Korzár logo Korzár

Šikovné nápady do kuchyne

Nemusíte byť preslávení šéfkuchári, aby ste v kuchyni ohúrili. Stačí skúsiť zopár šikovných nápadov, ktoré vám uľahčia život.

Kam s receptármi?Kam s receptármi? (Zdroj: archív)

Len pár kvapiek citrónu...

Neraz pri príprave jedla potrebujeme na dochutenie len zopár kvapiek citrónovej šťavy a zvyčajne to riešime klasicky - rozrežeme citrón, vytlačíme trochu šťavy a zvyšok nám nepekne vyschne a vychodíme ho.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A viete, ako sa tomu vyhnete? Prepichnite citrón skrz jeho kôru ostrou špajľou a vytlačte len toľko šťavy, koľko potrebujete. Zvyšok citrónu zostane vnútri aj naďalej šťavnatý a čerstvý.

Chutný a zdravý ježko

Prinútiť deti k tomu, aby jedli ovocie, je neraz náročné. Ak im ho však správne naservírujete, ani nebudete vedieť ako a ovocie zmizne z taniera. Určite ich poteší ovocný ježko, ktorého pripravíte naozaj veľmi ľahko.

SkryťVypnúť reklamu

Hrušku ošúpte len spolovice - tú úzku hornú časť. Na neošúpanú časť špáradlami pripichnite guľky zeleného hrozna, čím vytvoríte špeciálne ježkove pichliače.

Očká vytvoríte pomocou klinčekov a ňufáčik čučoriedkou, hrozienkom, poprípade tmavou olivou.

ovocny-jezko_res.jpg

Čo s presoleným jedlom?

Ak sa vám ruka pošmykne a jedlo je zrazu presolené, ešte to nemusí byť tragédia. Zachránia vás surové zemiaky. Podľa toho, ako veľmi je jedlo presolené, si ošúpte a prerežte na osminky 1 alebo 2 zemiaky, vložte do omáčky alebo do polievky a chvíľu povarte. Zemiak do seba absorbuje prebytočnú soľ a potom ho vyhoďte.

Dokonalé volské oko

Na to, aby ste pripravili dokonalo okrúhle volské oko, vôbec nepotrebujete špeciálnu panvicu alebo formičku. Stačí vám len cibuľa. Očistite ju, narežte na kolieska a väčšie krúžky cibule použite ako formu na volské oko.

SkryťVypnúť reklamu

Podobne môžete využiť aj väčšie kolieska z papriky. A výhodou je nielen to, že to zaujímavo vyzerá, ale navyše aj chutí a túto formičku nemusíte umývať.

volske-oko_res.jpg

Originálne jednohubky

Ak chcete svojim hosťom okrem tradičných chlebíčkov ponúknuť aj niečo zaujímavé a veselé, určite by ste mali skúsiť vyrobiť jednohubky v podobe tučniakov. A nepotrebujete na to ani diplom šéfkuchára.

Veľké čierne olivy rozrežte na polovice po dĺžke, spojte ich vyšľahaným syrom (druh je len na vás, môže to byť obyčajný smotanový alebo s plesňou). Tak vznikne telo tučniaka. Mrkvu narežte na kolieska a vyrežte z nich štvrtinky.

Väčšia časť mrkvy poslúži ako nožičky, z menších výsekov urobíte nosy, ktoré zapichnete do malých tmavých olív. Tak vzniknú hlavy, ktoré k telu pripevníte špáradlom. A chutné potešenie každej párty je hotové.

SkryťVypnúť reklamu

tucniaci_res.jpg

Vyprážaný syr nevytečie...

Príprava vysmážaného syra je naozaj nevďačná práca, pretože vo väčšine prípadov jeho obsah vytečie z trojobalu do panvice.

Zabrániť sa tomu dá tak, že ho opakovane na dvakrát obalíte vo vajíčku a strúhanke a pred vyprážaním ho ešte dáte asi na 30 minút do mrazáku.

Ľahké čistenie jahôd

Blíži sa čas jahôd. Už sa tešíme na jahodové koláče, jahodové peny, jahodový džem... a iné dobroty. Keď si však predstavíte čistenie jahôd, zrejme vám skysne úsmev na tvári.

Odstraňovanie jahodových stopiek sa však stane banalitou, ak si na pomoc vezmete obyčajnú slamku na nápoje. Ňou prepichnete jahodu a poľahky vyberiete zelenú časť.

jahoda_res.jpg

Finta na pripálené hrnce

Každému z nás niekedy čo-to prihorí, to až taká tragédia nie je. No odstraňovanie pripálených vrstiev v hrnci je poriadne otravné.

Tu by vám mala pomôcť obyčajná Coca-cola. Musíte jej naliať do hrnca toľko, aby spáleninu zakryla a chvíľu povariť. Potom pôjde preč omnoho ľahšie.

Hrášok zostane zelený...

Uchovať hrášku či fazuľovým strukom ich krásnu zelenú farbu aj po uvarení sa vám môže zdať priam nemožné. Ale odborníci tvrdia, že sa to dá a dokonca veľmi ľahko.

Ak idete variť hrášok, vložte ho do hrnca až vo chvíli, keď sa už voda varí a prisypte k nemu trochu kryštálového cukru. Nezakrývajte ho prikrývkou! Podobne varte aj fazuľové struky a úspech je zaručený.

hrasok_res.jpg

Ako krájať cherry paradajky

Sú síce veľmi chutné, no práca s nimi je pomerne zdĺhavá. Najmä ak si máte do šalátu narezať veľa cherry paradajok. Aj tu však existuje rýchle riešenie.

Plytký tanier otočte naopak, naukladajte naň cherry paradajky, prikryte druhým plytkým tanierom tak, aby vám jeho dno sadlo na spodný tanier a jedným ťahom noža prekrojíte všetky poukladané cherry paradajky.

cherry-paradajky_res.jpg

Kam s receptármi?

Nie vždy sa pri varení dá spoľahnúť len na fantáziu a improvizáciu, niekedy potrebujeme aj presný recept. Kuchárske knihy však neraz zavadzajú a stránky sú zašpinené od všetkých ingrediencií.

Vyhnete sa tomu tak, že použijete vešiak na oblečenie so štipcami. Pripnete k nemu papier či knihu s receptom a zavesíte na rúčku kuchynskej linky.

Ak používate moderné technológie a čítate recepty napríklad z tabletu, zaobstarajte si špeciálny lopárik, ktorý slúži ako držiak tabletu.

Výborne zapadne do vybavenia kuchyne a váš tablet ochráni pred zničením. Vyrobí vám ho aj domáci majster začiatočník, no dostanete ho aj kúpiť už hotové.

denko_tablet_res.jpg
Foto: archív

Autor: Spracovala: Anna Novotná

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  2. Čo bude toto leto in?
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  2. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  3. Čo bude toto leto in?
  4. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 147
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 747
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 5 171
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 864
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 301
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 550
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 404
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 247
  1. Martin Fronk: Smernica č. 666/2025 Z.z.
  2. Martin Fronk: Keď metla prednáša o gramotnosti
  3. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 2.
  4. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 1.
  5. Milan Srnka: Ficov parlamentný rybník
  6. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť
  7. Ľudmila Križanovská: Charakter človeka sa spozná v náročných životných situáciách. Je to naozaj tak?
  8. Tomas Hlavaty: Ateizmus a viera: Dve pasáže z Levovej homílie, ktoré vyvolávajú pochybnosti
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 263
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 342
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 8 027
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 933
  5. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 125
  6. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 059
  7. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 6 799
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 671
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Martin Fronk: Smernica č. 666/2025 Z.z.
  2. Martin Fronk: Keď metla prednáša o gramotnosti
  3. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 2.
  4. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 1.
  5. Milan Srnka: Ficov parlamentný rybník
  6. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť
  7. Ľudmila Križanovská: Charakter človeka sa spozná v náročných životných situáciách. Je to naozaj tak?
  8. Tomas Hlavaty: Ateizmus a viera: Dve pasáže z Levovej homílie, ktoré vyvolávajú pochybnosti
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 263
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 342
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 8 027
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 933
  5. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 125
  6. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 059
  7. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 6 799
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 671
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu