Korzár logo Korzár
Nedeľa, 18. apríl, 2021 | Meniny má ValérKrížovkyKrížovky

Recept

Baklažánové cannelloni s lúpanými paradajkami, mozzarellou a zapekané smotanové zemiaky s restovaným špenátom na šalotke a cesnaku, paradajková omáčka.

Baklažánové cannelloni s lúpanými paradajkami, mozzarellou a zapekané smotanové zemiaky s restovaným špenátom na šalotke a cesnaku, paradajková omáčka.Baklažánové cannelloni s lúpanými paradajkami, mozzarellou a zapekané smotanové zemiaky s restovaným špenátom na šalotke a cesnaku, paradajková omáčka. (Zdroj: Vladimír Mulík)

Baklažánové cannelloni s lúpanými paradajkami, mozzarellou a zapekané smotanové zemiaky s restovaným špenátom na šalotke a cesnaku, paradajková omáčka

Potrebujeme: Baklažán jeden kus cca 350 g. Paradajky celé lúpané 350 g sterilizované. Mozzarella 125 g štandardná hmotnosť v obchodoch. Cesnak 10 g. Čerstvý špenát 250 g. Šalotka 50 g. Bazalka čerstvá pár lístkov. Soľ morská.

Baklažán umyjeme a pozdĺžne nakrájame na polcentimetrové plátky. Baklažán grilujeme na rozpálenej panvici alebo grile bez tuku na sucho, aby sa vytvorili hnedé pľuzgieriky z oboch strán.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

Ogrilovaný baklažán osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Na ochutené plátky poukladáme polky lúpaných paradajok s plátkami mozzarelly, mierne osolíme a okoreníme. Zeleninové cannelloni zapekáme v rozohriatej rúre na 180°C desať minút.

Zapekané smotanové zemiaky

Zemiaky 500 g očistené. Smotana na šľahanie 250 ml. Cesnak pol strúčika. Soľ podľa chuti, ale pozor, pri pečení sa tekutina redukuje. Keramická misa alebo menšie zapekacie misky.

Očistené zemiaky nakrájame na plátky, najtenšie ako vieme, cca 2 mm. Buď použijeme nejaký krájač alebo kuchynský robot. Ešte predtým si prevaríme smotanu s cesnakom a soľou. Nakrájané surové zemiaky zalejeme horúcou smotanou, dobre premiešame a vložíme do zapekacej misky.

Rukou zemiaky pozvoľna utláčame, aby sa rovnomerne rozložili. Osobne zapekaciu misu so zemiakmi prikrývam papierom na pečenie, aby bol nalepený na zemiakoch.

Skryť Vypnúť reklamu

Zemiaky pečieme v rozohriatej rúre na 180°C cca 45 minút, ale pre istotu stále skúšam ich tvrdosť dreveným špáradlom. Keď sú na vpich chrumkavé, dopekám ďalších 15 minút.

Paradajková omáčka

Sterilizované lúpané paradajky 300 g. Mrkva 100 g. Zeler 100 g. Cesnak 10 g. Rozmarín pár ihličiek. Soľ, korenie.

Do vhodného kastrólika s olivovým olejom vložíme najemno nakrájaný cesnak, rozmarín, mierne osolíme, okoreníme a pomaly privedieme k praženiu. Nebude to trvať dlho a cesnak začne naberať zlatistú farbu.

Pridáme očistenú a na menšie kocky nakrájanú koreňovú zeleninu a pozvoľna restujeme, až kým nezačne zlatnúť. Pridáme lúpané paradajky, povaríme cca 15 minút a dobre premixujeme ponorným mixérom. Prípadne dochutíme soľou a korením.

Posledný a najľahší úkon je orestovať nakrájanú šalotku na olivovom oleji, ku ktorej pridáme umytý špenát. Po pridaní špenátu panvicu odstavíme z plameňa, špenát mierne osolíme, okoreníme a zľahka prehodíme s opraženou šalotkou, aby ostal spolovice tepelne upravený. Už stačí len pekne naservírovať a môžeme podávať... prajem dobrú chuť!

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Happy Hour vymysleli námorníci, dnes poteší aj vaše auto
  2. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  3. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  4. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  5. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME
  6. Korporátne dlhopisy s fixným ročným výnosom od 7 do 8 %
  7. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  8. Festival pre dušu prináša návod, ako si zachovať duševnú pohodu
  9. Slováci sú rekordéri, majú aj 20 vernostných programov súčasne
  10. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť!
  1. Zase pozeráte do obrazovky? Radí fyzioterapeut aj očný lekár
  2. Happy Hour vymysleli námorníci, dnes poteší aj vaše auto
  3. Podcasty zdravotnej poisťovne Union sú najpočúvanejšie
  4. AURES Holdings sa vydáva na západ
  5. Výčínanie počasia spôsobuje najviac škôd v júni
  6. Dodávame len preverené riešenia, hovorí šéf ABRA Software
  7. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  8. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  9. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  10. Reverzné inžinierstvo na FVT
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 51 892
  2. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 18 865
  3. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku 15 305
  4. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 11 273
  5. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 9 918
  6. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 8 687
  7. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 7 933
  8. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 7 787
  9. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť! 6 262
  10. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME 5 577
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kráľovná Alžbeta II. oslavuje 94 rokov.

V stredu 21. apríla kráľovná oslávi 95. narodeniny.

8 h
Český premiér Andrej Babiš.

Česká polícia pátra po mužoch, ktorí mali byť aj za otravou Skripaľa v Británii.

12 h
Kaskadér a koordinátor akčných scén Roman Jankovič.

V Hollywoode ho dobre poznajú.

16. apr
Serge Gainsbourg na obálke platne L´Étonnant Serge Gainsbourg.

Gainsbourg myslel denne na mŕtve lásky.

15. apr

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop