O nákupe lokálnych a sezónnych potravín, o nespoľahlivých diétach a zbytočnej konzumácii nízkotučných jogurtov a syrov porozprávala Margit Slimáková, špecialistka na zdravotnú prevenciu a výživu.
O zdravom stravovaní sa toho popísalo už veľa. Ľudia zvyčajne nadobúdajú dojem, že zdravá strava je zložitá a časovo náročná. Margit Slimáková oponuje - zdravá strava je jednoduchá.
„Nevyžaduje žiadne počítanie kalórií, porcií či dodržiavanie neprirodzených režimov. Zásadné je nehľadať zázraky, nespoliehať sa na diéty a prípravky, len dlhodobo kvalitne jesť," povedala pre portál ženyvmeste.sk.
Problém podľa špecialistky je, že väčšina ľudí si vyberá zázračné, zložité a dlhodobo nereálne diéty.
„Po pár dňoch neprirodzeného režimu môžu mať síce pár kíl dole, ale aj narušený metabolizmus a hormonálnu rovnováhu. Chvíľu sú síce šťastní, že sa im podarilo zhodiť, ale aj vyhladovaní a vystresovaní."
Zelenina na rôzne spôsoby
Pri deťoch je nutné zase trpezlivo a pokojne zeleninu skúšať, aby sa naučili zdravo jesť. Cesta je ponúkať ju v rôznych druhoch a podobách. Za nevyhnutné tu Slimáková považuje, aby jedli zeleninu s nadšením aj rodičia.
„A úplne ideálne, ak ju jedia aj kamaráti detí."
Diétujúcim ženám odkazuje, že zo začarovaného kruhu ich von vyvedie len jedna cesta - prestať držať diéty, či vynechávať jedlá.
„Pomôže obklopiť sa priateľmi, ktorí pohodovo jedia. A odkukávať ich zvyklosti namiesto neustáleho pretekania sa, kto viac schudne v diétnych kluboch," povedala pre ženyvmeste.sk.
Za zbytočnú označuje konzumáciu nízkotučných jogurtov či syrov. Podľa pribúdajúcich informácií sú dokonca škodlivé.
S diétou prichádza nespokojnosť
„Mliečne výrobky so zníženým obsahom tuku boli reakciou na tvrdenie, že je potrebné jesť menej živočíšnych tukov a cholesterolu. V procese ich prípravy sa po homogenizácii a pasterizácii ešte odstraňoval mliečny tuk. S ním však aj v tukoch rozpustné vitamíny A a D. Bežne sa do nich pridávalo sušené mlieko. To obsahuje zoxidovaný cholesterol, ktorý nám skutočne škodí. Ďalším obvyklým prídavkom boli cukry a škroby. Teda živiny, ktorými sa prejedáme.kag Pri ich nadbytku v našom tele sa perfektne premieňajú na zásobné tuky."
Odtučňovaním mlieka sa tak vlastne znižuje obsah zdraviu prospešných mastných kyselín krátkeho reťazca ako napríklad kyseliny palmitovej.
„Tá významne obmedzuje riziko vzniku inzulínovej rezistencie - základ diabetu. A tiež konjugovanej kyseliny linolovej, ktorá významne znižuje riziko vzniku rakoviny. Výsledkom sú polotovary s nadbytočnými cukrami a zoxidovaným cholesterolom ochudobnené o zdraviu prospešné tuky a vitamíny. Takýmito potravinami sa nikto nenasýti a bez dochucovadiel nemajú žiadnu chuť. Tuky, ktoré sa bežne vyskytujú v potravinách, totiž zabezpečujú dlhšiu sýtivosť a chuť. Bez nich sme rýchlejšie hladní a jedlo nám nijako nechutí. Preto ľudia, čo držia diéty, neustále jedia drobnosti, sú stále hladní a nespokojní," tvrdí odborníčka pre ženyvmeste.sk.
Kvalitné maslo
Ak si máte vybrať medzi maslom alebo margarínom, tak radšej maslo.
„Maslo chutí skvele a je to kvalitná a minimálne priemyslovo upravovaná potravina. Margarín roky obsahoval zdravotne najhorší druh tukov, takzvané transmastné kyseliny. Teraz obsahuje neznámo pôsobiace estery. V každom prípade neobsahuje vôbec nič, čo by sme bez problémov nemohli získavať priamo z kvalitných prirodzených potravín."
Slimáková tiež odporúča nakupovať potraviny bez sprostredkovateľov, ak je to možné. Je veľkým zástancom miestnych a sezónnych potravín, prepojenia pestovateľov a chovateľov so zákazníkmi.
Ak takáto forma nákupu nie je možná, stále je lepšia supermarketová zelenina ako žiadna.
Autor: Spracovala: Katarína Gécziová
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.