Španielska polievka gaspacho pochádza z Andalúzie, ale ľahko si ju pripravíte aj doma.
Na približne 4 porcie potrebujete: 10 zrelých paradajok, 1 malý paradajkový pretlak, 1 veľkú šalátovú uhorku, 1 zelenú papriku, šťavu z polovice citróna, 2 strúčiky cesnaku, 4-5 lyžíc olivového oleja, mleté čierne korenie, soľ, čili (nemusí byť), čerstvú bazalku, 2-3 krajce tmavého chleba
Postup: Paradajky prudko sparte, nechajte vychladnúť a ošúpte. Do mixéra vkladajte postupne všetku zeleninu očistenú a nakrájanú na menšie kúsky. Pridajte chlieb poliaty olivovým olejom, pár lístkov čerstvej bazalky a všetky koreniny. Poriadne rozmixujte, dajte vychladiť a môžete podávať. K studenému gaspachu sa tradične podáva chlieb opečený nasucho, alebo chlebové krutóny. Pred samotným podávaním pridajte podľa chuti citrónovú šťavu a polievku ozdobte zvyšnými lístkami bazalky.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.