinu času a k tomu:
Lesné huby ideálne čerstvé 400 g. Maslo 125 g. Múka hladká 40 g. Mlieko 1500 ml. Cesnak 25 g. Cibuľa 125 g.
Soľ. Čerstvo drvené celé čierne korenie. Čím viac húb, tým viac lesa, alebo èím viac lesa aj húb je viacej...
Huby očistíme citlivo, to aby sme ich nie úplne zbavili lesa...!? Cibuľu, cesnak očistíme a nakrájame cesnak na plátky a cibuľu na kocky. Do rozohriateho hrnca vložíme maslo, pridáme cibuľu, po chvíli aj cesnak.
Pridáme múku a trpezlivo pripravíme voňavú zápražku. Zalejeme mliekom a pomaly varíme do krémova. Je dôležité múku vari aspoň dvadsať minút.
Zatiaľ na panvici na troške olivového oleja do zlata restujeme huby. Je vhodné pridať pár plátkov cesnaku. Vyberieme najkrajšie kúsky a odložíme stranou na dekoráciu.
Ostatok pridáme do mliečneho krému, mixérom vypracujeme hladký krém, opäť povaríme a po chvíli podávame dekorované výberom z húb a mliečnou penou.
Takýmto postupom pripravíme polievku tradičnejšej chuti.
Ak sa chceme vyhnú múke, použijeme masívnejší základ s koreňovou zeleninou.
Autor: Jozef Hromják
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.