Korzár logo Korzár
Streda, 20. február, 2019 | Meniny má Lívia
Nájdete nás na webe

Zdeněk Pohlreich: Som celoživotný pojedač mäsa

Prevádzkuje niekoľko reštaurácií, úspech a verejný záujem mu prinieslo účinkovanie v televíznych šou.

Manželka Zdenka so synom Martinom. S rakovinou bojuje už rok.Manželka Zdenka so synom Martinom. S rakovinou bojuje už rok.(Zdroj: idnes.cz)

Prevádzkuje niekoľko reštaurácii, úspech a verejný záujem mu prinieslo účinkovanie v televíznych šou. Nemá problém na rovinu povedať, keď mu jedlo nechutí, a to nie príliš vyberaným spôsobom. Zdeněk Pohlreich nie je vhodný pre slabé povahy, keď jeho spôsob správania sa prehryznete, zistíte, že ten človek rozpráva celkom rozumne.

Ak by ste si mysleli, že kuchár už doma nevarí, lebo má toho dosť v práci, nie je to tak. Zdeněk Pohlreich sa doma rád postaví nad hrnce, ale neexperimentuje. Radšej sa drží osvedčených receptov a chutí.

Dokonca si potrpí na raňajky: „Jesť ráno som sa musel naučiť. Dosť dlho som to ignoroval, ale už nie je môj život až taký hektický, takže mám čas sa najesť Buď si dám niečo z vajíčok alebo müsli a kávu.“

Práve káva je jeho veľká vášeň a pije jej denne skutočne dosť.

Jeho manželka, ktorá bojuje s rakovinou, sa stravuje oveľa striedmejšie, svoj boj totiž poňala komplexne.

Stará sa rovnako dôsledne o telo ako aj o dušu.

Manželka bojuje

Kuchár sa snaží manželku podporovať a v rovnako pozitívnom naladení drží aj deti. Staršie už majú šestnásť a štrnásť, no mladší Martin oslávil siedme narodeniny len začiatkom tohto roka.

„Malý sa veľmi bojí. Nehovorí o tom, ale občas tie deti majú slabú chvíľku, keď len sedia a pozerajú a vy zhruba viete, nad čím premýšľajú. Ale snažíme sa, aby platilo porekadlo, že nás nič nezastaví,“ vysvetľuje Pohlreichova manželka, ktorej sa darí nad chorobou víťaziť.

„Ozdravujem celého človeka. Všetko, čo robím, sa snažím robiť naplno a dobre. Aj keď to neznie dobre, naučila som sa to až vďaka chorobe.“

Bio svet nespasí

Pohlreichovci si potrpia na kvalitné suroviny, no nálepku bio mať nemusia.

„Vďaka tej nálepke sa vytvorila mylná predstava, že všetko, čo ju má, je dobré. Neverím na biopotraviny vo forme, v akej sú dnes prezentované. Je mi úplne jedno, či je potravina bio alebo nebio, pre mňa musí byť kvalitná a musí jej byť dosť, aby som s ňou mohol pracovať. Stačí pri jedle používať zdravý sedliacky rozum. Keby sme všetci jedli bio, planéta sa nenakŕmi.“

Rovnaký odpor má aj k teraz modernej raw, teda surovej strave, ktorá sa nesmie zahriať na viac ako 42 stupňov, a vegánstvu.

„Pre mňa to nie je, ja som celoživotný požierač mäsa. Vegánska sviečková je odporná vec, ale myslím si, že vegánsky a raw sa dá variť pekne, len si to vyžaduje väčšiu nápaditosť a prax.“

Lacné nemôže byť dobré

Počas nakrúcania svojich relácii sa Pohlreich pozrel do zákulisia stoviek reštaurácií. To, čo tam našiel, bolo len málokedy uspokojivé. Gastronómia v Čechách aj na Slovensku bola podľa neho roky v úpadku. Nikto sa nesnažil zlepšovať, prevádzkari mali len jediný cieľ: zarobiť čo najviac peňazí a minúť len nutné minimum.

Práve to sa podpísalo pod úroveň verejnej gastronómie: „Tým, že sa to dlhé roky nepohlo žiadnym smerom, sa úroveň bude zdvíhať len veľmi pomaly, ale je to na dobrej ceste,“ myslí si televízny kritik.

„Konečne sa začalo ukazovať, že kuchár, ktorý chce ukázať svoje umenie, musí používať dobré suroviny a poskytovať kvalitný servis. Podniky, ktoré sú lacné, nemôžu byť veľmi dobré,“ mieni.

Prax

Pohlreich sa vo svojich televíznych reláciách nestretáva len s profesionálnymi kuchármi, ale aj s učňami, ktorí by v budúcnosti mohli byť ako on.

„Stále platí, že keď si hlúpy, pôjdeš za kuchára. To nevrhá dobré svetlo na toto remeslo, ale pravda je, že zo škôl vychádzajú nepoužiteľní učni. Veď oni nemajú takmer žiadnu prax a kucharina sa inak ako neustálym opakovaním činností nedá naučiť,“ hnevá sa na zle nastavený systém vzdelávania.

On sám považuje roky strávené v škole za zaujímavé, no najviac mu aj tak dali odchod do zahraničia a hodiny strávené v kuchyni.

pohlreich-prima_res.jpg

Hrôzy na tanieri. Zdeněk Pohlreich je šokovaný, ako to vyzerá v reštauráciách. Foto: prima

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  3. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  6. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  7. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  8. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  9. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  10. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  1. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  2. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  3. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  4. Lídri farmárov? Jeden je spájaný so zločinom. A druhý?
  5. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  6. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  7. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  8. Tatranská mliekareň prosperuje aj vďaka spolupráci s Tescom
  9. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  10. Noerr advised on WebSupport deal
  1. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 14 012
  2. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 13 651
  3. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 12 622
  4. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 10 824
  5. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 8 123
  6. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 383
  7. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 538
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 454
  9. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 3 965
  10. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 3 580

Neprehliadnite tiež

Polícia žiadala železnice o kamerový systém na košickej stanici. Neuspela

Železnice sa odvolávajú na legislatívu a ochranu osobných údajov.

Na bezpečnosť bdejú kamery prevádzok súkromného investora.
Mapa miest, kde budú vo štvrtok protesty.

Firma, ktorá robila strop, čo sa zrútil: Čo my máme s kolaudáciou?

Podnikateľ sa trestným stíhaním ohrozený necíti: Ja som ples neorganizoval.

Možnou príčinou sú podľa šéfa stavebnej firmy staré pórobetónové stropy a nevykurovaná premrznutá budova.

Petičiari spochybňujú predaj pozemkov pod cestou k budúcemu tunelu

Boj proti stavbe na Mirka Nešpora v Prešove stále pokračuje.

Marián Očkovič a petičný výbor z ulice Mirka Nešpora - René Polačok a Vladimír Ilavský.

Nové autobusy neotvárajú cestujúcim dvere, ženu nechal spoj na zastávke

Dopravca rieši problém s tlačidlami ako reklamáciu.

Nové autobusy krstil počas dňa otvorených dverí v DPMK bývalý námestník primátora Martin Petruško (Smer).

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Jakuba Fila

Rozhodnú voľby skrytí voliči? Pri čítaní prieskumov sa treba mať na pozore

Ustálila sa štvorica favoritov, súboj môže byť tesný do konca.

Dobré ráno

Dobré ráno: Nachystajte sa na ešte horšieho Roberta Fica

Toto nie sú žiadne tri kroky dopredu.

Komentár Zuzany Kepplovej

Prijatie farmárov dáva zmysel

Smer a SNS sa pokúšali protestujúcich poľnohospodárov odsunúť. Nepodarilo sa.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop