Korzár logo Korzár
Utorok, 16. január, 2018 | Meniny má Kristína
Pridajte si svoje mesto

Bravčové líčka dusené na mede a tmavom pive

Milí čitatelia, prinášame vám originálny recept z kuchyne najlepšieho hotela v Košickom kraji.

Bravčové líčka.(Zdroj: Vladimír Mulík)

Ak by ste jedlo radi ochutnali priamo od jeho tvorcov, nájdete ho v pripravovanom jedálnom lístku reštaurácie Olive Tree od novembra.

Bravčové líčka dusené na mede a tmavom pive

Na prípravu pre osem účastníkov plánovaného radostného podujatia potrebujeme celé tri hodiny času a k tomu:

Bravčové líčka 2500 g

Bravčovú masť 250 g

Cibuľu 1000 g

Cesnak 30 g

Mrkvu 250 g

Zeler 150 g

Med 50 g

Tmavé pivo 500 ml

Soľ

Čerstvo drvené čierne korenie

Mrkvu, zeler, cesnak a cibuľu očistíme a krájame na malé kocky.

V hrnci so širokým dnom rozohrejeme polovicu bravčovej masti, na ktorej restujeme cesnak do zlata, pridáme mrkvu, osolíme a intenzívne restujeme. Po chvíli pridáme zeler, osolíme a opäť restujeme do zlata. Nakoniec pridáme cibuľu a spolu chutne osolené restujeme do hneda. V prípade lokálneho prihorenia podlievame pivom a prihoreninu zoškrabeme a opäť spojíme s restujúcim sa zvyškom. Treba byť trpezlivý. Tento zeleninovo-cibuľový základ je najviac dôležitý. Hlavne od neho závisí chuť, vzhľad a konzistencia omáčky.

Do tmavého základu pridáme med, necháme krátko skaramelizovať a zalejeme vodou či včerajším vývarom. Krátko povaríme a rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Necháme pozvoľna variť.

Zatiaľ na rozohriatej panvici s hrubým dnom na zvyšku masti sprudka opečieme osolené a okorenené líčka. Opečené pridáme do variacej sa hladkej omáčky. Pod pokrievkou dusíme do mäkka. Mäkké líčka vyberieme. Ostatok omáčky prepasírujeme ozaj jemným sitom. Prepasírovanú omáčku dochutíme, zjemníme maslom a podávame s opäť prehriatym, krehko mäkkým líčkom či dvoma.

Líčko bravčové, teľacie či hovädzie patrí medzi najviac namáhaný sval. Je to jeden z dôvodov, prečo je po tepelnej úprave mimoriadne chutný a neslušne mazľavý, podobne ako lýtko či kolienko.

Jozef Hromják

Vek: 35 rokov

Pochádza zo Záhradného pri Prešove

Chef DoubleTree by Hilton Košice

Člen Národného teamu kuchárov a cukrárov, držiteľ medaily v bronzovom pásme zo svetového kulinárskeho pohára Expogast Luxemburg 2014. Víťaz celoslovenských súťaží Danubius Gastro Cup a Horeca varí s profesionálmi. Trend Top šéfkuchár 2015.

Neprehliadnite tiež

V Maďarsku neďaleko Košíc otvorili diaľničný úsek trasy Via Carpatia

Pri obci Tornyosnémeti otvorili 1,7 kilometra dlhý úsek diaľnice M30.

Pracovné podmienky železničiarov v Čiernej nad Tisou sa musia zlepšiť

Minister dopravy a výstavby mal kontrolný deň na východe Slovenska.

Spišskonovoveské Embraco sa dohodlo s odborármi, štrajk nehrozí

Kolektívnu zmluvu zrejme podpíšu v piatok, pomohli kompromisy.

Pytliak ulovil vlka, vzal si jeho hlavu

Polícia vyšetruje prípad prečinu pytliactva.

Prostitúcia v Trebišove prekvitá, syfilis sa šíri

Sexuálne služby za peniaze využívajú najmä cudzinci.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Stretol som desiatky posadnutých, tvrdí exorcista

Exorcista problémy nevyrieši, vraví psychiater.

KULTÚRA

O smrti speváčky The Cranberries špekulujú

Záhadným spôsobom zrušila aj koncert v Bratislave.

ŠPORT

Mal Sagan bojovať o víťazstvo? Dilemu Bory rozhodla smola kolegu

Na úvod Tour Down Under skončil tretí.

SVET

Žantovský: Zeman nič nedokázal a nič po ňom neostane

Aj keby bol Babiš niečo medzi Ježišom a Havlom, ohrozuje demokraciu, hovorí.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  2. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  3. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  6. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  7. Kam do tepla v januári?
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  9. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru?
  1. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  2. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  3. Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie
  4. Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán
  5. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  6. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur
  7. Denník SME oslavuje 25 rokov rekordným počtom predplatiteľov
  8. Najinzerovanejšie zánovné auto roku 2017? Mnohých to prekvapí
  9. Stavebná fakulta STU pozýva na Deň otvorených dverí!
  10. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  1. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur 15 663
  2. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 11 473
  3. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 3 510
  4. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 2 965
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 270
  6. Kam do tepla v januári? 2 164
  7. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 908
  8. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 577
  9. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 1 336
  10. Divoký Island: cesta ostrovom ľadu a ohňa 1 256

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop