Korzár logo Korzár
Utorok, 1. december, 2020 | Meniny má EdmundKrížovkyKrížovky

Recept

Baklažánové cannelloni s lúpanými paradajkami, mozzarellou a zapekané smotanové zemiaky s restovaným špenátom na šalotke a cesnaku, paradajková omáčka.

Baklažánové cannelloni s lúpanými paradajkami, mozzarellou a zapekané smotanové zemiaky s restovaným špenátom na šalotke a cesnaku, paradajková omáčka.Baklažánové cannelloni s lúpanými paradajkami, mozzarellou a zapekané smotanové zemiaky s restovaným špenátom na šalotke a cesnaku, paradajková omáčka. (Zdroj: Vladimír Mulík)

Baklažánové cannelloni s lúpanými paradajkami, mozzarellou a zapekané smotanové zemiaky s restovaným špenátom na šalotke a cesnaku, paradajková omáčka

Potrebujeme: Baklažán jeden kus cca 350 g. Paradajky celé lúpané 350 g sterilizované. Mozzarella 125 g štandardná hmotnosť v obchodoch. Cesnak 10 g. Čerstvý špenát 250 g. Šalotka 50 g. Bazalka čerstvá pár lístkov. Soľ morská.

Baklažán umyjeme a pozdĺžne nakrájame na polcentimetrové plátky. Baklažán grilujeme na rozpálenej panvici alebo grile bez tuku na sucho, aby sa vytvorili hnedé pľuzgieriky z oboch strán.

Skryť Vypnúť reklamu

Ogrilovaný baklažán osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Na ochutené plátky poukladáme polky lúpaných paradajok s plátkami mozzarelly, mierne osolíme a okoreníme. Zeleninové cannelloni zapekáme v rozohriatej rúre na 180°C desať minút.

Zapekané smotanové zemiaky

Zemiaky 500 g očistené. Smotana na šľahanie 250 ml. Cesnak pol strúčika. Soľ podľa chuti, ale pozor, pri pečení sa tekutina redukuje. Keramická misa alebo menšie zapekacie misky.

Očistené zemiaky nakrájame na plátky, najtenšie ako vieme, cca 2 mm. Buď použijeme nejaký krájač alebo kuchynský robot. Ešte predtým si prevaríme smotanu s cesnakom a soľou. Nakrájané surové zemiaky zalejeme horúcou smotanou, dobre premiešame a vložíme do zapekacej misky.

Rukou zemiaky pozvoľna utláčame, aby sa rovnomerne rozložili. Osobne zapekaciu misu so zemiakmi prikrývam papierom na pečenie, aby bol nalepený na zemiakoch.

Skryť Vypnúť reklamu

Zemiaky pečieme v rozohriatej rúre na 180°C cca 45 minút, ale pre istotu stále skúšam ich tvrdosť dreveným špáradlom. Keď sú na vpich chrumkavé, dopekám ďalších 15 minút.

Paradajková omáčka

Sterilizované lúpané paradajky 300 g. Mrkva 100 g. Zeler 100 g. Cesnak 10 g. Rozmarín pár ihličiek. Soľ, korenie.

Do vhodného kastrólika s olivovým olejom vložíme najemno nakrájaný cesnak, rozmarín, mierne osolíme, okoreníme a pomaly privedieme k praženiu. Nebude to trvať dlho a cesnak začne naberať zlatistú farbu.

Pridáme očistenú a na menšie kocky nakrájanú koreňovú zeleninu a pozvoľna restujeme, až kým nezačne zlatnúť. Pridáme lúpané paradajky, povaríme cca 15 minút a dobre premixujeme ponorným mixérom. Prípadne dochutíme soľou a korením.

Posledný a najľahší úkon je orestovať nakrájanú šalotku na olivovom oleji, ku ktorej pridáme umytý špenát. Po pridaní špenátu panvicu odstavíme z plameňa, špenát mierne osolíme, okoreníme a zľahka prehodíme s opraženou šalotkou, aby ostal spolovice tepelne upravený. Už stačí len pekne naservírovať a môžeme podávať... prajem dobrú chuť!

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  2. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  3. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  4. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  5. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  6. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  7. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  8. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií
  10. Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu
  1. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  2. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  3. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  4. Novinka medzi prefabrikátmi
  5. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  6. 3D virtuálne prechádzky pozdĺž maďarsko-slovenských hraníc
  7. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  8. The future of M&A in Europe
  9. Prvé zamestnanie: 3 veci, na ktoré by ste nemali zabudnúť
  10. ADLO sa presťahovalo bližšie k zákazníkom
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 33 841
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 376
  3. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 14 555
  4. Aká je chémia vôní 10 334
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 9 476
  6. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 380
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 760
  8. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 723
  9. Bývanie v meste predlžuje život 8 166
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 704
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kollár ležal na špeciálnom oddelení. Nemal prijímať návštevy ani nahrávať videá

O tom, že počas hospitalizácie vystúpil v televízii, nemocnica nevedela.

Dobré ráno

Dobré ráno: Raz si pamätá, raz nie. Čo priznala Jankovská?

Vo výpovedi spomína aj Roberta Fica.

Katarína Knechtová vydala nový album Svety.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Aj volič ĽSNS je občan

Vláda nenechala priestor na zákonné protesty.

Peter Tkačenko

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop