Korzár logo Korzár
Nedeľa, 26. február, 2017 |Meniny má Viktor

Peter Lipa: Objavenie špagiet bolo pre mňa požehnaním

Rodák z Prešova oslávil pred dvoma rokmi sedemdesiatku a uvedomil si, že v tomto veku už nemôže vložiť do úst čokoľvek.

Peter Lipa žije zdravo. Večeria už poobede.(Zdroj: veja)

Potrpí si na domáce jedlo bohaté na zeleninu, obľubuje mrkvové koláče a jediné, čo nemusí, sú vnútornosti. Počas svojho rozprávania si dokonca spomenul na piesne, ktoré ospevujú napríklad také rizoto.

„Mnohé veci v živote sa menia časom. Dnes sa pozerám na stravovanie úplne inak ako v minulosti. V mojom veku musím uvažovať, čo je pre mňa zdravé a dobré,“ komentuje jazzman Peter Lipa svoj vzťah k jedlu.

Dokonca si sám pre seba stanovil dve zásady, nejedáva v noci a obmedzuje mäso.

„Zistil som, že keď sa večer a na noc veľmi najem, tak nemôžem dobre spať. Preto jem naposledy okolo piatej alebo šiestej.“

Toto dodržuje, aj keď koncertuje a do postele sa dostane často až o polnoci.

„Tiež jem málo mäsa, nie som vegetarián, ale ak mäso jesť nemusím, tak ho nejem.“

Maškrtí mrkváče

Zdravo sa snaží aj odštartovať deň. Potrpí si na chutné cereálie, ale počas turné to býva problém.

„V hoteloch ich často neservírujú, a tak si dám hoc aj hemendex. Čo mi iné zostáva,“ smeje sa Lipa, ktorý najviac zo všetkého obľubuje zeleninu, neohrdne žiadnym druhom a ovocie vnímam ako dezert.

Keď už dôjde reč na maškrtenie, opäť prekvapuje.

„Mám rád koláče bez cukru a múky, ktoré majú prirodzenú sladkosť z použitých surovín. Takže ku káve, ktorú musím mať aspoň raz za deň, môže byť napríklad taký mrkvový alebo cuketový. To sú dobroty.“

Skrotil aj paličky

Skompletizovať obed nie je pre Petra Lipu žiadny problém, ale príliš sa touto svojou schopnosťou nechváli. Variť začal už na internáte, keď spolužiaci namiesto suchej večere začali vymýšľať jedlá, ktoré by bolo len ťažké pomenovať.

„Tam som sa podučil. Zažil som nástup špagiet, hovoríme o začiatkoch šesťdesiatych rokov, to bolo pre mňa veľké požehnanie,“ smeje sa.

S rovnakým nadšením objavil aj zahraničnú kuchyňu. „Maďarská je výborná, ale prestala mi vyhovovať, pretože je veľmi mastná a ťažká. Presedlal som na taliansku alebo ázijskú. To si pokojne vychutnám aj s paličkami.“

Pieseň o rizote

Na cestách si občas aj zaexperimentuje, ale radšej zbiera zaujímavé príhody, kde sa snúbi jedlo s hudbou.

„V množstve krajín sa spieva o jedle. Kedysi som obdivoval pesničku Džambalaja. Veľmi dlho mi trvalo, kým som zistil, že to je názov jedla. Pochádza z New Orleans a je to jedna z podôb rizota. Samozrejme, v každej krajine máva iný obsah, konzistenciu a podobu, ale stále je to ryža s niečím,“ prezrádza Lipa, ktorý pri recepte zostal verný svojej obľúbenej zelenine.

„Do špízov som pridal aj mäso, pretože pre niekoho je kombinácia zeleniny so zeleninou nezvládnuteľná. Pre mňa osobne je to to najlepšie, čo sa môže ocitnúť na mojom tanieri.“

Recept

Grilovaný špíz s cviklovo-zelerovým šalátom

Potrebujeme: tri rôznofarebné papriky, 10 šampiňónov, cuketu, dve kuracie prsia nakrájané na kocky, jednu cviklu, jeden zeler, šťavu z polovice citróna, olej, soľ, grilovacie korenie, horčicu.

Začneme šalátom. Zeler a cviklu očistíme a nastrúhame na väčšie slzičky. Okamžite pokvapkáme citrónom, aby zelenina nezačala oxidovať. Dobre premiešame, podľa chuti osolíme a pokvapkáme olejom.

Kým šalát postojí, pripravíme si špízy. Zeleninu očistíme a nakrájame na kocky. Spolu s kuracími prsiami ju striedavo napichujeme na špajľu. Hotový špíz potrieme marinádou, ktorú sme urobili z oleja, horčice a štipky grilovacieho korenia.

Grilujeme, kým mäso nie je hotové. Podávame so šalátom na čerstvom vzduchu, kde chutí najlepšie.

mal

Neprehliadnite tiež

KOŠICKÝ VEČER

Anketa: Sú lepšie kontajnery na zámok alebo pod zemou?

Pýtali sme sa známych Košičanov. Otvorené sú všetky možnosti.

KOŠICKÝ VEČER

Košičanka Iráncov tajne učila tango. Nahá koža Európaniek ju prekvapuje

Vybrala si život v Dubaji. Cestovanie svetom učí pokore, hovorí.

Jelšava zvažuje kroky na zamedzenie zosuvov pôdy

V meste stoja pred otázkou, či vyhlásia mimoriadnu situáciu.

KOŠICKÝ VEČER

Mladí Košičania našli v Prahe druhý domov

Robia to, čo ich baví a žnú úspechy.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Osem zásadných zmien v hypotékach, ktoré odštartujú od marca

Kto si málo sporí a príliš často mení zamestnanie, dostane o niečo nižší úver ako doteraz.

KOMENTÁRE

Na obranu bratislavskej kaviarne

Kaviareň je so svojím dešpektom k spiatočníctvu pre vidiek trvalou výzvou.

BRATISLAVA

Bol priekopník – utečenec. Jeho meno zmizlo z novín aj z histórie

Václav Nedomanský má zo svetových šampionátov deväť medailí.

KOŠICE KORZÁR

Vincent Lukáč nesúhlasí s vyvesením jeho dresu v Steel Aréne

Vedenie rozhodnutie prekvapilo.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 622
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 11 319
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 8 348
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 400
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 875
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 577
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 486
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 3 152
  9. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 3 037
  10. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 463

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop