Korzár logo Korzár
Štvrtok, 27. júl, 2017 | Meniny má Božena

Recept

Baklažánové cannelloni s lúpanými paradajkami, mozzarellou a zapekané smotanové zemiaky s restovaným špenátom na šalotke a cesnaku, paradajková omáčka.

Baklažánové cannelloni s lúpanými paradajkami, mozzarellou a zapekané smotanové zemiaky s restovaným špenátom na šalotke a cesnaku, paradajková omáčka.(Zdroj: Vladimír Mulík)

Baklažánové cannelloni s lúpanými paradajkami, mozzarellou a zapekané smotanové zemiaky s restovaným špenátom na šalotke a cesnaku, paradajková omáčka

Potrebujeme: Baklažán jeden kus cca 350 g. Paradajky celé lúpané 350 g sterilizované. Mozzarella 125 g štandardná hmotnosť v obchodoch. Cesnak 10 g. Čerstvý špenát 250 g. Šalotka 50 g. Bazalka čerstvá pár lístkov. Soľ morská.

Baklažán umyjeme a pozdĺžne nakrájame na polcentimetrové plátky. Baklažán grilujeme na rozpálenej panvici alebo grile bez tuku na sucho, aby sa vytvorili hnedé pľuzgieriky z oboch strán.

Ogrilovaný baklažán osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Na ochutené plátky poukladáme polky lúpaných paradajok s plátkami mozzarelly, mierne osolíme a okoreníme. Zeleninové cannelloni zapekáme v rozohriatej rúre na 180°C desať minút.

Zapekané smotanové zemiaky

Zemiaky 500 g očistené. Smotana na šľahanie 250 ml. Cesnak pol strúčika. Soľ podľa chuti, ale pozor, pri pečení sa tekutina redukuje. Keramická misa alebo menšie zapekacie misky.

Očistené zemiaky nakrájame na plátky, najtenšie ako vieme, cca 2 mm. Buď použijeme nejaký krájač alebo kuchynský robot. Ešte predtým si prevaríme smotanu s cesnakom a soľou. Nakrájané surové zemiaky zalejeme horúcou smotanou, dobre premiešame a vložíme do zapekacej misky.

Rukou zemiaky pozvoľna utláčame, aby sa rovnomerne rozložili. Osobne zapekaciu misu so zemiakmi prikrývam papierom na pečenie, aby bol nalepený na zemiakoch.

Zemiaky pečieme v rozohriatej rúre na 180°C cca 45 minút, ale pre istotu stále skúšam ich tvrdosť dreveným špáradlom. Keď sú na vpich chrumkavé, dopekám ďalších 15 minút.

Paradajková omáčka

Sterilizované lúpané paradajky 300 g. Mrkva 100 g. Zeler 100 g. Cesnak 10 g. Rozmarín pár ihličiek. Soľ, korenie.

Do vhodného kastrólika s olivovým olejom vložíme najemno nakrájaný cesnak, rozmarín, mierne osolíme, okoreníme a pomaly privedieme k praženiu. Nebude to trvať dlho a cesnak začne naberať zlatistú farbu.

Pridáme očistenú a na menšie kocky nakrájanú koreňovú zeleninu a pozvoľna restujeme, až kým nezačne zlatnúť. Pridáme lúpané paradajky, povaríme cca 15 minút a dobre premixujeme ponorným mixérom. Prípadne dochutíme soľou a korením.

Posledný a najľahší úkon je orestovať nakrájanú šalotku na olivovom oleji, ku ktorej pridáme umytý špenát. Po pridaní špenátu panvicu odstavíme z plameňa, špenát mierne osolíme, okoreníme a zľahka prehodíme s opraženou šalotkou, aby ostal spolovice tepelne upravený. Už stačí len pekne naservírovať a môžeme podávať... prajem dobrú chuť!

Neprehliadnite tiež

Hasiči zachránili andulky z horiaceho kvetinárstva

Na Sídlisku Ťahanovce vypukol v stredu večer požiar.

Peklo motoristov v Košiciach zmierni až prejazdná križovatka pri VSS

Podľa harmonogramu by ju mali dokončiť do konca júla.

Poslanci košického KVP chcú starostu pod väčšou kontrolou

Halenár musí na webe zverejňovať svoj pracovný kalendár.

Obľúbená prešovská Záhrada umenia bola v minulosti aj bazénom

V bývalom priestore hradieb sú dnes vystavené sochárske diela.

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Máme plán B, chváli sa Erdogan. Európu už nepotrebuje

Turecko potrebuje Európu viac ako Európa Turecko.

KOMENTÁRE

S Tureckom sa dá iba bartrovať, nie kádrovať

Únia by nemala teraz zmeniť zvyk a povedať Ankare, že ju nikdy neľúbila.

KULTÚRA

Orhan Pamuk: Nie sme radi otrokmi autoritatívnych režimov

Exkluzívny rozhovor s nositeľom Nobelovej ceny.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  2. K-Classic – značka, ktorá pomáha!
  3. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  4. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  5. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  6. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  7. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  8. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  9. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  10. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  1. Modesta Real Estate sprostredkovala pre Emil Frey halu v P3
  2. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  3. K-Classic – značka, ktorá pomáha!
  4. Pred 25 rokmi musela byť jazdenka zo západu
  5. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  6. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  7. Cíťte sa v priestore príjemne
  8. Ktorý odšťavovač má najvyššiu výťažnosť?
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  10. Ako si vybrať wc a umývadlo?
  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty 9 519
  2. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 4 481
  3. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 4 464
  4. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 4 273
  5. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 830
  6. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou 3 678
  7. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 2 884
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 2 808
  9. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 1 911
  10. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek 773

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop