Korzár logo Korzár
Streda, 21. november, 2018 | Meniny má Elvíra
Nájdete nás na webe

Šikovné nápady do kuchyne

Nemusíte byť preslávení šéfkuchári, aby ste v kuchyni ohúrili. Stačí skúsiť zopár šikovných nápadov, ktoré vám uľahčia život.

Kam s receptármi?(Zdroj: archív)

Len pár kvapiek citrónu...

Neraz pri príprave jedla potrebujeme na dochutenie len zopár kvapiek citrónovej šťavy a zvyčajne to riešime klasicky - rozrežeme citrón, vytlačíme trochu šťavy a zvyšok nám nepekne vyschne a vychodíme ho.

A viete, ako sa tomu vyhnete? Prepichnite citrón skrz jeho kôru ostrou špajľou a vytlačte len toľko šťavy, koľko potrebujete. Zvyšok citrónu zostane vnútri aj naďalej šťavnatý a čerstvý.

Chutný a zdravý ježko

Prinútiť deti k tomu, aby jedli ovocie, je neraz náročné. Ak im ho však správne naservírujete, ani nebudete vedieť ako a ovocie zmizne z taniera. Určite ich poteší ovocný ježko, ktorého pripravíte naozaj veľmi ľahko.

Hrušku ošúpte len spolovice - tú úzku hornú časť. Na neošúpanú časť špáradlami pripichnite guľky zeleného hrozna, čím vytvoríte špeciálne ježkove pichliače.

Očká vytvoríte pomocou klinčekov a ňufáčik čučoriedkou, hrozienkom, poprípade tmavou olivou.

ovocny-jezko_res.jpg

Čo s presoleným jedlom?

Ak sa vám ruka pošmykne a jedlo je zrazu presolené, ešte to nemusí byť tragédia. Zachránia vás surové zemiaky. Podľa toho, ako veľmi je jedlo presolené, si ošúpte a prerežte na osminky 1 alebo 2 zemiaky, vložte do omáčky alebo do polievky a chvíľu povarte. Zemiak do seba absorbuje prebytočnú soľ a potom ho vyhoďte.

Dokonalé volské oko

Na to, aby ste pripravili dokonalo okrúhle volské oko, vôbec nepotrebujete špeciálnu panvicu alebo formičku. Stačí vám len cibuľa. Očistite ju, narežte na kolieska a väčšie krúžky cibule použite ako formu na volské oko.

Podobne môžete využiť aj väčšie kolieska z papriky. A výhodou je nielen to, že to zaujímavo vyzerá, ale navyše aj chutí a túto formičku nemusíte umývať.

volske-oko_res.jpg

Originálne jednohubky

Ak chcete svojim hosťom okrem tradičných chlebíčkov ponúknuť aj niečo zaujímavé a veselé, určite by ste mali skúsiť vyrobiť jednohubky v podobe tučniakov. A nepotrebujete na to ani diplom šéfkuchára.

Veľké čierne olivy rozrežte na polovice po dĺžke, spojte ich vyšľahaným syrom (druh je len na vás, môže to byť obyčajný smotanový alebo s plesňou). Tak vznikne telo tučniaka. Mrkvu narežte na kolieska a vyrežte z nich štvrtinky.

Väčšia časť mrkvy poslúži ako nožičky, z menších výsekov urobíte nosy, ktoré zapichnete do malých tmavých olív. Tak vzniknú hlavy, ktoré k telu pripevníte špáradlom. A chutné potešenie každej párty je hotové.

tucniaci_res.jpg

Vyprážaný syr nevytečie...

Príprava vysmážaného syra je naozaj nevďačná práca, pretože vo väčšine prípadov jeho obsah vytečie z trojobalu do panvice.

Zabrániť sa tomu dá tak, že ho opakovane na dvakrát obalíte vo vajíčku a strúhanke a pred vyprážaním ho ešte dáte asi na 30 minút do mrazáku.

Ľahké čistenie jahôd

Blíži sa čas jahôd. Už sa tešíme na jahodové koláče, jahodové peny, jahodový džem... a iné dobroty. Keď si však predstavíte čistenie jahôd, zrejme vám skysne úsmev na tvári.

Odstraňovanie jahodových stopiek sa však stane banalitou, ak si na pomoc vezmete obyčajnú slamku na nápoje. Ňou prepichnete jahodu a poľahky vyberiete zelenú časť.

jahoda_res.jpg

Finta na pripálené hrnce

Každému z nás niekedy čo-to prihorí, to až taká tragédia nie je. No odstraňovanie pripálených vrstiev v hrnci je poriadne otravné.

Tu by vám mala pomôcť obyčajná Coca-cola. Musíte jej naliať do hrnca toľko, aby spáleninu zakryla a chvíľu povariť. Potom pôjde preč omnoho ľahšie.

Hrášok zostane zelený...

Uchovať hrášku či fazuľovým strukom ich krásnu zelenú farbu aj po uvarení sa vám môže zdať priam nemožné. Ale odborníci tvrdia, že sa to dá a dokonca veľmi ľahko.

Ak idete variť hrášok, vložte ho do hrnca až vo chvíli, keď sa už voda varí a prisypte k nemu trochu kryštálového cukru. Nezakrývajte ho prikrývkou! Podobne varte aj fazuľové struky a úspech je zaručený.

hrasok_res.jpg

Ako krájať cherry paradajky

Sú síce veľmi chutné, no práca s nimi je pomerne zdĺhavá. Najmä ak si máte do šalátu narezať veľa cherry paradajok. Aj tu však existuje rýchle riešenie.

Plytký tanier otočte naopak, naukladajte naň cherry paradajky, prikryte druhým plytkým tanierom tak, aby vám jeho dno sadlo na spodný tanier a jedným ťahom noža prekrojíte všetky poukladané cherry paradajky.

cherry-paradajky_res.jpg

Kam s receptármi?

Nie vždy sa pri varení dá spoľahnúť len na fantáziu a improvizáciu, niekedy potrebujeme aj presný recept. Kuchárske knihy však neraz zavadzajú a stránky sú zašpinené od všetkých ingrediencií.

Vyhnete sa tomu tak, že použijete vešiak na oblečenie so štipcami. Pripnete k nemu papier či knihu s receptom a zavesíte na rúčku kuchynskej linky.

Ak používate moderné technológie a čítate recepty napríklad z tabletu, zaobstarajte si špeciálny lopárik, ktorý slúži ako držiak tabletu.

Výborne zapadne do vybavenia kuchyne a váš tablet ochráni pred zničením. Vyrobí vám ho aj domáci majster začiatočník, no dostanete ho aj kúpiť už hotové.

denko_tablet_res.jpg
Foto: archív

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  2. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  3. Ako dobre poznáte tieto svetové ikonické značky?
  4. Tip na výlet: Romantický zámoček a červené víno v Maďarsku
  5. Superbaktéria zatvorila časť nemocnice, lieky na ňu nie sú
  6. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť?
  7. S mobil bankingom nosíte banku vo vrecku
  8. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  9. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  10. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  1. Tip na výlet: Romantický zámoček a červené víno v Maďarsku
  2. Superbaktéria zatvorila časť nemocnice, lieky na ňu nie sú
  3. Ako dobre poznáte tieto svetové ikonické značky?
  4. S mobil bankingom nosíte banku vo vrecku
  5. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť?
  6. Deti z Kľušova už vedia zachraňovať životy
  7. Vyberáme správny názov firmy
  8. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  9. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  10. Manažment a svet v pohybe, výzvy, príležitosti a hrozby
  1. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť? 21 775
  2. Platíte si poistenie domova zbytočne? 21 137
  3. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 16 680
  4. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 11 942
  5. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 10 667
  6. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 8 001
  7. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať? 5 664
  8. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými 5 289
  9. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu 3 764
  10. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka! 3 571

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop