Korzár logo Korzár
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Zdeněk Pohlreich: Som celoživotný pojedač mäsa

Prevádzkuje niekoľko reštaurácií, úspech a verejný záujem mu prinieslo účinkovanie v televíznych šou.

Manželka Zdenka so synom Martinom. S rakovinou bojuje už rok.Manželka Zdenka so synom Martinom. S rakovinou bojuje už rok. (Zdroj: idnes.cz)

Prevádzkuje niekoľko reštaurácii, úspech a verejný záujem mu prinieslo účinkovanie v televíznych šou. Nemá problém na rovinu povedať, keď mu jedlo nechutí, a to nie príliš vyberaným spôsobom. Zdeněk Pohlreich nie je vhodný pre slabé povahy, keď jeho spôsob správania sa prehryznete, zistíte, že ten človek rozpráva celkom rozumne.

Ak by ste si mysleli, že kuchár už doma nevarí, lebo má toho dosť v práci, nie je to tak. Zdeněk Pohlreich sa doma rád postaví nad hrnce, ale neexperimentuje. Radšej sa drží osvedčených receptov a chutí.

Skryť Vypnúť reklamu

Dokonca si potrpí na raňajky: „Jesť ráno som sa musel naučiť. Dosť dlho som to ignoroval, ale už nie je môj život až taký hektický, takže mám čas sa najesť Buď si dám niečo z vajíčok alebo müsli a kávu.“

Práve káva je jeho veľká vášeň a pije jej denne skutočne dosť.

Jeho manželka, ktorá bojuje s rakovinou, sa stravuje oveľa striedmejšie, svoj boj totiž poňala komplexne.

Stará sa rovnako dôsledne o telo ako aj o dušu.

Manželka bojuje

Kuchár sa snaží manželku podporovať a v rovnako pozitívnom naladení drží aj deti. Staršie už majú šestnásť a štrnásť, no mladší Martin oslávil siedme narodeniny len začiatkom tohto roka.

„Malý sa veľmi bojí. Nehovorí o tom, ale občas tie deti majú slabú chvíľku, keď len sedia a pozerajú a vy zhruba viete, nad čím premýšľajú. Ale snažíme sa, aby platilo porekadlo, že nás nič nezastaví,“ vysvetľuje Pohlreichova manželka, ktorej sa darí nad chorobou víťaziť.

Skryť Vypnúť reklamu

„Ozdravujem celého človeka. Všetko, čo robím, sa snažím robiť naplno a dobre. Aj keď to neznie dobre, naučila som sa to až vďaka chorobe.“

Bio svet nespasí

Pohlreichovci si potrpia na kvalitné suroviny, no nálepku bio mať nemusia.

„Vďaka tej nálepke sa vytvorila mylná predstava, že všetko, čo ju má, je dobré. Neverím na biopotraviny vo forme, v akej sú dnes prezentované. Je mi úplne jedno, či je potravina bio alebo nebio, pre mňa musí byť kvalitná a musí jej byť dosť, aby som s ňou mohol pracovať. Stačí pri jedle používať zdravý sedliacky rozum. Keby sme všetci jedli bio, planéta sa nenakŕmi.“

Rovnaký odpor má aj k teraz modernej raw, teda surovej strave, ktorá sa nesmie zahriať na viac ako 42 stupňov, a vegánstvu.

„Pre mňa to nie je, ja som celoživotný požierač mäsa. Vegánska sviečková je odporná vec, ale myslím si, že vegánsky a raw sa dá variť pekne, len si to vyžaduje väčšiu nápaditosť a prax.“

Skryť Vypnúť reklamu

Lacné nemôže byť dobré

Počas nakrúcania svojich relácii sa Pohlreich pozrel do zákulisia stoviek reštaurácií. To, čo tam našiel, bolo len málokedy uspokojivé. Gastronómia v Čechách aj na Slovensku bola podľa neho roky v úpadku. Nikto sa nesnažil zlepšovať, prevádzkari mali len jediný cieľ: zarobiť čo najviac peňazí a minúť len nutné minimum.

Práve to sa podpísalo pod úroveň verejnej gastronómie: „Tým, že sa to dlhé roky nepohlo žiadnym smerom, sa úroveň bude zdvíhať len veľmi pomaly, ale je to na dobrej ceste,“ myslí si televízny kritik.

„Konečne sa začalo ukazovať, že kuchár, ktorý chce ukázať svoje umenie, musí používať dobré suroviny a poskytovať kvalitný servis. Podniky, ktoré sú lacné, nemôžu byť veľmi dobré,“ mieni.

Prax

Pohlreich sa vo svojich televíznych reláciách nestretáva len s profesionálnymi kuchármi, ale aj s učňami, ktorí by v budúcnosti mohli byť ako on.

„Stále platí, že keď si hlúpy, pôjdeš za kuchára. To nevrhá dobré svetlo na toto remeslo, ale pravda je, že zo škôl vychádzajú nepoužiteľní učni. Veď oni nemajú takmer žiadnu prax a kucharina sa inak ako neustálym opakovaním činností nedá naučiť,“ hnevá sa na zle nastavený systém vzdelávania.

On sám považuje roky strávené v škole za zaujímavé, no najviac mu aj tak dali odchod do zahraničia a hodiny strávené v kuchyni.

pohlreich-prima_res.jpg

Hrôzy na tanieri. Zdeněk Pohlreich je šokovaný, ako to vyzerá v reštauráciách. Foto: prima

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  3. Home (ale aj) Office
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Zelená Bratislava
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  5. Ruža zmeny
  6. Úpravy automobilov pre ZŤP
  7. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  8. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 387
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 096
  3. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 15 721
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 381
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 656
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 521
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 302
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 056
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 982
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 579
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Testovalo sa menej, na východe pribudlo vyše dvesto prípadov

Na Slovensku malo pozitívne testy 705 ľudí.

Ilustračné foto.
Dievča viedlo bicykel po priechode pre chodcov.

V tendri na stavbu D1 pri Prešove je dvanásť porušení zákona

Úrad pre verejné obstarávanie ukončil kontrolu.

Stavba napreduje.
Správny smer si niektorí vodiči vyberajú v poslednej chvíli.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Celoplošné testovanie bude s najvačšou pravdepodnosťou dobrovoľné (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 31 400. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 98 obetí.

Premiér Igor Matovič počas tlačovej konferencie.

Premiér hovorí o dobrovoľnosti. Kto však nebude mať test, hrozí mu karanténa

Na test stačí prísť na najbližšie odberné miesto.

Ilustračné foto
Peter Sagan na Giro d'Italia 2020.
Milan Škriniar (vpravo) a Cristiano Ronaldo.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop