Korzár logo Korzár
Pondelok, 19. november, 2018 | Meniny má Alžbeta
Nájdete nás na webe

Bravčové líčka dusené na mede a tmavom pive

Milí čitatelia, prinášame vám originálny recept z kuchyne najlepšieho hotela v Košickom kraji.

Bravčové líčka.(Zdroj: Vladimír Mulík)

Ak by ste jedlo radi ochutnali priamo od jeho tvorcov, nájdete ho v pripravovanom jedálnom lístku reštaurácie Olive Tree od novembra.

Bravčové líčka dusené na mede a tmavom pive

Na prípravu pre osem účastníkov plánovaného radostného podujatia potrebujeme celé tri hodiny času a k tomu:

Bravčové líčka 2500 g

Bravčovú masť 250 g

Cibuľu 1000 g

Cesnak 30 g

Mrkvu 250 g

Zeler 150 g

Med 50 g

Tmavé pivo 500 ml

Soľ

Čerstvo drvené čierne korenie

Mrkvu, zeler, cesnak a cibuľu očistíme a krájame na malé kocky.

V hrnci so širokým dnom rozohrejeme polovicu bravčovej masti, na ktorej restujeme cesnak do zlata, pridáme mrkvu, osolíme a intenzívne restujeme. Po chvíli pridáme zeler, osolíme a opäť restujeme do zlata. Nakoniec pridáme cibuľu a spolu chutne osolené restujeme do hneda. V prípade lokálneho prihorenia podlievame pivom a prihoreninu zoškrabeme a opäť spojíme s restujúcim sa zvyškom. Treba byť trpezlivý. Tento zeleninovo-cibuľový základ je najviac dôležitý. Hlavne od neho závisí chuť, vzhľad a konzistencia omáčky.

Do tmavého základu pridáme med, necháme krátko skaramelizovať a zalejeme vodou či včerajším vývarom. Krátko povaríme a rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Necháme pozvoľna variť.

Zatiaľ na rozohriatej panvici s hrubým dnom na zvyšku masti sprudka opečieme osolené a okorenené líčka. Opečené pridáme do variacej sa hladkej omáčky. Pod pokrievkou dusíme do mäkka. Mäkké líčka vyberieme. Ostatok omáčky prepasírujeme ozaj jemným sitom. Prepasírovanú omáčku dochutíme, zjemníme maslom a podávame s opäť prehriatym, krehko mäkkým líčkom či dvoma.

Líčko bravčové, teľacie či hovädzie patrí medzi najviac namáhaný sval. Je to jeden z dôvodov, prečo je po tepelnej úprave mimoriadne chutný a neslušne mazľavý, podobne ako lýtko či kolienko.

Jozef Hromják

Vek: 35 rokov

Pochádza zo Záhradného pri Prešove

Chef DoubleTree by Hilton Košice

Člen Národného teamu kuchárov a cukrárov, držiteľ medaily v bronzovom pásme zo svetového kulinárskeho pohára Expogast Luxemburg 2014. Víťaz celoslovenských súťaží Danubius Gastro Cup a Horeca varí s profesionálmi. Trend Top šéfkuchár 2015.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  2. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  3. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  4. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  5. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  6. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  7. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu
  8. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať?
  9. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými
  10. EY Podnikateľ roka: hľadáme slovenské príbehy!
  1. Vyberáme správny názov firmy
  2. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  3. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  4. Manažment a svet v pohybe, výzvy, príležitosti a hrozby
  5. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  6. 4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť
  7. Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva
  8. XXIII. Seminár I. Poliačka – Rozvoj cestnej infraštruktúry
  9. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  10. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  1. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 34 822
  2. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 26 623
  3. Platíte si poistenie domova zbytočne? 21 430
  4. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 13 957
  5. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 10 803
  6. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými 5 049
  7. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať? 5 007
  8. Volkswagen T-Cross má z každého niečo 3 749
  9. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu 3 210
  10. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka! 3 114

Neprehliadnite tiež

V tomto roku utečenci do Humenného neprídu

Ministerstvo tvrdí, že u nás neostanú, po pol roku odídu do tretích krajín.

Nový starosta Ihnát: Dajte mi len rok a všetci ma budú milovať

Po skúsenostiach z Lunika IX si ako prvé kúpi montérky a baganče.

Proti napísaniu záverečnej práce niekým iným nemajú univerzity nástroj

Prorektorka Prešovskej univerzity: Je to nedokázateľné.

Komentár Petra Schutza

Dankov scenár hanby

Takú skvelú príležitosť na demisiu, akú si sám poskytol falošným doktorátom, už veru mať nebude.

FC Košice kráča k splneniu prvého cieľa, debatujú aj s Kozákom

V tretej lige má klub za sebou dominantný polrok.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Igora Štefanova už našli, eskortujú ho do väzenia

Trest jedenásť rokov a deväť rokov dostali bývalí politici za kauzu nástenka.

DOMOV

Cez čiaru: Zistili sme, ako sa falšovali voľby na východe

Rómom ponúkali za volebný hlas 5 eur aj horčicu.

ŠPORT

Paulína Fialková: Ak mi zakážu reprezentovať, radšej ukončím kariéru

Fialkové prihlásili, spor nie je uzavretý.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop