Na tento recept pre piatich maškrtníkov potrebujeme tieto suroviny: smotana 30 % 250 ml, mlieko 250 ml, mak pomletý 100 g - lepšie bude, ak si ho pomelieme doma, ten v obchode už pomletý je zväčša horký, vaječné žĺtky 7 až 8 podľa veľkosti, cukor trstinový 70 g, cukor kryštál na karamelovú krustu, misky s objemom nie viac ako 1,5 dl, lepšie širšie ako vyššie a ako posledné - cukrárska plynová let lampa.
Vaječné žĺtky si oddelíme od bielkov. Mlieko a smotanu zmiešame s pomletým makom a prihrejeme cca na 60 °C a odstavíme. Teraz za stáleho miešania metličkou pomaličky vlievame túto teplú zmes do žĺtkov. Zmes scedíme cez jemné sitko a nechcenú penu, ktorá sa nám vytvorí pri miešaní zmesi, pozbierame lyžicou.
Zmes nalejeme do misiek a vložíme do pekáča. Podlejeme vriacou vodou minimálne do polovice misiek.
Pekáč vložíme do vopred rozohriatej rúry na 100 °C a pečieme 30 až 45 minút do stuhnutia.
Keby vám náhodou creme brulée netuhol do 30 minút, zvýšte teplotu o päť až desať stupňov. Ale teraz už pozor! Creme brulée kontrolujeme každých päť až desať minút, aby sa nám to neprepieklo.
Keď už je všetko, ako má byť, creme brulée vyberieme z rúry a necháme ho vychladnúť.
Teraz už len stačí váš výrobok posypať tenkou, ale súvislou vrstvou kryštálového cukru a pomocou let lampy vytvoriť na povrchu zlatistú karamelovú krustu. Aby karamel nezmokval, podávame hneď po opálení.
Dobrú chuť a krásny pôžitok z tohto skvelého dezertu.
Autor: František Schiller
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.