Korzár logo Korzár
Streda, 20. február, 2019 | Meniny má Lívia
Nájdete nás na webe

Pečená hus alebo kačka

Prinášame vám originálny recept z kuchyne najlepšej reštaurácie v Košickom kraji.

Pečená hus.Pečená hus.(Zdroj: Vladimír Mulík)

Milí čitatelia, prinášame vám originálny recept z kuchyne najlepšej reštaurácie v Košickom kraji. Ak nemáte na varenie čas a radi by ste to ochutnali priamo od jeho tvorcov, môžete tak urobiť v reštaurácii Olive Tree počas celého septembra.

Pre päťčlennú rodinu potrebujeme tieto suroviny:

Hus jedna celá alebo kačka jedna celá
Soľ 300 g
Rasca
Žemľová plnka alebo čerstvé jablko,
hruška, cesnak, cibuľa, bylinky

Odležanú hus alebo kačku (postačí aj tri až štyri dni v chladničke) dôkladne umyjeme a zbavíme zvyšných pierok, ktoré tam stále zostanú. Hus zasypeme väčším množstvom soli zvnútra aj zvonku a necháme ju tak postáť jednu hodinu, nie viac. Dôkladne ju umyjeme od soli zvnútra aj zvonku. Pred pečením do útrob husi pridáme rascu, žemľovú plnku alebo rozkrojené jablko, hrušku, cibuľu a cesnak. Hus s hmotnosťou štyri kilogramy pečieme na 120 až 130 °C v rúre, tri až štyri hodiny na mriežke, pod ktorou je pekáč na odkvapkávanie tuku. Do pekáča stále nalejem šálku vody - tuk neprská a šťava z husi sa neprisuší na dno. Tento hodnotný výpek použijeme na zosilnenie chuti dusenej kapusty. Hus má mať po upečení tmavú zlatohnedú farbu a do chrumkava vypečenú kožu. Počas pečenia husi alebo kačky deň vopred si pripravujeme vhodné prílohy, ako sú zemiakové lokše, červená alebo biela dusená kapusta, zemiaková alebo kysnutá knedľa.

Žemľová plnka

Žemle 6 kusov alebo rožky na kocky nakrájané a vysušené
Vajíčka 2 kusy
Petržlenová vňať
Cibuľa 50 g
Masť jedna polievková lyžica
Keď je taká možnosť, tak aj deci vývaru, ale postačí aj mlieko
Soľ
Korenie

Na masti popražíme do zlata cibuľu, nasekáme petržlenovú vňať, oddelíme žĺtky od bielkov a bielky vyšľaháme do tuha. Vysušené žemľové kocky zalejeme vriacim vývarom, pridáme popraženú cibuľu, žĺtky, petržlenovú vňať a všetko dobre premiešame. Zmes okoreníme, poprípade osolíme a zľahka vmiešame vyšľahané bielky. Teraz už len stačí naplniť hus, kačku a dať ich piecť...

Dusená červená kapusta

Hlávková červená kapusta 1 kg
Husacia masť 50 g
Cibuľa 200 g
Jablko 200 g hruška, ananás, slivky čerstvé alebo sušené, pomaranče
Víno červené 0,5 l
Brusnicový kompót 100 g
Zemiaky 150 g na zahustenie
Soľ
Cukor trstinový
Bobkový list
Čerstvé drvené čierne korenie
Citrónová šťava alebo ocot
a najdôležitejšia vložka do kapusty je výpek z husi.

Očistenú a na drobno nakrájanú cibuľu orestujeme na masti s rascou dozlata, pridáme nakrájanú červenú kapustu, červené víno a dusíme pod pokrievkou. Počas dusenia postupne pridáme očistené a nastrúhané jablko alebo zmes ovocia nami vybrané. Kapustu osolíme, okoreníme, pridáme bobkový list a trstinový cukor. Keď je kapusta mäkká, šťavu dohustíme nastrúhaným čerstvým zemiakom, prilejeme husací výpek a dusíme ešte desať minút. Kapustu odstavíme a pridáme do nej brusnicový kompót, okyslíme octom alebo citrónovou šťavou. Osobne dusenú kapustu varím deň vopred, aby dobre odstála na druhý deň je chuť kapusty okrúhlejšia.

Zemiakové lokše

Varené zemiaky v šupke 500 g varené deň vopred
Polohrubá múka 100 až 150 g
Vajíčko 1
Husacia masť 50 g alebo maslo

Uvarené a očistené zemiaky nastrúhame na jemno, pridáme vajíčko a dobre premiešame. Pridáme polohrubú múku a vymiešame krehké cesto, ktoré si rozdelíme na desať kusov. Postupne cesto vaľkáme a zároveň aj pečieme na sucho z oboch strán do vytvorenia hnedých pupencov, buď to na liatinovej platni alebo na panvici väčších rozmerov. Pred podávaním natrieme lokše masťou alebo maslom.

František Schiller

Vek: 35 rokov

Pochádza zo Slanca

Sous Chef DoubleTree by Hilton Košice

Sedem rokov pôsobil v Prahe.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  3. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  6. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  7. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  8. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  9. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  10. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  1. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  2. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  3. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  4. Lídri farmárov? Jeden je spájaný so zločinom. A druhý?
  5. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  6. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  7. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  8. Tatranská mliekareň prosperuje aj vďaka spolupráci s Tescom
  9. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  10. Noerr advised on WebSupport deal
  1. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 13 828
  2. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 13 668
  3. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 12 762
  4. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 10 858
  5. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 8 006
  6. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 382
  7. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 487
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 443
  9. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 3 981
  10. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 3 598

Neprehliadnite tiež

Takto to vyzeralo pri trati po nehode.

Polícia žiadala železnice o kamerový systém na košickej stanici. Neuspela

Železnice sa odvolávajú na legislatívu a ochranu osobných údajov.

Na bezpečnosť bdejú kamery prevádzok súkromného investora.
Mapa miest, kde budú vo štvrtok protesty.

Firma, ktorá robila strop, čo sa zrútil: Čo my máme s kolaudáciou?

Podnikateľ sa trestným stíhaním ohrozený necíti: Ja som ples neorganizoval.

Možnou príčinou sú podľa šéfa stavebnej firmy staré pórobetónové stropy a nevykurovaná premrznutá budova.

Petičiari spochybňujú predaj pozemkov pod cestou k budúcemu tunelu

Boj proti stavbe na Mirka Nešpora v Prešove stále pokračuje.

Marián Očkovič a petičný výbor z ulice Mirka Nešpora - René Polačok a Vladimír Ilavský.

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Jakuba Fila

Rozhodnú voľby skrytí voliči? Pri čítaní prieskumov sa treba mať na pozore

Ustálila sa štvorica favoritov, súboj môže byť tesný do konca.

Dobré ráno

Dobré ráno: Nachystajte sa na ešte horšieho Roberta Fica

Toto nie sú žiadne tri kroky dopredu.

DOMOV

Rok po vražde Jána a Martiny: Prídite na diskusiu denníka SME

Diskutovať budú Beata Balogová, Peter Bárdy a Zuzana Kovačič Hanzelová.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop