Baklažánové cannelloni s lúpanými paradajkami, mozzarellou a zapekané smotanové zemiaky s restovaným špenátom na šalotke a cesnaku, paradajková omáčka
Potrebujeme: Baklažán jeden kus cca 350 g. Paradajky celé lúpané 350 g sterilizované. Mozzarella 125 g štandardná hmotnosť v obchodoch. Cesnak 10 g. Čerstvý špenát 250 g. Šalotka 50 g. Bazalka čerstvá pár lístkov. Soľ morská.
Baklažán umyjeme a pozdĺžne nakrájame na polcentimetrové plátky. Baklažán grilujeme na rozpálenej panvici alebo grile bez tuku na sucho, aby sa vytvorili hnedé pľuzgieriky z oboch strán.
Ogrilovaný baklažán osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Na ochutené plátky poukladáme polky lúpaných paradajok s plátkami mozzarelly, mierne osolíme a okoreníme. Zeleninové cannelloni zapekáme v rozohriatej rúre na 180°C desať minút.
Zapekané smotanové zemiaky
Zemiaky 500 g očistené. Smotana na šľahanie 250 ml. Cesnak pol strúčika. Soľ podľa chuti, ale pozor, pri pečení sa tekutina redukuje. Keramická misa alebo menšie zapekacie misky.
Očistené zemiaky nakrájame na plátky, najtenšie ako vieme, cca 2 mm. Buď použijeme nejaký krájač alebo kuchynský robot. Ešte predtým si prevaríme smotanu s cesnakom a soľou. Nakrájané surové zemiaky zalejeme horúcou smotanou, dobre premiešame a vložíme do zapekacej misky.
Rukou zemiaky pozvoľna utláčame, aby sa rovnomerne rozložili. Osobne zapekaciu misu so zemiakmi prikrývam papierom na pečenie, aby bol nalepený na zemiakoch.
Zemiaky pečieme v rozohriatej rúre na 180°C cca 45 minút, ale pre istotu stále skúšam ich tvrdosť dreveným špáradlom. Keď sú na vpich chrumkavé, dopekám ďalších 15 minút.
Paradajková omáčka
Sterilizované lúpané paradajky 300 g. Mrkva 100 g. Zeler 100 g. Cesnak 10 g. Rozmarín pár ihličiek. Soľ, korenie.
Do vhodného kastrólika s olivovým olejom vložíme najemno nakrájaný cesnak, rozmarín, mierne osolíme, okoreníme a pomaly privedieme k praženiu. Nebude to trvať dlho a cesnak začne naberať zlatistú farbu.
Pridáme očistenú a na menšie kocky nakrájanú koreňovú zeleninu a pozvoľna restujeme, až kým nezačne zlatnúť. Pridáme lúpané paradajky, povaríme cca 15 minút a dobre premixujeme ponorným mixérom. Prípadne dochutíme soľou a korením.
Posledný a najľahší úkon je orestovať nakrájanú šalotku na olivovom oleji, ku ktorej pridáme umytý špenát. Po pridaní špenátu panvicu odstavíme z plameňa, špenát mierne osolíme, okoreníme a zľahka prehodíme s opraženou šalotkou, aby ostal spolovice tepelne upravený. Už stačí len pekne naservírovať a môžeme podávať... prajem dobrú chuť!
Autor: František Schiller
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.