Vajíčka v kuchyni nie sú nenahraditeľné a rozhodne sa kvôli ich nedostatku nemusíte náhliť do obchodu. Stačí sa držať overených náhrad čerstvých vajíčok.
• Prášok do pečiva ušetrí až dve vajíčka. Zmiešajte jedno balenie prášku s lyžicou vody a lyžicou octu. Do múčnikov pridajte k prášku pol lyžice oleja a pol lyžice vody.
• Droždie nahradí jedno až dve vajíčka. Rozpusťte jedno balenie sušeného droždia v 100 ml horúcej vody.
• Želatína nahradí až tri vajíčka. Stačí, ak ju pripravíte podľa návodu na obale.
• Lyžica zemiakového alebo kukuričného škrobu rozmiešaná v troche vody nahradí asi dve vajíčka. Táto náhrada je vhodná do sušienok, placiek, palaciniek či do lievancov.
• Ak sú súčasťou receptu tuk a mlieko, napríklad v kysnutých koláčoch alebo v mäsových a zeleninových fašírkach, môžete vajcia úplne vynechať. Stačí pridať trochu viac mlieka a tuku.
• Balíček pudingového prášku vám ušetrí aspoň dve vajíčka alebo dva žĺtky.
• Roztlačená polovica banánu nahradí jedno vajíčko, čo môžete využiť najmä pri sladkom pečení.
• Hraška, sypká zmes z hrachu a ďalších surovín, dokáže nahradiť až tridsať vajec. Predáva sa v sladkej, slanej, ale aj pikantnej verzii.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.