Korzár logo Korzár
Streda, 19. september, 2018 | Meniny má Konštantín
Nájdete nás na webe

Bravčové líčka dusené na mede a tmavom pive

Milí čitatelia, prinášame vám originálny recept z kuchyne najlepšieho hotela v Košickom kraji.

Bravčové líčka.(Zdroj: Vladimír Mulík)

Ak by ste jedlo radi ochutnali priamo od jeho tvorcov, nájdete ho v pripravovanom jedálnom lístku reštaurácie Olive Tree od novembra.

Bravčové líčka dusené na mede a tmavom pive

Na prípravu pre osem účastníkov plánovaného radostného podujatia potrebujeme celé tri hodiny času a k tomu:

Bravčové líčka 2500 g

Bravčovú masť 250 g

Cibuľu 1000 g

Cesnak 30 g

Mrkvu 250 g

Zeler 150 g

Med 50 g

Tmavé pivo 500 ml

Soľ

Čerstvo drvené čierne korenie

Mrkvu, zeler, cesnak a cibuľu očistíme a krájame na malé kocky.

V hrnci so širokým dnom rozohrejeme polovicu bravčovej masti, na ktorej restujeme cesnak do zlata, pridáme mrkvu, osolíme a intenzívne restujeme. Po chvíli pridáme zeler, osolíme a opäť restujeme do zlata. Nakoniec pridáme cibuľu a spolu chutne osolené restujeme do hneda. V prípade lokálneho prihorenia podlievame pivom a prihoreninu zoškrabeme a opäť spojíme s restujúcim sa zvyškom. Treba byť trpezlivý. Tento zeleninovo-cibuľový základ je najviac dôležitý. Hlavne od neho závisí chuť, vzhľad a konzistencia omáčky.

Do tmavého základu pridáme med, necháme krátko skaramelizovať a zalejeme vodou či včerajším vývarom. Krátko povaríme a rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Necháme pozvoľna variť.

Zatiaľ na rozohriatej panvici s hrubým dnom na zvyšku masti sprudka opečieme osolené a okorenené líčka. Opečené pridáme do variacej sa hladkej omáčky. Pod pokrievkou dusíme do mäkka. Mäkké líčka vyberieme. Ostatok omáčky prepasírujeme ozaj jemným sitom. Prepasírovanú omáčku dochutíme, zjemníme maslom a podávame s opäť prehriatym, krehko mäkkým líčkom či dvoma.

Líčko bravčové, teľacie či hovädzie patrí medzi najviac namáhaný sval. Je to jeden z dôvodov, prečo je po tepelnej úprave mimoriadne chutný a neslušne mazľavý, podobne ako lýtko či kolienko.

Jozef Hromják

Vek: 35 rokov

Pochádza zo Záhradného pri Prešove

Chef DoubleTree by Hilton Košice

Člen Národného teamu kuchárov a cukrárov, držiteľ medaily v bronzovom pásme zo svetového kulinárskeho pohára Expogast Luxemburg 2014. Víťaz celoslovenských súťaží Danubius Gastro Cup a Horeca varí s profesionálmi. Trend Top šéfkuchár 2015.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  2. Najužitočnejšia appka
  3. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  6. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  7. Vozidlá Kia ekologickej budúcnosti
  8. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  9. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu
  10. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur
  1. Bratislava dostane o rok nový mestský bulvár
  2. DEXIS SLOVAKIA má nového generálneho riaditeľa
  3. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  4. Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC
  5. Cestárske kariérne dni 2018 na SvF
  6. Najužitočnejšia appka
  7. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  8. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  9. Otvorenie akademického roka 2018/2019 na EU v Bratislave
  10. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  1. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 22 103
  2. Najužitočnejšia appka 15 535
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 13 468
  4. V O2 to s dátami poriadne prehnali 9 651
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 8 329
  6. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 6 943
  7. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 6 904
  8. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 5 590
  9. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 5 539
  10. Zmenky a dlhopisy s fixným výnosom 5 – 6,6 % p.a. 2 643

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop