Korzár logo Korzár
Štvrtok, 21. február, 2019 | Meniny má Eleonóra
Nájdete nás na webe

Bravčové líčka dusené na mede a tmavom pive

Milí čitatelia, prinášame vám originálny recept z kuchyne najlepšieho hotela v Košickom kraji.

Bravčové líčka.Bravčové líčka.(Zdroj: Vladimír Mulík)

Ak by ste jedlo radi ochutnali priamo od jeho tvorcov, nájdete ho v pripravovanom jedálnom lístku reštaurácie Olive Tree od novembra.

Bravčové líčka dusené na mede a tmavom pive

Na prípravu pre osem účastníkov plánovaného radostného podujatia potrebujeme celé tri hodiny času a k tomu:

Bravčové líčka 2500 g

Bravčovú masť 250 g

Cibuľu 1000 g

Cesnak 30 g

Mrkvu 250 g

Zeler 150 g

Med 50 g

Tmavé pivo 500 ml

Soľ

Čerstvo drvené čierne korenie

Mrkvu, zeler, cesnak a cibuľu očistíme a krájame na malé kocky.

V hrnci so širokým dnom rozohrejeme polovicu bravčovej masti, na ktorej restujeme cesnak do zlata, pridáme mrkvu, osolíme a intenzívne restujeme. Po chvíli pridáme zeler, osolíme a opäť restujeme do zlata. Nakoniec pridáme cibuľu a spolu chutne osolené restujeme do hneda. V prípade lokálneho prihorenia podlievame pivom a prihoreninu zoškrabeme a opäť spojíme s restujúcim sa zvyškom. Treba byť trpezlivý. Tento zeleninovo-cibuľový základ je najviac dôležitý. Hlavne od neho závisí chuť, vzhľad a konzistencia omáčky.

Do tmavého základu pridáme med, necháme krátko skaramelizovať a zalejeme vodou či včerajším vývarom. Krátko povaríme a rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Necháme pozvoľna variť.

Zatiaľ na rozohriatej panvici s hrubým dnom na zvyšku masti sprudka opečieme osolené a okorenené líčka. Opečené pridáme do variacej sa hladkej omáčky. Pod pokrievkou dusíme do mäkka. Mäkké líčka vyberieme. Ostatok omáčky prepasírujeme ozaj jemným sitom. Prepasírovanú omáčku dochutíme, zjemníme maslom a podávame s opäť prehriatym, krehko mäkkým líčkom či dvoma.

Líčko bravčové, teľacie či hovädzie patrí medzi najviac namáhaný sval. Je to jeden z dôvodov, prečo je po tepelnej úprave mimoriadne chutný a neslušne mazľavý, podobne ako lýtko či kolienko.

Jozef Hromják

Vek: 35 rokov

Pochádza zo Záhradného pri Prešove

Chef DoubleTree by Hilton Košice

Člen Národného teamu kuchárov a cukrárov, držiteľ medaily v bronzovom pásme zo svetového kulinárskeho pohára Expogast Luxemburg 2014. Víťaz celoslovenských súťaží Danubius Gastro Cup a Horeca varí s profesionálmi. Trend Top šéfkuchár 2015.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  2. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  3. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  4. Štefánka by Pulitzer
  5. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  6. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  7. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  8. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  9. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  10. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  1. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  2. Štefánka by Pulitzer
  3. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  4. Konferencia - EU support for research
  5. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  6. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  7. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  8. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  9. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  10. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 19 120
  2. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 14 310
  3. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 13 660
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 8 785
  5. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 334
  6. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 5 104
  7. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 4 258
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 3 971
  9. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 298
  10. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 2 794

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop