Rôzne kúty sveta skrývajú rôzne dobroty pre gurmánov. S národnými jedlami typu boršč, "knedlo, vepřo, zelo" či bryndzové halušky je oboznámená značná časť populácie, niektoré recepty sú však trošku "zakamuflované" v miestnom folklóre. Napríklad tento recept na višňový koláč pochádzajúci z Ruska.
Potrebujeme: približne 500 g višní bez kôstok, 100 g cukru, 200 g mäkkého masla, 400 g hladkej múky, 250 g jogurtu, kypriaci prášok, vanilkový cukor, štipku soli
Príprava: V miske zmiešame múku so štipkou soli, kypriacim práškom, vanilkovým cukrom a maslom. Pri miešaní pridáme jogurt a cesto riadne premiesime. Cesto vyvaľkáme na hrúbku približne 3 mm a dĺžku 30 cm, následne ho rozkrojíme na rovnako dlhé plátky široké približne 7 až 8 cm.
Na každý plátok umiestnime višne blízko k sebe, posypeme cukrom a zabalíme, ako je to na fotografii. Následne tieto "klobásky" umiestnime do vymasteného okrúhleho plechu a v rúre predhriatej na 180 °C pečieme 30 až 40 minút.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.