Bahram Arjmandi je profesor a prednosta univerzitného Oddelenia výskumu výživy, potravín a športu na Floride.
Uskutočnil veľmi zaujímavú a uznávanú štúdiu: so svojimi kolegami sledoval 100 postmenopauzálnych žien, ktoré denne dostávali 500 mg vápnika a 400 IU vitamínu D v tabletkách.
Lenže to nebolo všetko. Rozdelili ich do dvoch skupín a ženy navyše jedli buď: 100 g sušených sliviek (asi 10 - 12 ks), alebo 100 g sušených jabĺk.
Po 12 mesiacoch sa ukázalo, že: ženy, ktoré jedli sušené slivky, mali vyššiu denzitu kostnej hmoty = zdravšie kosti a vyššie hladiny látok, ktoré podporujú tvorbu kostnej hmoty.
Ako to tie slivky robia?
Obsahujú látky (= polyfenoly), ktoré v skúmavkových experimentoch podporujú aktivitu osteoblastov (to sú tí chlapíci, ktorí vám „cementujú" kosti).
Ak vám je 10 - 12 sušených sliviek za deň priveľa (laxatívny účinok alebo vetry), znížte dávku na polovicu, ale rozhodne si nenechajte ujsť túto sladkú podporu zdravia svojich kostí.
Zvlášť, ak sa vaše číslo na narodeninovej torte začína už najmenej štvorkou.
Z knihy I. Bukovského Návod na prežitie pre ženu.
Autor: Spracovala: Andrea B. Nitkulincová
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.