Olivový, slnečnicový, repkový, orechový, tekvicový... S olejmi na pultoch obchodov akoby sa roztrhlo vrece, no o novinke v podobe makového oleja toho zatiaľ veľa nevieme. Počuli ste už napríklad, že znižuje cholesterol a pomáha i pri migréne?
Vyzerá to tak, že vedci objavili novú potravinu, ktorá má blahodarné účinky na náš organizmus a zveľaďuje ho zvnútra i navonok.
Makový olej sa získava lisovaním za studena zo zrelých zrniečok maku siateho. Má podobné vlastnosti ako ľanový olej, no pre svoju úžasnú chuť je vítanou ingredienciou aj pri príprave studených jedál.
Prečo si ho zaobstarať?
Obsahuje vysoký podiel zdravých tukov, vápnika – obsahuje ho až 12-krát viac ako kravské mlieko, fosforu, horčíka, železa, vitamínu E, a aj vďaka tomu je vyhľadávaným pomocníkom nielen v kuchyni, ale aj pri liečbe rôznych zdravotných ťažkostí.
Pomáha však tiež pri zlepšovaní kvality vlasov, nechtov či pleti.
Horčík i železo na rozdávanie
Veľa ľudí, ktorých trápia svalové kŕče, dbá na zvýšený príjem horčíka. Málokto však vie, že aj pravidelné užívanie makového oleja vám pomôže voči tomuto problému efektívne bojovať. Veď 100 gramov maku pokrýva až 90 percent dennej potreby horčíka.
Rovnako mak, a teda i makový olej obsahujú veľa železa. Jeho absencia sa u ľudí prejavuje malátnosťou, únavou, podráždenosťou, bolesťami hlavy, búšením srdca či bledosťou.
Kde všade pomôže?
Tak napríklad jednoznačne znižuje vysoký cholesterol, zlepšuje trávenie a vďaka tomu urýchľuje chudnutie, je prevenciou proti kardiovaskulárnym ochoreniam, ide o zdravý, prírodný spôsob, ako poraziť migrénu, podporuje imunitu, upokojuje.
Pomáha však tiež udržať mladistvý vzhľad pokožky, lieči kožné ochorenia typu ekzém, hydratuje vlasy a pleť, zlepšuje kvalitu nechtov. Tiež sa zaznamenali skvelé účinky pri angíne, anémii, reumatických ochoreniach, chronickej únave, odporúča sa pri strese, psychickej i fyzickej námahe.
Vhodný je na užívanie i v tehotenstve a počas dojčenia.
Ako ho používať
Makový olej má jemnú makovú chuť i arómu, preto býva vhodný predovšetkým na priamu konzumáciu, ale i na varenie a pečenie.
Odporúča sa užiť jednu čajovú lyžičku ráno a jednu večer. Výbornou alternatívou je konzumácia čerstvého pečiva pokvapkaného makovým olejom na raňajky či pridanie pár kvapiek oleja do ovocných a zeleninových šalátov, lievancov, palaciniek, alebo iných sladkých dobrôt.
Makový olej sa odporúča na každý deň, pretože obsahuje nasýtené, mononenasýtené i viacnásobné kyseliny (omega-3). 100 gramov makového oleja obsahuje 1400 mg kalcia, ale tiež fosfor, železo, zinok, vitamíny B1 a B12, fytosteróny a tokoferol.
Pozor na skladovanie
Uskladnený by mal byť na tmavom a chladnom mieste - najlepšie v chladničke. Po otvorení by ste ho mali spotrebovať najneskôr do troch mesiacov.
A pre bojkov dodávame informáciu, že keďže zrelé semeno maku neobsahuje ópium, netreba sa konzumácie makového oleja obávať.
Autor: Spracovala: Andrea B. Nitkulincová
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.