Korzár logo Korzár
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Šikovné nápady do kuchyne

Nemusíte byť preslávení šéfkuchári, aby ste v kuchyni ohúrili. Stačí skúsiť zopár šikovných nápadov, ktoré vám uľahčia život.

Kam s receptármi?Kam s receptármi? (Zdroj: archív)

Len pár kvapiek citrónu...

Neraz pri príprave jedla potrebujeme na dochutenie len zopár kvapiek citrónovej šťavy a zvyčajne to riešime klasicky - rozrežeme citrón, vytlačíme trochu šťavy a zvyšok nám nepekne vyschne a vychodíme ho.

A viete, ako sa tomu vyhnete? Prepichnite citrón skrz jeho kôru ostrou špajľou a vytlačte len toľko šťavy, koľko potrebujete. Zvyšok citrónu zostane vnútri aj naďalej šťavnatý a čerstvý.

Chutný a zdravý ježko

Prinútiť deti k tomu, aby jedli ovocie, je neraz náročné. Ak im ho však správne naservírujete, ani nebudete vedieť ako a ovocie zmizne z taniera. Určite ich poteší ovocný ježko, ktorého pripravíte naozaj veľmi ľahko.

Skryť Vypnúť reklamu

Hrušku ošúpte len spolovice - tú úzku hornú časť. Na neošúpanú časť špáradlami pripichnite guľky zeleného hrozna, čím vytvoríte špeciálne ježkove pichliače.

Očká vytvoríte pomocou klinčekov a ňufáčik čučoriedkou, hrozienkom, poprípade tmavou olivou.

ovocny-jezko_res.jpg

Čo s presoleným jedlom?

Ak sa vám ruka pošmykne a jedlo je zrazu presolené, ešte to nemusí byť tragédia. Zachránia vás surové zemiaky. Podľa toho, ako veľmi je jedlo presolené, si ošúpte a prerežte na osminky 1 alebo 2 zemiaky, vložte do omáčky alebo do polievky a chvíľu povarte. Zemiak do seba absorbuje prebytočnú soľ a potom ho vyhoďte.

Dokonalé volské oko

Na to, aby ste pripravili dokonalo okrúhle volské oko, vôbec nepotrebujete špeciálnu panvicu alebo formičku. Stačí vám len cibuľa. Očistite ju, narežte na kolieska a väčšie krúžky cibule použite ako formu na volské oko.

Skryť Vypnúť reklamu

Podobne môžete využiť aj väčšie kolieska z papriky. A výhodou je nielen to, že to zaujímavo vyzerá, ale navyše aj chutí a túto formičku nemusíte umývať.

volske-oko_res.jpg

Originálne jednohubky

Ak chcete svojim hosťom okrem tradičných chlebíčkov ponúknuť aj niečo zaujímavé a veselé, určite by ste mali skúsiť vyrobiť jednohubky v podobe tučniakov. A nepotrebujete na to ani diplom šéfkuchára.

Veľké čierne olivy rozrežte na polovice po dĺžke, spojte ich vyšľahaným syrom (druh je len na vás, môže to byť obyčajný smotanový alebo s plesňou). Tak vznikne telo tučniaka. Mrkvu narežte na kolieska a vyrežte z nich štvrtinky.

Väčšia časť mrkvy poslúži ako nožičky, z menších výsekov urobíte nosy, ktoré zapichnete do malých tmavých olív. Tak vzniknú hlavy, ktoré k telu pripevníte špáradlom. A chutné potešenie každej párty je hotové.

Skryť Vypnúť reklamu

tucniaci_res.jpg

Vyprážaný syr nevytečie...

Príprava vysmážaného syra je naozaj nevďačná práca, pretože vo väčšine prípadov jeho obsah vytečie z trojobalu do panvice.

Zabrániť sa tomu dá tak, že ho opakovane na dvakrát obalíte vo vajíčku a strúhanke a pred vyprážaním ho ešte dáte asi na 30 minút do mrazáku.

Ľahké čistenie jahôd

Blíži sa čas jahôd. Už sa tešíme na jahodové koláče, jahodové peny, jahodový džem... a iné dobroty. Keď si však predstavíte čistenie jahôd, zrejme vám skysne úsmev na tvári.

Odstraňovanie jahodových stopiek sa však stane banalitou, ak si na pomoc vezmete obyčajnú slamku na nápoje. Ňou prepichnete jahodu a poľahky vyberiete zelenú časť.

jahoda_res.jpg

Finta na pripálené hrnce

Každému z nás niekedy čo-to prihorí, to až taká tragédia nie je. No odstraňovanie pripálených vrstiev v hrnci je poriadne otravné.

Tu by vám mala pomôcť obyčajná Coca-cola. Musíte jej naliať do hrnca toľko, aby spáleninu zakryla a chvíľu povariť. Potom pôjde preč omnoho ľahšie.

Hrášok zostane zelený...

Uchovať hrášku či fazuľovým strukom ich krásnu zelenú farbu aj po uvarení sa vám môže zdať priam nemožné. Ale odborníci tvrdia, že sa to dá a dokonca veľmi ľahko.

Ak idete variť hrášok, vložte ho do hrnca až vo chvíli, keď sa už voda varí a prisypte k nemu trochu kryštálového cukru. Nezakrývajte ho prikrývkou! Podobne varte aj fazuľové struky a úspech je zaručený.

hrasok_res.jpg

Ako krájať cherry paradajky

Sú síce veľmi chutné, no práca s nimi je pomerne zdĺhavá. Najmä ak si máte do šalátu narezať veľa cherry paradajok. Aj tu však existuje rýchle riešenie.

Plytký tanier otočte naopak, naukladajte naň cherry paradajky, prikryte druhým plytkým tanierom tak, aby vám jeho dno sadlo na spodný tanier a jedným ťahom noža prekrojíte všetky poukladané cherry paradajky.

cherry-paradajky_res.jpg

Kam s receptármi?

Nie vždy sa pri varení dá spoľahnúť len na fantáziu a improvizáciu, niekedy potrebujeme aj presný recept. Kuchárske knihy však neraz zavadzajú a stránky sú zašpinené od všetkých ingrediencií.

Vyhnete sa tomu tak, že použijete vešiak na oblečenie so štipcami. Pripnete k nemu papier či knihu s receptom a zavesíte na rúčku kuchynskej linky.

Ak používate moderné technológie a čítate recepty napríklad z tabletu, zaobstarajte si špeciálny lopárik, ktorý slúži ako držiak tabletu.

Výborne zapadne do vybavenia kuchyne a váš tablet ochráni pred zničením. Vyrobí vám ho aj domáci majster začiatočník, no dostanete ho aj kúpiť už hotové.

denko_tablet_res.jpg
Foto: archív

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Zelená Bratislava
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 414
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 813
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 045
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 023
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 894
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 11 226
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 469
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 727
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 623
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 587
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Hrozby zabrali, ľudia prišli. Oravčania stáli v radoch už pred testovaním

Tri a pol percentu doteraz testovaných odhalili nákazu.

Čakanie na testovanie na Orave.
Hornádska ulica v Krompachoch v piatok 10. apríla.

Život na Slovensku sa opäť obmedzuje, začína sa miernejší lockdown (prehľad)

Zákaz vychádzania sa netýka cesty do práce, na Orave a v Bardejove treba i test.

Ilustračné foto.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop