Milí čitatelia, prinášame vám originálny recept z kuchyne najlepšej reštaurácie v Košickom kraji. Ak nemáte na varenie čas a radi by ste to ochutnali priamo od jeho tvorcov, môžete tak urobiť v reštaurácii Olive Tree počas celého septembra.
Pre päťčlennú rodinu potrebujeme tieto suroviny:
Hus jedna celá alebo kačka jedna celá
Soľ 300 g
Rasca
Žemľová plnka alebo čerstvé jablko,
hruška, cesnak, cibuľa, bylinky
Odležanú hus alebo kačku (postačí aj tri až štyri dni v chladničke) dôkladne umyjeme a zbavíme zvyšných pierok, ktoré tam stále zostanú. Hus zasypeme väčším množstvom soli zvnútra aj zvonku a necháme ju tak postáť jednu hodinu, nie viac. Dôkladne ju umyjeme od soli zvnútra aj zvonku. Pred pečením do útrob husi pridáme rascu, žemľovú plnku alebo rozkrojené jablko, hrušku, cibuľu a cesnak. Hus s hmotnosťou štyri kilogramy pečieme na 120 až 130 °C v rúre, tri až štyri hodiny na mriežke, pod ktorou je pekáč na odkvapkávanie tuku. Do pekáča stále nalejem šálku vody - tuk neprská a šťava z husi sa neprisuší na dno. Tento hodnotný výpek použijeme na zosilnenie chuti dusenej kapusty. Hus má mať po upečení tmavú zlatohnedú farbu a do chrumkava vypečenú kožu. Počas pečenia husi alebo kačky deň vopred si pripravujeme vhodné prílohy, ako sú zemiakové lokše, červená alebo biela dusená kapusta, zemiaková alebo kysnutá knedľa.
Žemľová plnka
Žemle 6 kusov alebo rožky na kocky nakrájané a vysušené
Vajíčka 2 kusy
Petržlenová vňať
Cibuľa 50 g
Masť jedna polievková lyžica
Keď je taká možnosť, tak aj deci vývaru, ale postačí aj mlieko
Soľ
Korenie
Na masti popražíme do zlata cibuľu, nasekáme petržlenovú vňať, oddelíme žĺtky od bielkov a bielky vyšľaháme do tuha. Vysušené žemľové kocky zalejeme vriacim vývarom, pridáme popraženú cibuľu, žĺtky, petržlenovú vňať a všetko dobre premiešame. Zmes okoreníme, poprípade osolíme a zľahka vmiešame vyšľahané bielky. Teraz už len stačí naplniť hus, kačku a dať ich piecť...
Dusená červená kapusta
Hlávková červená kapusta 1 kg
Husacia masť 50 g
Cibuľa 200 g
Jablko 200 g hruška, ananás, slivky čerstvé alebo sušené, pomaranče
Víno červené 0,5 l
Brusnicový kompót 100 g
Zemiaky 150 g na zahustenie
Soľ
Cukor trstinový
Bobkový list
Čerstvé drvené čierne korenie
Citrónová šťava alebo ocot
a najdôležitejšia vložka do kapusty je výpek z husi.
Očistenú a na drobno nakrájanú cibuľu orestujeme na masti s rascou dozlata, pridáme nakrájanú červenú kapustu, červené víno a dusíme pod pokrievkou. Počas dusenia postupne pridáme očistené a nastrúhané jablko alebo zmes ovocia nami vybrané. Kapustu osolíme, okoreníme, pridáme bobkový list a trstinový cukor. Keď je kapusta mäkká, šťavu dohustíme nastrúhaným čerstvým zemiakom, prilejeme husací výpek a dusíme ešte desať minút. Kapustu odstavíme a pridáme do nej brusnicový kompót, okyslíme octom alebo citrónovou šťavou. Osobne dusenú kapustu varím deň vopred, aby dobre odstála na druhý deň je chuť kapusty okrúhlejšia.
Zemiakové lokše
Varené zemiaky v šupke 500 g varené deň vopred
Polohrubá múka 100 až 150 g
Vajíčko 1
Husacia masť 50 g alebo maslo
Uvarené a očistené zemiaky nastrúhame na jemno, pridáme vajíčko a dobre premiešame. Pridáme polohrubú múku a vymiešame krehké cesto, ktoré si rozdelíme na desať kusov. Postupne cesto vaľkáme a zároveň aj pečieme na sucho z oboch strán do vytvorenia hnedých pupencov, buď to na liatinovej platni alebo na panvici väčších rozmerov. Pred podávaním natrieme lokše masťou alebo maslom.
František Schiller
Vek: 35 rokov
Pochádza zo Slanca
Sous Chef DoubleTree by Hilton Košice
Sedem rokov pôsobil v Prahe.
Autor: František Schiller
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.