Táto superpotravina má samozrejme množstvo pozitívnych vlastností, no logicky nemôže pomáhať pri všetkých ťažkostiach. Chcete vedieť, na čo zaberá a na čo nie? Pripravili sme vám krátky prehľad.
Skvelé na kosti vďaka vápniku
Semienka chia v sebe obsahujú vysoký podiel vápnika, horčíka, fosforu a bielkovín. Všetky tieto živiny sú dôležité pre zdravie kostí.
Fantastické je, že ak patríte k ľuďom, ktorí z nejakého dôvodu nemôžu konzumovať mliečne výrobky, predstavujú pre vás ideálne riešenie. Obsahujú totiž 18 % odporúčanej dennej dávky v 28 gramoch, čo je viac ako väčšina mliečnych výrobkov.
Prekypujú obsahom omega-3 mastných kyselín
Fanúšikovia tejto potraviny spievajú ódy na to, že chia semienka v sebe ukrývajú vyšší podiel omega-3 mastných kyselín ako napríklad losos či ľanové semienka.
Musíme im dať za pravdu. Problém je však v tom, že ide o ALA omega-3 mastné kyseliny, čiže o kyselinu kyselina alfa-linolenovú, ktorá nie je až tak prínosná.
Je totiž nutné previesť ju v tele na "aktívnu" formu EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová),a to skôr, ako ju bude telo schopné použiť. Druhé z toho však chia semienka nedokážu, preto musíte naďalej konzumovať morské ryby či rybí tuk.
Znižujú cholesterol?
Mnoho štúdií sa zaoberalo výskumom, či sú chia semienka schopné zvýšiť hladinu „dobrého" cholesterolu, prípadne znižovať zápalové procesy v organizme. Napokon došli k záveru, že áno, no tento vplyv nebude až taký výrazný, pokiaľ nebude človek realizovať aj ďalšie prospešné zmeny v strave.
Pomoc pre diabetikov
Najväčší vplyv chia semienok bol dokázaný v štúdii na diabetikoch 2. typu. Chia semienka im znížili krvný tlak ako aj zápalové markery. Poklesla tiež hladina cukru v krvi.
Vzhľadom k tomu, že chia semená sú bohaté na vlákninu, zdá sa pravdepodobné, že by mohli pomôcť znížiť výkyvy hladiny cukru v krvi po jedle. Zatiaľ to však nie je podrobne preskúmané.
Zázračný liek na chudnutie?
Mnohí tvrdia, že chia semienka môžu vďaka vysokému obsahu vlákniny a bielkovín pomôcť tiež pri chudnutí.
Štúdie naozaj dokazujú, že znižujú chuť do jedla, no zároveň nepotvrdili žiaden výrazný vplyv na úbytok hmotnosti. Pri snahe schudnúť musíme vyvinúť viac úsilia, než len pridať alebo odobrať nejakú potravinu.
Ako ich používať?
Chuť chia semienok nie je nijako zvlášť výrazná, preto ich vieme pridať do akéhokoľvek pokrmu a nemusíme ich pritom ani mlieť.
Môžeme ich konzumovať surové alebo namočené, dajú sa nimi zahusťovať polievky i omáčky, môžete si ich vsypať do ovsenej kaše, krupice či jogurtu.
Dokonca v mnohých receptoch fungujú ako náhrada vajíčok. Ideálne je konzumovať celé chia semienko, nakoľko celé prechádza tráviacim traktom a zároveň tým čistí črevá. Pečením chia semienka získajú jemnú chuť orechov.
Nestrácajú na hodnote mletím. Doba expirácie je tri roky. Uskladňujú sa v suchu a pri izbovej teplote. Ideálna denná dávka by mala mať 15 gramov.
Pri konzumácii samotných semienok ich zapite aspoň 1 dl vody. Semienka potrebujú tekutinu, aby sa v žalúdku poriadne "nafúkli" a vyplnili tak žalúdok.
Trávenie trvá dlhšie, takže aj zasýtenie je na dlhšiu dobu.
Tip na pochúťku
Výživné chia raňajky
Množstvo: dve porcie
Jedna porcia (bez ovocia) obsahuje: 309 kalórií, 20 g tuku, 45 g sacharidov, 12 mg sodíka, 29 g vlákniny a 15 g bielkovín.
Potrebujeme:
dve šálky mandľového mlieka, pol šálky chia semienok, pol lyžičky vanilkového extraktu, dve lyžice javorového sirupu, ovocie podľa chuti, orechy
Príprava:
Všetko premiešame a dáme na noc do chladničky. Podľa potreby rozriedime vodou
Na čo všetko sú chia semienka skvelým pomocníkom
- pomáhajú pri bolestiach hlavy
- spomaľujú vplyv cukrov na tráviaci trakt - vyvažujú hladinu cukru v tele
- podporujú imunitu
- odstraňujú plynatosť
- mineralizujú kostné tkanivo
- znižujú krvný tlak
- podporujú funkciu mozgu
- detoxikujú organizmus
Čo obsahujú
5-krát viac vápnika, ako sa nachádza v mlieku
2-krát viac bielkovín, ako obsahujú ostatné semená
2-krát viac draslíka ako banány
3-krát viac antioxidantov ako čučoriedky
3-krát viac železa ako špenát
množstvo vlákniny
vitamíny skupiny B
Autor: Spracovala: Andrea B. Nitkulincová
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.