Korzár logo Korzár
Sobota, 19. október, 2019 | Meniny má Kristián
Nájdete nás na webe

Zdeněk Pohlreich: Som celoživotný pojedač mäsa

Prevádzkuje niekoľko reštaurácií, úspech a verejný záujem mu prinieslo účinkovanie v televíznych šou.

Manželka Zdenka so synom Martinom. S rakovinou bojuje už rok.Manželka Zdenka so synom Martinom. S rakovinou bojuje už rok.(Zdroj: idnes.cz)

Prevádzkuje niekoľko reštaurácii, úspech a verejný záujem mu prinieslo účinkovanie v televíznych šou. Nemá problém na rovinu povedať, keď mu jedlo nechutí, a to nie príliš vyberaným spôsobom. Zdeněk Pohlreich nie je vhodný pre slabé povahy, keď jeho spôsob správania sa prehryznete, zistíte, že ten človek rozpráva celkom rozumne.

Ak by ste si mysleli, že kuchár už doma nevarí, lebo má toho dosť v práci, nie je to tak. Zdeněk Pohlreich sa doma rád postaví nad hrnce, ale neexperimentuje. Radšej sa drží osvedčených receptov a chutí.

Článok pokračuje pod video reklamou

Dokonca si potrpí na raňajky: „Jesť ráno som sa musel naučiť. Dosť dlho som to ignoroval, ale už nie je môj život až taký hektický, takže mám čas sa najesť Buď si dám niečo z vajíčok alebo müsli a kávu.“

Práve káva je jeho veľká vášeň a pije jej denne skutočne dosť.

Jeho manželka, ktorá bojuje s rakovinou, sa stravuje oveľa striedmejšie, svoj boj totiž poňala komplexne.

Stará sa rovnako dôsledne o telo ako aj o dušu.

Manželka bojuje

Kuchár sa snaží manželku podporovať a v rovnako pozitívnom naladení drží aj deti. Staršie už majú šestnásť a štrnásť, no mladší Martin oslávil siedme narodeniny len začiatkom tohto roka.

„Malý sa veľmi bojí. Nehovorí o tom, ale občas tie deti majú slabú chvíľku, keď len sedia a pozerajú a vy zhruba viete, nad čím premýšľajú. Ale snažíme sa, aby platilo porekadlo, že nás nič nezastaví,“ vysvetľuje Pohlreichova manželka, ktorej sa darí nad chorobou víťaziť.

„Ozdravujem celého človeka. Všetko, čo robím, sa snažím robiť naplno a dobre. Aj keď to neznie dobre, naučila som sa to až vďaka chorobe.“

Bio svet nespasí

Pohlreichovci si potrpia na kvalitné suroviny, no nálepku bio mať nemusia.

„Vďaka tej nálepke sa vytvorila mylná predstava, že všetko, čo ju má, je dobré. Neverím na biopotraviny vo forme, v akej sú dnes prezentované. Je mi úplne jedno, či je potravina bio alebo nebio, pre mňa musí byť kvalitná a musí jej byť dosť, aby som s ňou mohol pracovať. Stačí pri jedle používať zdravý sedliacky rozum. Keby sme všetci jedli bio, planéta sa nenakŕmi.“

Rovnaký odpor má aj k teraz modernej raw, teda surovej strave, ktorá sa nesmie zahriať na viac ako 42 stupňov, a vegánstvu.

„Pre mňa to nie je, ja som celoživotný požierač mäsa. Vegánska sviečková je odporná vec, ale myslím si, že vegánsky a raw sa dá variť pekne, len si to vyžaduje väčšiu nápaditosť a prax.“

Lacné nemôže byť dobré

Počas nakrúcania svojich relácii sa Pohlreich pozrel do zákulisia stoviek reštaurácií. To, čo tam našiel, bolo len málokedy uspokojivé. Gastronómia v Čechách aj na Slovensku bola podľa neho roky v úpadku. Nikto sa nesnažil zlepšovať, prevádzkari mali len jediný cieľ: zarobiť čo najviac peňazí a minúť len nutné minimum.

Práve to sa podpísalo pod úroveň verejnej gastronómie: „Tým, že sa to dlhé roky nepohlo žiadnym smerom, sa úroveň bude zdvíhať len veľmi pomaly, ale je to na dobrej ceste,“ myslí si televízny kritik.

„Konečne sa začalo ukazovať, že kuchár, ktorý chce ukázať svoje umenie, musí používať dobré suroviny a poskytovať kvalitný servis. Podniky, ktoré sú lacné, nemôžu byť veľmi dobré,“ mieni.

Prax

Pohlreich sa vo svojich televíznych reláciách nestretáva len s profesionálnymi kuchármi, ale aj s učňami, ktorí by v budúcnosti mohli byť ako on.

„Stále platí, že keď si hlúpy, pôjdeš za kuchára. To nevrhá dobré svetlo na toto remeslo, ale pravda je, že zo škôl vychádzajú nepoužiteľní učni. Veď oni nemajú takmer žiadnu prax a kucharina sa inak ako neustálym opakovaním činností nedá naučiť,“ hnevá sa na zle nastavený systém vzdelávania.

On sám považuje roky strávené v škole za zaujímavé, no najviac mu aj tak dali odchod do zahraničia a hodiny strávené v kuchyni.

pohlreich-prima_res.jpg

Hrôzy na tanieri. Zdeněk Pohlreich je šokovaný, ako to vyzerá v reštauráciách. Foto: prima

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo
  2. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch
  3. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)
  4. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  5. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  6. Nestarnú, ale dozrievajú
  7. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  8. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  9. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  1. Firma BONATO oddlžila svojich klientov v sume 100 000 000 Eur
  2. Ako manažovať 16 miliónov dielov denne?
  3. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch
  4. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)
  5. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo
  6. Slávnostné otvorenie VIVO! Bratislava už o tri týždne
  7. Prečo Lukáš chodí po tridsiatke ešte stále na strednú školu
  8. Udržateľné úspešné podnikanie na Slovensku a v Bulharsku
  9. Slováci sú chlebovým národom
  10. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  1. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo 14 509
  2. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 13 554
  3. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 13 479
  4. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 8 905
  5. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 8 795
  6. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 7 706
  7. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 7 551
  8. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 7 246
  9. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 7 114
  10. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 6 511

Neprehliadnite tiež

Stredisko pre ľudské práva na školách sa zaoberá obcou Ostrovany

V okrese Sabinov má vzniknúť škola výlučne s rómskym zastúpením.

Časť osady v Ostrovanoch.

Gorila vyhnala východniarov do ulíc (minúta po minúte)

K protestom na Slovensku a v zahraničí sa pridali aj mestá Košice a Prešov.

Protest v Košiciach.
Práce na obchvate na niektorých úsekoch finišujú.

V košických lekárňach chýbajú vakcíny proti chrípke

Už dvakrát jej prepadol recept. Lekárnik: Nie sú na sklade.

Chrípka môže mať pre niektorých pacientov vážne dôsledky. Vakcínu odporúčajú aj seniorom.

Hlavné správy zo Sme.sk

Zoológ: Pri stretnutí s meďveďom sa mu musíte pozerať do očí

Medveď vás nepotrebuje zožrať, len zastrašiť, vraví zoológ.

Zoológ TIBOR PATAKY z Katedry aplikovanej zoológie a manažmentu zveri Lesníckej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene.
Britský premiér Boris Johnson v parlamente.
Tréner Liverpoolu Jürgen Klopp sa teší po víťazstve vo finálovom zápase Ligy majstrov Tottenham Hotspur - FC Liverpool 1. júna 2019 v Madride.

Ako o Gorile klamala Anna Bubeníková

Nominantka SDKÚ pôsobila vo Fonde národného majetku 19 rokov.

Anna Bubeníková.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop