Korzár logo Korzár
Pondelok, 29. máj, 2017 |Meniny má Vilma

Šikovné nápady do kuchyne

Nemusíte byť preslávení šéfkuchári, aby ste v kuchyni ohúrili. Stačí skúsiť zopár šikovných nápadov, ktoré vám uľahčia život.

Kam s receptármi?(Zdroj: archív)

Len pár kvapiek citrónu...

Neraz pri príprave jedla potrebujeme na dochutenie len zopár kvapiek citrónovej šťavy a zvyčajne to riešime klasicky - rozrežeme citrón, vytlačíme trochu šťavy a zvyšok nám nepekne vyschne a vychodíme ho.

A viete, ako sa tomu vyhnete? Prepichnite citrón skrz jeho kôru ostrou špajľou a vytlačte len toľko šťavy, koľko potrebujete. Zvyšok citrónu zostane vnútri aj naďalej šťavnatý a čerstvý.

Chutný a zdravý ježko

Prinútiť deti k tomu, aby jedli ovocie, je neraz náročné. Ak im ho však správne naservírujete, ani nebudete vedieť ako a ovocie zmizne z taniera. Určite ich poteší ovocný ježko, ktorého pripravíte naozaj veľmi ľahko.

Hrušku ošúpte len spolovice - tú úzku hornú časť. Na neošúpanú časť špáradlami pripichnite guľky zeleného hrozna, čím vytvoríte špeciálne ježkove pichliače.

Očká vytvoríte pomocou klinčekov a ňufáčik čučoriedkou, hrozienkom, poprípade tmavou olivou.

ovocny-jezko_res.jpg

Čo s presoleným jedlom?

Ak sa vám ruka pošmykne a jedlo je zrazu presolené, ešte to nemusí byť tragédia. Zachránia vás surové zemiaky. Podľa toho, ako veľmi je jedlo presolené, si ošúpte a prerežte na osminky 1 alebo 2 zemiaky, vložte do omáčky alebo do polievky a chvíľu povarte. Zemiak do seba absorbuje prebytočnú soľ a potom ho vyhoďte.

Dokonalé volské oko

Na to, aby ste pripravili dokonalo okrúhle volské oko, vôbec nepotrebujete špeciálnu panvicu alebo formičku. Stačí vám len cibuľa. Očistite ju, narežte na kolieska a väčšie krúžky cibule použite ako formu na volské oko.

Podobne môžete využiť aj väčšie kolieska z papriky. A výhodou je nielen to, že to zaujímavo vyzerá, ale navyše aj chutí a túto formičku nemusíte umývať.

volske-oko_res.jpg

Originálne jednohubky

Ak chcete svojim hosťom okrem tradičných chlebíčkov ponúknuť aj niečo zaujímavé a veselé, určite by ste mali skúsiť vyrobiť jednohubky v podobe tučniakov. A nepotrebujete na to ani diplom šéfkuchára.

Veľké čierne olivy rozrežte na polovice po dĺžke, spojte ich vyšľahaným syrom (druh je len na vás, môže to byť obyčajný smotanový alebo s plesňou). Tak vznikne telo tučniaka. Mrkvu narežte na kolieska a vyrežte z nich štvrtinky.

Väčšia časť mrkvy poslúži ako nožičky, z menších výsekov urobíte nosy, ktoré zapichnete do malých tmavých olív. Tak vzniknú hlavy, ktoré k telu pripevníte špáradlom. A chutné potešenie každej párty je hotové.

tucniaci_res.jpg

Vyprážaný syr nevytečie...

Príprava vysmážaného syra je naozaj nevďačná práca, pretože vo väčšine prípadov jeho obsah vytečie z trojobalu do panvice.

Zabrániť sa tomu dá tak, že ho opakovane na dvakrát obalíte vo vajíčku a strúhanke a pred vyprážaním ho ešte dáte asi na 30 minút do mrazáku.

Ľahké čistenie jahôd

Blíži sa čas jahôd. Už sa tešíme na jahodové koláče, jahodové peny, jahodový džem... a iné dobroty. Keď si však predstavíte čistenie jahôd, zrejme vám skysne úsmev na tvári.

Odstraňovanie jahodových stopiek sa však stane banalitou, ak si na pomoc vezmete obyčajnú slamku na nápoje. Ňou prepichnete jahodu a poľahky vyberiete zelenú časť.

jahoda_res.jpg

Finta na pripálené hrnce

Každému z nás niekedy čo-to prihorí, to až taká tragédia nie je. No odstraňovanie pripálených vrstiev v hrnci je poriadne otravné.

Tu by vám mala pomôcť obyčajná Coca-cola. Musíte jej naliať do hrnca toľko, aby spáleninu zakryla a chvíľu povariť. Potom pôjde preč omnoho ľahšie.

Hrášok zostane zelený...

Uchovať hrášku či fazuľovým strukom ich krásnu zelenú farbu aj po uvarení sa vám môže zdať priam nemožné. Ale odborníci tvrdia, že sa to dá a dokonca veľmi ľahko.

Ak idete variť hrášok, vložte ho do hrnca až vo chvíli, keď sa už voda varí a prisypte k nemu trochu kryštálového cukru. Nezakrývajte ho prikrývkou! Podobne varte aj fazuľové struky a úspech je zaručený.

hrasok_res.jpg

Ako krájať cherry paradajky

Sú síce veľmi chutné, no práca s nimi je pomerne zdĺhavá. Najmä ak si máte do šalátu narezať veľa cherry paradajok. Aj tu však existuje rýchle riešenie.

Plytký tanier otočte naopak, naukladajte naň cherry paradajky, prikryte druhým plytkým tanierom tak, aby vám jeho dno sadlo na spodný tanier a jedným ťahom noža prekrojíte všetky poukladané cherry paradajky.

cherry-paradajky_res.jpg

Kam s receptármi?

Nie vždy sa pri varení dá spoľahnúť len na fantáziu a improvizáciu, niekedy potrebujeme aj presný recept. Kuchárske knihy však neraz zavadzajú a stránky sú zašpinené od všetkých ingrediencií.

Vyhnete sa tomu tak, že použijete vešiak na oblečenie so štipcami. Pripnete k nemu papier či knihu s receptom a zavesíte na rúčku kuchynskej linky.

Ak používate moderné technológie a čítate recepty napríklad z tabletu, zaobstarajte si špeciálny lopárik, ktorý slúži ako držiak tabletu.

Výborne zapadne do vybavenia kuchyne a váš tablet ochráni pred zničením. Vyrobí vám ho aj domáci majster začiatočník, no dostanete ho aj kúpiť už hotové.

denko_tablet_res.jpg
Foto: archív

Neprehliadnite tiež

Národniarov zastupuje v Teplárni Košice učiteľ zo Sobraniec

Okresný šéf SNS by mal odísť ku Plavčanovi.

Projekt bytov na Lokomotíve uviazol v územnom konaní

Špekuluje sa o zmenách v územnom pláne Košíc.

Najprv ženu znásilnili, potom hodili na hlavu betón

Prokuratúra ukončila vyšetrovanie vraždy.

Košice chcú medzi paneláky vrátiť život

Náklady na zámer mesta dosiahnu vyše 300-tisíc. Nemá to však ísť z jeho kasy.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Amnestie, Roháč a Sýkora. Čo má vplyv na prípad vraždy Remiáša

Na rozhodnutie o Mečiarových amnestiách má Ústavný súd posledné dni. Nájomný vrah Roháč dostal doživotie. Pri vražde Sýkoru sa spomína SIS.

DOMOV

Koalícia sa chce náhle zbaviť šéfa Ústavu pamäti národa

Ak by zmena zákona prešla, nové pravidlá začnú platiť od 15. októbra 2017.

KULTÚRA

Podivné príbehy a Instagram 19. storočia. Aký bol seriál 1890?

Historická detektívka sa pokúsila priniesť na obrazovky niečo iné.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  2. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  3. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  7. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  9. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  10. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  1. Nadácia Orange ocenila Detský čin roka
  2. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  3. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  4. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  5. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  6. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  7. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  8. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  9. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  10. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 17 381
  2. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 16 076
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 15 076
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 12 193
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 8 018
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 981
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 418
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 6 131
  9. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke? 3 402
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 3 190

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop