Rastlina budúcnosti, tak sa nazýva rakytník rešetliakový, ktorý niekedy označujú ako citrónovník severu, pretože obsahuje vysoký podiel vitamínu C. Jediná oranžová bobuľka obsahuje odporúčanú dennú dávku vitamínu C. Teraz je jeho sezóna, vychutnajte si ho v smoothie alebo si vyrobte domáci sirup na rôzne neduhy.
Rakytník je liečivá rastlina, ktorú ľudia poznajú takmer 2 500 rokov. Obsahom biologicky aktívnych látok v plodoch, listoch aj v kôre konárov patrí rakytník medzi najcennejšie potravinárske a liečivé rastliny. Plody rakytníka sa používali pri tráviacich ťažkostiach už v starom Grécku.
Podľa historických záznamov svoje meno dostali v časoch Alexandra Macedónskeho, keď vojaci pre seba a svoje kone využívali rakytník na obnovu síl. Kone získali vďaka obsahu rakytníkového oleja lesklú srsť. Latinský názov rastliny znie Hippophae rhamnoides, hippos znamená kôň a phaes lesk.
Dobrý na všetko
Okrem vysokého obsahu vitamínu C je rakytník výbornou zásobárňou vitamínu A, takisto organických kyselín a má výrazné biostimulačné účinky, vďaka ktorým podporuje imunitný systém. Užívanie rakytníka je preto veľmi dobré pri najrôznejších virózach, chrípkach a angíne.
Niektorí ľudoví liečitelia dokonca odporúčajú užívať pri týchto chorobách iba rakytník bez nejakých ďalších „umelých" liekov. Rakytník však nezaisťuje len rekonvalescenciu pri nachladnutí. Podporuje tiež tvorbu žlče a tráviacich enzýmov, reguluje krvný obeh a povzbudzuje činnosť pečene a pľúc.
Neškodný
Je vynikajúci na očistu organizmu od toxických splodín, dokonca napomáha zlepšovať stav kĺbov pri reumatizme.
Odporúča sa ako obranná látka proti následkom civilizačného stresu, ale pomáha aj na zvýšenie pružnosti ciev.
Pretože, prirodzene, obsahuje aj semená, ktoré sú zdrojom oleja, môžu sa kapsuly využiť aj ako analgetikum, pretože pomáhajú tlmiť bolesť, sú účinným pomocníkom pri ateroskleróze alebo pri žalúdočných vredoch, pretože obnovujú žalúdočnú sliznicu a ničia baktériu, ktorá je pôvodcom vredov.
Skrátka, vďaka obsahu veľkého množstva liečivých látok rakytník dokáže pomôcť pri skutočne najrôznejších problémoch.
Navyše, nie sú známe prípady akýchkoľvek nepriaznivých účinkov, takže nášmu organizmu vôbec nevadí ani jeho dlhodobé užívanie.
Alternatívny liek
Rakytníkový olej sa používa aj na výplachy ústnej dutiny a krku, a tiež ako zložka pleťových a vlasových masiek.
Okrem vredových, kožných ochorení či jeho užívania počas chemoterapie a rádioterapie je odporúčaný pacientom s aterosklerózou, u ktorých je zvýšené nebezpečenstvo vzniku trombózy, resp. tým, ktorí trombózu už prekonali - aby sa ochránili pred jej návratom (zastavuje totiž tvorbu trombov).
Rakytník má antidepresívne a antistresové účinky. Napomáha vylučovaniu škodlivých látok z tela, rozpúšťa hlieny, podporuje liečbu pľúcnych, obličkových a pečeňových ochorení.
Je vhodnou alternatívou pri liečbe rakoviny, cukrovky, srdcových chorôb a kožných chorôb.
Pôsobí ako biogénny (pre život dôležitý) stimulátor, celkovo posilňuje organizmus a zlepšuje mentálnu čulosť.
Recepty s rakytníkom
Rakytníkový džem
Na jeden kilogram plodov rakytníka rešetliakového potrebujeme jeden kilogram cukru či pol kila medu a 1 l vody. Umyté plody zalejeme vodou a varíme na miernom ohni do zmäknutia. Potom ich prelisujeme cez sito, môžeme ich tiež rozmixovať v mixéri a prípadne ešte precediť, potom ich nemusíme vopred povariť. Ďalej pridáme cukor, ak treba ešte želírovací prostriedok a spoločne povaríme. Rôsolovitú hmotu potom naplníme do pohárov, ktoré zatvoríme.
Rakytníkový sirup
Sirup z rakytníka si vyrobíme tak, že roztlačíme plody drevenou vareškou a precedíme cez plachtičku alebo veľmi jemné sito, aby sme ich zbavili zvyškov šupiek a drene. Získanú šťavu prelejeme do sklenenej, porcelánovej alebo smaltovanej nádoby a rozpustíme v nej cukor s kyselinou citrónovou. Na 1 liter šťavy potrebujeme 1,6 kg cukru a 7 g kyseliny citrónovej. Po dostatočnom premiešaní prelejeme sirup do čistých, vyparených fliaš, ktoré pevne zazátkujeme a uložíme v chladnom prostredí.
mal
Autor: Spracovala Monika Almášiová
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.