Aj keď sa to netýka každej diagnózy.
„Dioptrické chyby oka ako napríklad krátkozrakosť, ďalekozrakosť alebo astigmatizmus sa stravou ovplyvniť nedajú a zázraky nemožno čakať ani pri diagnóze zeleného zákalu a sklovcových zákalov," upozorňuje oftalmologička Katarína Sokolová.
Dodáva však, že stravovaním si môžeme pomôcť v prípade sivého zákalu a vekom podmienenej degenerácie makuly.
„V prípade sivého zákalu niektoré svetové štúdie potvrdzujú pozitívny vplyv zvýšeného príjmu vitamínu C vo forme surovej stravy a potravín s jeho vysokým obsahom," uvádza Sokolová. Podľa nej vznik a výskyt tejto najčastejšej diagnózy seniorov dokáže „céčko" až trojnásobne zníži.
Strava a degenerácia makuly
Výživné látky zo surovej stravy majú podľa Kataríny Smolkovej najväčší dokázaný efekt pri ochorení centra najostrejšieho videnia, vekom podmienenej degenerácie makuly.
Makula je malá centrálna časť sietnice zodpovedná za centrálnu zrakovú ostrosť. Sprostredkováva až 90 % videnia. Bez toho, aby zdravo fungovala, človek nedokáže šoférovať, čítať, rozoznávať tváre ani farby.
Jednou z teórií vzniku tohto ochorenia je, že ho zapríčiňuje oxidatívny a svetelný stres.
„Spôsobujú ho voľné kyslíkové radikály, ktoré dokážeme úspešne zneškodniť zvýšeným príjmom antioxidantov, napríklad vitamínov A, C, E a selénu," upozorňuje Katarína Sokolová.
Vďaka ich dostatočnému príjmu môžeme predchádzať poškodeniu sietnice. Ochranný účinok na sietnicu má aj skupina antioxidantov známa ako karotenoidy, ktoré sa nachádzajú napríklad v zelenej listovej zelenine a v ovocí, najmä v bobuľovitých ovocných plodoch.
Čo by ste mali jesť pre zdravie očí?
· špenát
· listový šalát
· kapustu
· paradajky
· čučoriedky
· rybí olej
· tofu
· mandle
· ľanový olej
· citrusové plody
Autor: Spracovala: Monika Almášiová
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.