Korzár logo Korzár
Streda, 17. január, 2018 | Meniny má Nataša
Pridajte si svoje mesto

Zdeněk Pohlreich: Som celoživotný pojedač mäsa

Prevádzkuje niekoľko reštaurácií, úspech a verejný záujem mu prinieslo účinkovanie v televíznych šou.

Manželka Zdenka so synom Martinom. S rakovinou bojuje už rok.(Zdroj: idnes.cz)

Prevádzkuje niekoľko reštaurácii, úspech a verejný záujem mu prinieslo účinkovanie v televíznych šou. Nemá problém na rovinu povedať, keď mu jedlo nechutí, a to nie príliš vyberaným spôsobom. Zdeněk Pohlreich nie je vhodný pre slabé povahy, keď jeho spôsob správania sa prehryznete, zistíte, že ten človek rozpráva celkom rozumne.

Ak by ste si mysleli, že kuchár už doma nevarí, lebo má toho dosť v práci, nie je to tak. Zdeněk Pohlreich sa doma rád postaví nad hrnce, ale neexperimentuje. Radšej sa drží osvedčených receptov a chutí.

Dokonca si potrpí na raňajky: „Jesť ráno som sa musel naučiť. Dosť dlho som to ignoroval, ale už nie je môj život až taký hektický, takže mám čas sa najesť Buď si dám niečo z vajíčok alebo müsli a kávu.“

Práve káva je jeho veľká vášeň a pije jej denne skutočne dosť.

Jeho manželka, ktorá bojuje s rakovinou, sa stravuje oveľa striedmejšie, svoj boj totiž poňala komplexne.

Stará sa rovnako dôsledne o telo ako aj o dušu.

Manželka bojuje

Kuchár sa snaží manželku podporovať a v rovnako pozitívnom naladení drží aj deti. Staršie už majú šestnásť a štrnásť, no mladší Martin oslávil siedme narodeniny len začiatkom tohto roka.

„Malý sa veľmi bojí. Nehovorí o tom, ale občas tie deti majú slabú chvíľku, keď len sedia a pozerajú a vy zhruba viete, nad čím premýšľajú. Ale snažíme sa, aby platilo porekadlo, že nás nič nezastaví,“ vysvetľuje Pohlreichova manželka, ktorej sa darí nad chorobou víťaziť.

„Ozdravujem celého človeka. Všetko, čo robím, sa snažím robiť naplno a dobre. Aj keď to neznie dobre, naučila som sa to až vďaka chorobe.“

Bio svet nespasí

Pohlreichovci si potrpia na kvalitné suroviny, no nálepku bio mať nemusia.

„Vďaka tej nálepke sa vytvorila mylná predstava, že všetko, čo ju má, je dobré. Neverím na biopotraviny vo forme, v akej sú dnes prezentované. Je mi úplne jedno, či je potravina bio alebo nebio, pre mňa musí byť kvalitná a musí jej byť dosť, aby som s ňou mohol pracovať. Stačí pri jedle používať zdravý sedliacky rozum. Keby sme všetci jedli bio, planéta sa nenakŕmi.“

Rovnaký odpor má aj k teraz modernej raw, teda surovej strave, ktorá sa nesmie zahriať na viac ako 42 stupňov, a vegánstvu.

„Pre mňa to nie je, ja som celoživotný požierač mäsa. Vegánska sviečková je odporná vec, ale myslím si, že vegánsky a raw sa dá variť pekne, len si to vyžaduje väčšiu nápaditosť a prax.“

Lacné nemôže byť dobré

Počas nakrúcania svojich relácii sa Pohlreich pozrel do zákulisia stoviek reštaurácií. To, čo tam našiel, bolo len málokedy uspokojivé. Gastronómia v Čechách aj na Slovensku bola podľa neho roky v úpadku. Nikto sa nesnažil zlepšovať, prevádzkari mali len jediný cieľ: zarobiť čo najviac peňazí a minúť len nutné minimum.

Práve to sa podpísalo pod úroveň verejnej gastronómie: „Tým, že sa to dlhé roky nepohlo žiadnym smerom, sa úroveň bude zdvíhať len veľmi pomaly, ale je to na dobrej ceste,“ myslí si televízny kritik.

„Konečne sa začalo ukazovať, že kuchár, ktorý chce ukázať svoje umenie, musí používať dobré suroviny a poskytovať kvalitný servis. Podniky, ktoré sú lacné, nemôžu byť veľmi dobré,“ mieni.

Prax

Pohlreich sa vo svojich televíznych reláciách nestretáva len s profesionálnymi kuchármi, ale aj s učňami, ktorí by v budúcnosti mohli byť ako on.

„Stále platí, že keď si hlúpy, pôjdeš za kuchára. To nevrhá dobré svetlo na toto remeslo, ale pravda je, že zo škôl vychádzajú nepoužiteľní učni. Veď oni nemajú takmer žiadnu prax a kucharina sa inak ako neustálym opakovaním činností nedá naučiť,“ hnevá sa na zle nastavený systém vzdelávania.

On sám považuje roky strávené v škole za zaujímavé, no najviac mu aj tak dali odchod do zahraničia a hodiny strávené v kuchyni.

pohlreich-prima_res.jpg

Hrôzy na tanieri. Zdeněk Pohlreich je šokovaný, ako to vyzerá v reštauráciách. Foto: prima

Neprehliadnite tiež

Poprad chce pomôcť bezdomovcom aj cez sociálny podnik

Žobrajúci ľudia často pomoc odmietajú.

Výberové konania na košickej župe podrobili kritike

Trnka: Nikomu nič nešijeme na mieru.

Pod Tatrami v noci snežilo a fúkal silný vietor

Cesty v regióne sú zjazdné a upravené.

Výstavbu Fórumu môže oddialiť problém s dopravou

Na svete sú dve protichodné štúdie.

Viceprimátora Petruška vraj domotala Eurovia

Aby nebola združená zastávka zbytočná, dotiahnu na ňu autobusovú linku č. 18.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Exekučná amnestia sa blíži, štát by odpúšťal dlhy

V poisťovni Dôvera chce dlhy odpustiť štyritisíc ľudí. Či sa s Unionom pripoja k amnestii, ktorú pripravuje štát, zatiaľ nepovedali.

ŠPORT

Sagan začal šprintovať príliš skoro, skončil štvrtý

Slovenský cyklista je v celkovom poradí na Tour Down Under na treťom mieste.

KOMENTÁRE

Na Slovensku sú isté dane, smrť a amnestia

Nebolo by vhodné zmeniť dlhodobo nevynútiteľné pravidlá?

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  2. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  6. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  7. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  8. Kam do tepla v januári?
  9. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  1. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  2. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie
  5. Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán
  6. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  7. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur
  8. Denník SME oslavuje 25 rokov rekordným počtom predplatiteľov
  9. Najinzerovanejšie zánovné auto roku 2017? Mnohých to prekvapí
  10. Stavebná fakulta STU pozýva na Deň otvorených dverí!
  1. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur 16 330
  2. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 7 331
  3. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 4 977
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 074
  5. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 2 726
  6. Kam do tepla v januári? 2 382
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 339
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 2 055
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 229
  10. Divoký Island: cesta ostrovom ľadu a ohňa 1 152

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop