Ak nemáte na varenie čas a radi by ste ho ochutnali priamo od jeho tvorcov, môžete tak urobiť v Olive Tree alebo v Café Slovan za 9,80 eura.
Sépiové rizoto s kalamárom
Potrebujeme: Ryža talianska! guľatozrnná 500 g napr. Arborio, Carnaroli
Vývar rybací 1 l
Biele víno 1 dl
Šalotka 100 g
Cesnak 2 strúčik
Rozmarín jedna menšia vetvička
Kalamáre čerstvé alebo mrazené 300 g
Maslo 80 g
Olivový olej 5 cl
Rozmarín, tymian
Sépiové farbivo 15 g
Predpríprava ryže Arborio: Nakrájanú polovicu šalotky, cesnaku a byliniek vcelku zľahka orestujeme na olivovom oleji, pridáme ryžu znova restujeme, kým sa nám ryža dobre neprehreje. Pridáme biele víno, ktoré takmer vydusíme do sucha.
Ryžu zalejeme polovicou rybacieho vývaru a sprudka varíme, kým sa vývar neodparí. Ryžu vyklopíme, najlepšie na plech, aby nám rýchlo vychladla. Takto si ryžu môžeme pripraviť aj deň vopred ako polotovar.
Rizoto: Druhú polovicu šalotky a cesnaku orestujeme do zlata vo vhodnom kastróle na olivovom oleji a zalejeme rybacím vývarom, do ktorého pridáme sépiové farbivo, preddusenú ryžu a varíme na stredne silnom ohni.
Keď rizoto začne mať krémovú konzistenciu, odstavíme ho, zamiešame doň maslo a necháme minútku-dve odstáť. Medzitým na rozpálenej panvici s olivovým olejom sprudka orestujeme na tenké kolieska nakrájané kalamáre.
Počas restovania ich okoreníme, osolíme a pred koncom restovania pridáme na drobno pokrájaný cesnak s petržlenovou vňaťou. Resetovanie kalamárov zväčša netrvá viac ako minútu a to z dôvodu stuhnutia ich mäsa pri dlhšej tepelnej úprave.
Môžeme servírovať... prajem vám všetkým dobrú chuť!
František Schiller
Vek: 35 rokov
Pochádza zo Slanca
Sous Chef DoubleTree by Hilton Košice
Sedem rokov pôsobil v Prahe.
Autor: František Schiller
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.