Na prípravu tekvicového krému potrebujeme tieto suroviny:
2 kusy tekvice hokaido, 50 g mrkvy, 50 g zeleru, 50 g petržlenu, 50 g cibule, 30 g cesnaku, 1 dl olivového oleja,
vodu alebo vývar, tekvicový olej, petržlenovú vňať, soľ, korenie.
Ako prvé si upečieme tekvicu, ktorú si predtým dôkladne umyjeme, vydlabeme stred a nakrájame na mesiačiky. Tekvicu pečieme na 180 až 200 stupňoch cca 40 minút. Počas pečenia si očistíme zvyšnú zeleninu a nakrájame na menšie kocky (okrem cesnaku).
Môžeme začať variť. Do mierne rozpáleného hrnca vlejeme polovicu olivového oleja, pridáme nakrájanú zeleninu. Restujeme do zlatista a pridáme na drobno pokrájanú cibuľku, ktorú opäť restujeme do zlatistej farby a zalejeme vodou alebo kuracím vývarom.
Pridáme pečenú tekvicu a všetko dobre prevaríme dobrých dvadsať minút. Teraz už len stačí všetko rozmixovať ponorným mixérom do hladka, podľa chuti dosoliť a dokoreniť. Ak by bola náhodou polievka veľmi hustá, rozriedime ju ešte prevarenou vodou alebo vývarom.
Počas varenia si pripravíme zo zvyšného olivového oleja, cesnaku a petržlenovej vňate olej na dochutenie polievky. Do vhodného kastrólika si dáme olivový olej, nadrobno pokrájaný cesnak, štipku soli a pozvoľna privedieme k praženiu.
Keď začne zlatnúť cesnak, pridáme k nemu petržlenovú vňať a hneď zmes odstavíme. Ak už je polievka v tanieri, pokvapkáme ju tekvicovým olejom, naším cesnakovým olejom a môžeme podávať.
Autor: František Schiller
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.