Je to chlieb, aj nie je to chlieb. So slanou oblohou, ale pokojne aj sladkou orieškovou nátierkou chutí ako ten pravý.
Potrebujeme: 80 g slnečnicových semienok, 70 g tekvicových semienok, 80 g mandlí alebo lieskovcov, 130 g ovsených vločiek, 4 PL semienok chia, 16 g vlákniny skorocelu indického (psyllium), 1 ČL morskej soli, 40 g rozpusteného kokosového oleja, 1 PL javorového sirupu, 360 ml vody
V miske zmiešame všetky suché suroviny. Primiešame k nim rozpustený kokosový olej a javorový sirup. Nakoniec prilejeme vodu a dôkladne premiešame.
Zmes necháme postáť, aby sa do semienok a vlákniny vsiakla prebytočná voda. Medzitým obdĺžnikovú formu na chlieb alebo na srnčí chrbát vystelieme papierom na pečenie tak, aby papier pretŕčal a hmotu do nej preložíme.
Povrch uhladíme a odložíme odpočívať do chladničky najmenej na 4 - 6 hodín, pokojne i na celú noc. Pred pečením necháme ohriať na izbovú teplotu, aspoň kým sa rúra vyhreje na 160 stupňov.
Pečieme približne 35 minút, potom chlieb vyberieme za vytŕčajúci papier z formy, opatrne ho prevrátime a aj s papierom uložíme na plech alebo priamo na mrežu v rúre. Pečieme ďalších 40 - 45 minút.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.