Korzár logo Korzár
Štvrtok, 15. apríl, 2021 | Meniny má FedorKrížovkyKrížovky

Bravčové líčka dusené na mede a tmavom pive

Milí čitatelia, prinášame vám originálny recept z kuchyne najlepšieho hotela v Košickom kraji.

Bravčové líčka.Bravčové líčka. (Zdroj: Vladimír Mulík)

Ak by ste jedlo radi ochutnali priamo od jeho tvorcov, nájdete ho v pripravovanom jedálnom lístku reštaurácie Olive Tree od novembra.

Bravčové líčka dusené na mede a tmavom pive

Na prípravu pre osem účastníkov plánovaného radostného podujatia potrebujeme celé tri hodiny času a k tomu:

Bravčové líčka 2500 g

Bravčovú masť 250 g

Cibuľu 1000 g

Cesnak 30 g

Mrkvu 250 g

Zeler 150 g

Med 50 g

Tmavé pivo 500 ml

Soľ

Čerstvo drvené čierne korenie

Mrkvu, zeler, cesnak a cibuľu očistíme a krájame na malé kocky.

V hrnci so širokým dnom rozohrejeme polovicu bravčovej masti, na ktorej restujeme cesnak do zlata, pridáme mrkvu, osolíme a intenzívne restujeme. Po chvíli pridáme zeler, osolíme a opäť restujeme do zlata. Nakoniec pridáme cibuľu a spolu chutne osolené restujeme do hneda. V prípade lokálneho prihorenia podlievame pivom a prihoreninu zoškrabeme a opäť spojíme s restujúcim sa zvyškom. Treba byť trpezlivý. Tento zeleninovo-cibuľový základ je najviac dôležitý. Hlavne od neho závisí chuť, vzhľad a konzistencia omáčky.

Do tmavého základu pridáme med, necháme krátko skaramelizovať a zalejeme vodou či včerajším vývarom. Krátko povaríme a rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Necháme pozvoľna variť.

Zatiaľ na rozohriatej panvici s hrubým dnom na zvyšku masti sprudka opečieme osolené a okorenené líčka. Opečené pridáme do variacej sa hladkej omáčky. Pod pokrievkou dusíme do mäkka. Mäkké líčka vyberieme. Ostatok omáčky prepasírujeme ozaj jemným sitom. Prepasírovanú omáčku dochutíme, zjemníme maslom a podávame s opäť prehriatym, krehko mäkkým líčkom či dvoma.

Líčko bravčové, teľacie či hovädzie patrí medzi najviac namáhaný sval. Je to jeden z dôvodov, prečo je po tepelnej úprave mimoriadne chutný a neslušne mazľavý, podobne ako lýtko či kolienko.

Jozef Hromják

Vek: 35 rokov

Pochádza zo Záhradného pri Prešove

Chef DoubleTree by Hilton Košice

Člen Národného teamu kuchárov a cukrárov, držiteľ medaily v bronzovom pásme zo svetového kulinárskeho pohára Expogast Luxemburg 2014. Víťaz celoslovenských súťaží Danubius Gastro Cup a Horeca varí s profesionálmi. Trend Top šéfkuchár 2015.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Po celý rok ako na dovolenke. Tak sa žije v Čerešniach
  2. Kia prechádza transformáciou, vo vrecku má aj Guinnessov rekord
  3. Kedysi rádio, dnes mozog auta. Poznáte históriu infotainmentu?
  4. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič
  5. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  6. Korporátne dlhopisy s fixným ročným výnosom od 7 do 8 %
  7. Vyskúšajte newslettre denníka SME
  8. Festival pre dušu prináša návod, ako si zachovať duševnú pohodu
  9. Slováci sú rekordéri, majú aj 20 vernostných programov súčasne
  10. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť!
  1. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  2. Korporátne dlhopisy s fixným ročným výnosom od 7 do 8 %
  3. Vyskúšajte newslettre denníka SME
  4. Lesné plody - Sila zo samotného srdca prírody
  5. Festival pre dušu prináša návod, ako si zachovať duševnú pohodu
  6. Slovník investora 05: Obchodovanie na burze
  7. Slováci sú rekordéri, majú aj 20 vernostných programov súčasne
  8. Po celý rok ako na dovolenke. Tak sa žije v Čerešniach
  9. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť!
  10. Goji: bobule šťastia pomáhajú proti depresii
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 49 940
  2. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 20 310
  3. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 17 179
  4. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 15 763
  5. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 11 905
  6. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 9 265
  7. Pomoc z prírody pri infekcii covid-19 8 511
  8. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 8 450
  9. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 7 936
  10. Pán Králiček: Aj keď predávate „len“ kávu, musíte inovovať 6 321
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Návštevníci si prezerajú tovar v obchodnom dome Ikea.

Plavárne ešte zvažujú, či sa im oplatí otvoriť.

13 h

Ako funguje vektorová vakcína a či mi spôsobí krvné zrazeniny.

8 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop