Milí čitatelia, prinášame vám originálny recept z kuchyne najlepšieho hotela v Košickom kraji. Ak by ste jedlo radi ochutnali priamo od jeho tvorcov, nájdete ho v svadobnej ponuke.
Prsia perličky, hľuzovková plnka, zelerové pyré
Na prípravu pre osem účastníkov podujatia potrebujeme dve vyučovacie hodiny a ešte:
Prsia perličky, preferujme s kožou a kosťou ramienka, 8 ks cca 1 350 g
Hľuzovka nakladaná, sušená, ideálne čerstvá pre chuť
Zeler biely 1500 g
Mlieko 150 ml
Smotana na šľahanie 100 ml
Soľ
Čerstvo drvené čierne korenie
Olivový olej extra panenský
Maslo 125 g
Cesnak 10 g
Cibuľa 200 g
Rúru rozohrejeme na 180 °C. Zeler vložíme do rúry na pečenie a pečieme do mäkka. Mäkký zeler rozpolíme. Dužinu zo stredu vydlabeme a nakrájame na kocky. Do vhodného kastróla so širokým dnom vložíme hrudku masla, pridáme cesnak a cibuľu krájanú na malé kocky. Opražíme do sklovita, pridáme zeler, mlieko, ochutíme soľou a prehrejeme. Masu mixujeme mixérom do hladka, záverom pridáme šťavu z polovice citróna.
Prsia perličky rozoberieme na jednotlivé kusy a z každého odrežeme zo spodnej strany malý kúsok. Spolu potrebujeme 150 g. Smotanu a odrezané kúsky pŕs vychladíme v mrazničke na cca 0 °C, vložíme do nádoby spolu s hubami, osolíme, okoreníme a ponorným mixérom vyšľaháme do kaše/faše. Cukrárenským mieškom pripravenú kašu/fašu plníme do otvorov narezaných v prsiach perličky či pod kožu. Naplnené prsia podľa chuti osolíme, okoreníme, sprudka opečieme z oboch strán na olivovom oleji s cesnakom. Pečieme v rúre 15 min pri teplote 180 °C.
Podávame na teplý čistý tanier úhľadne prekrojené ostrým nožom ukazujúc mozaiku tvorenú plnkou, ozdobené čerstvými bylinami.
Vizitka
Jozef Hromják
Vek: 35 rokov
Pochádza zo Záhradného pri Prešove
Chef DoubleTree by Hilton Košice
Člen Národného teamu kuchárov a cukrárov, držiteľ medaily v bronzovom pásme zo svetového kulinárskeho pohára Expogast Luxemburg 2014. Víťaz celoslovenských súťaží Danubius Gastro Cup a Horeca varí s profesionálmi. Trend Top šéfkuchár 2015.
Autor: Jozef Hromják
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.