Ak by ste jedlo radi ochutnali priamo od jeho tvorcov, môžete tak urobiť vo štvrtok počas biznis obeda v reštaurácii Olive Tree.
Na prípravu potrebujeme veľa času, dokonca niekoľko dní. Pre 10 osôb:
Bravčovú panenku 1 kg
Obľúbené biele suché víno 1 l
Soľ 50 g
Celé čierne korenie
Celé biele korenie
Bobkový list
Olivový olej 0,5 l
Rozmarín - vetvička
Bravčovú panenku zbavíme šliach a blán, naším cieľom je, aby mäso malo na sebe čo najmenej, resp. žiaden tuk. Nakrájame ju na kusy, z jednej panenky nám vyjde asi päť kúskov.
Nasolíme ju hrubou morskou soľou, necháme stáť dva dni. Potom mäso opláchneme a varíme v bielom víne, kde pridáme bobkový list, celé čierne a celé biele korenie. Varíme pri teplote 90 °C zakryté 5 hodín. Po piatich hodinách varenia necháme mäso vychladnúť v tekutine.
Potom mäso vyberieme a natrháme po vlákne na malé kúsky. Zalejeme dobrým olivovým olejom, pridáme vetvičku čerstvého rozmarínu a necháme postáť aspoň 24 hodín. Podávame pri izbovej teplote, nikdy nie priamo z chladničky.
Pomer korenia treba voliť vyvážený, aby mäso nebolo príliš aromatické. Mäso sa môže aj sterilizovať v oleji, a tak v chladničke vydrží aj niekoľko týždňov. Podávame na neutrálnom listovom šaláte, prípadne s fazuľovým krémom, ako svieže letné predjedlo.
Profil
Jozef Hromják
Vek: 35 rokov
Pochádza zo Záhradného pri Prešove
Chef DoubleTree by Hilton Košice
Člen Národného teamu kuchárov a cukrárov, držiteľ medaily v bronzovom pásme zo svetového kulinárskeho pohára Expogast Luxemburg 2014. Víťaz celoslovenských súťaží Danubius Gastro Cup a Horeca varí s profesionálmi. Trend Top šéfkuchár 2015.
Autor: Jozef Hromják
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.