Keďže hlavnými zložkami sú paradajky a paprika, tie ho povyšujú na zdravú pochúťku. A keďže teraz je presne čas, kedy sú papriky a paradajky zrelé na jeho prípravu, doprajte si ich vrchovato.
Zelená paprika
- je skvelý zdroj kyseliny listovej. Už tri papriky vám pokryjú celodennú tohto vitamínu, ktorý má pozitívne účinky aj na krvotvorbu, chráni srdce, upokojuje a zlepšuje náladu.
- v zelených plodoch je viac vitamínu E, silného antioxidantu, ktorý sa často nazýva vitamín mladosti.
- pálivosť paprík spôsobuje kapsaicín, ktorý má mimoriadne liečivé vlastnosti - zlepšuje krvný obeh, zrýchľuje metabolizmus, podporuje trávenie, znižuje hladinu cholesterolu, tukov i cukru v krvi.
Paradajka
- obsahuje vitamíny A, B, C, E, kálium, vlákninu, vápnik, draslík, železo, fosfor, bielkoviny, minimum sacharidov, horčík, karotín a antioxidanty
-jej súčasťou je aj vzácny karotín, ktorý podporuje funkciu mozgu
- kálium posilňuje celý kardiovaskulárny systém a je prevenciou pred srdcovo-cievnymi chorobami
- vláknina podporuje trávenie a pravidelné vyprázdňovanie
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.