Korzár logo Korzár
Nedeľa, 23. júl, 2017 | Meniny má Oľga

Pečená hus alebo kačka

Prinášame vám originálny recept z kuchyne najlepšej reštaurácie v Košickom kraji.

Pečená hus.(Zdroj: Vladimír Mulík)

Milí čitatelia, prinášame vám originálny recept z kuchyne najlepšej reštaurácie v Košickom kraji. Ak nemáte na varenie čas a radi by ste to ochutnali priamo od jeho tvorcov, môžete tak urobiť v reštaurácii Olive Tree počas celého septembra.

Pre päťčlennú rodinu potrebujeme tieto suroviny:

Hus jedna celá alebo kačka jedna celá
Soľ 300 g
Rasca
Žemľová plnka alebo čerstvé jablko,
hruška, cesnak, cibuľa, bylinky

Odležanú hus alebo kačku (postačí aj tri až štyri dni v chladničke) dôkladne umyjeme a zbavíme zvyšných pierok, ktoré tam stále zostanú. Hus zasypeme väčším množstvom soli zvnútra aj zvonku a necháme ju tak postáť jednu hodinu, nie viac. Dôkladne ju umyjeme od soli zvnútra aj zvonku. Pred pečením do útrob husi pridáme rascu, žemľovú plnku alebo rozkrojené jablko, hrušku, cibuľu a cesnak. Hus s hmotnosťou štyri kilogramy pečieme na 120 až 130 °C v rúre, tri až štyri hodiny na mriežke, pod ktorou je pekáč na odkvapkávanie tuku. Do pekáča stále nalejem šálku vody - tuk neprská a šťava z husi sa neprisuší na dno. Tento hodnotný výpek použijeme na zosilnenie chuti dusenej kapusty. Hus má mať po upečení tmavú zlatohnedú farbu a do chrumkava vypečenú kožu. Počas pečenia husi alebo kačky deň vopred si pripravujeme vhodné prílohy, ako sú zemiakové lokše, červená alebo biela dusená kapusta, zemiaková alebo kysnutá knedľa.

Žemľová plnka

Žemle 6 kusov alebo rožky na kocky nakrájané a vysušené
Vajíčka 2 kusy
Petržlenová vňať
Cibuľa 50 g
Masť jedna polievková lyžica
Keď je taká možnosť, tak aj deci vývaru, ale postačí aj mlieko
Soľ
Korenie

Na masti popražíme do zlata cibuľu, nasekáme petržlenovú vňať, oddelíme žĺtky od bielkov a bielky vyšľaháme do tuha. Vysušené žemľové kocky zalejeme vriacim vývarom, pridáme popraženú cibuľu, žĺtky, petržlenovú vňať a všetko dobre premiešame. Zmes okoreníme, poprípade osolíme a zľahka vmiešame vyšľahané bielky. Teraz už len stačí naplniť hus, kačku a dať ich piecť...

Dusená červená kapusta

Hlávková červená kapusta 1 kg
Husacia masť 50 g
Cibuľa 200 g
Jablko 200 g hruška, ananás, slivky čerstvé alebo sušené, pomaranče
Víno červené 0,5 l
Brusnicový kompót 100 g
Zemiaky 150 g na zahustenie
Soľ
Cukor trstinový
Bobkový list
Čerstvé drvené čierne korenie
Citrónová šťava alebo ocot
a najdôležitejšia vložka do kapusty je výpek z husi.

Očistenú a na drobno nakrájanú cibuľu orestujeme na masti s rascou dozlata, pridáme nakrájanú červenú kapustu, červené víno a dusíme pod pokrievkou. Počas dusenia postupne pridáme očistené a nastrúhané jablko alebo zmes ovocia nami vybrané. Kapustu osolíme, okoreníme, pridáme bobkový list a trstinový cukor. Keď je kapusta mäkká, šťavu dohustíme nastrúhaným čerstvým zemiakom, prilejeme husací výpek a dusíme ešte desať minút. Kapustu odstavíme a pridáme do nej brusnicový kompót, okyslíme octom alebo citrónovou šťavou. Osobne dusenú kapustu varím deň vopred, aby dobre odstála na druhý deň je chuť kapusty okrúhlejšia.

Zemiakové lokše

Varené zemiaky v šupke 500 g varené deň vopred
Polohrubá múka 100 až 150 g
Vajíčko 1
Husacia masť 50 g alebo maslo

Uvarené a očistené zemiaky nastrúhame na jemno, pridáme vajíčko a dobre premiešame. Pridáme polohrubú múku a vymiešame krehké cesto, ktoré si rozdelíme na desať kusov. Postupne cesto vaľkáme a zároveň aj pečieme na sucho z oboch strán do vytvorenia hnedých pupencov, buď to na liatinovej platni alebo na panvici väčších rozmerov. Pred podávaním natrieme lokše masťou alebo maslom.

František Schiller

Vek: 35 rokov

Pochádza zo Slanca

Sous Chef DoubleTree by Hilton Košice

Sedem rokov pôsobil v Prahe.

Neprehliadnite tiež

Košičanka začala od nuly na Bali, dnes tam stavia dom

Marcela Mattová: Chcela by som ovládať všetky jazyky.

Východniarka bez rúk maľuje obrazy a vyšíva

Pavlína Csápaiová: Kým človek neprinesie hlavu v podpazuší, úrady mu nepomôžu.

Za týranie družky dostal sedem rokov, potom mu štyri ubrali

Odvolať sa voči rozsudku súdu v Rožňave sa mužovi z obce Dobšiná vyplatilo.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Spievajúci dom týral operou celú ulicu

Je to najabsurdnejší susedský spor, ktorý sa na Slovensku odohral. V Štúrove žena štrnásť rokov púšťala od rána do večera nahlas operné árie

SVET

Ugandský Tarantino vraždí pre zábavu. Film je život

Afrika má Chucka Norrisa a točí filmy, ako nik iný.

DOMOV

OĽaNO nie je iba Matovič, hovorí jeho líder. Uvažuje, že sa stiahne z politiky

Matovič hovorí, že sa mu stalo niečo závažné.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  4. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  5. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  7. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  8. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  10. Máte už vybranú dovolenku na júl?
  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  3. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  5. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  6. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  7. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  9. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  1. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 6 647
  2. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 4 921
  3. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 4 163
  4. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 3 801
  5. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 2 466
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 084
  7. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 1 817
  8. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 573
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 124
  10. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM® 662

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop