Korzár logo Korzár
Piatok, 18. august, 2017 | Meniny má Elena, Helena

Peter Lipa: Objavenie špagiet bolo pre mňa požehnaním

Rodák z Prešova oslávil pred dvoma rokmi sedemdesiatku a uvedomil si, že v tomto veku už nemôže vložiť do úst čokoľvek.

Peter Lipa žije zdravo. Večeria už poobede.(Zdroj: veja)

Potrpí si na domáce jedlo bohaté na zeleninu, obľubuje mrkvové koláče a jediné, čo nemusí, sú vnútornosti. Počas svojho rozprávania si dokonca spomenul na piesne, ktoré ospevujú napríklad také rizoto.

„Mnohé veci v živote sa menia časom. Dnes sa pozerám na stravovanie úplne inak ako v minulosti. V mojom veku musím uvažovať, čo je pre mňa zdravé a dobré,“ komentuje jazzman Peter Lipa svoj vzťah k jedlu.

Dokonca si sám pre seba stanovil dve zásady, nejedáva v noci a obmedzuje mäso.

„Zistil som, že keď sa večer a na noc veľmi najem, tak nemôžem dobre spať. Preto jem naposledy okolo piatej alebo šiestej.“

Toto dodržuje, aj keď koncertuje a do postele sa dostane často až o polnoci.

„Tiež jem málo mäsa, nie som vegetarián, ale ak mäso jesť nemusím, tak ho nejem.“

Maškrtí mrkváče

Zdravo sa snaží aj odštartovať deň. Potrpí si na chutné cereálie, ale počas turné to býva problém.

„V hoteloch ich často neservírujú, a tak si dám hoc aj hemendex. Čo mi iné zostáva,“ smeje sa Lipa, ktorý najviac zo všetkého obľubuje zeleninu, neohrdne žiadnym druhom a ovocie vnímam ako dezert.

Keď už dôjde reč na maškrtenie, opäť prekvapuje.

„Mám rád koláče bez cukru a múky, ktoré majú prirodzenú sladkosť z použitých surovín. Takže ku káve, ktorú musím mať aspoň raz za deň, môže byť napríklad taký mrkvový alebo cuketový. To sú dobroty.“

Skrotil aj paličky

Skompletizovať obed nie je pre Petra Lipu žiadny problém, ale príliš sa touto svojou schopnosťou nechváli. Variť začal už na internáte, keď spolužiaci namiesto suchej večere začali vymýšľať jedlá, ktoré by bolo len ťažké pomenovať.

„Tam som sa podučil. Zažil som nástup špagiet, hovoríme o začiatkoch šesťdesiatych rokov, to bolo pre mňa veľké požehnanie,“ smeje sa.

S rovnakým nadšením objavil aj zahraničnú kuchyňu. „Maďarská je výborná, ale prestala mi vyhovovať, pretože je veľmi mastná a ťažká. Presedlal som na taliansku alebo ázijskú. To si pokojne vychutnám aj s paličkami.“

Pieseň o rizote

Na cestách si občas aj zaexperimentuje, ale radšej zbiera zaujímavé príhody, kde sa snúbi jedlo s hudbou.

„V množstve krajín sa spieva o jedle. Kedysi som obdivoval pesničku Džambalaja. Veľmi dlho mi trvalo, kým som zistil, že to je názov jedla. Pochádza z New Orleans a je to jedna z podôb rizota. Samozrejme, v každej krajine máva iný obsah, konzistenciu a podobu, ale stále je to ryža s niečím,“ prezrádza Lipa, ktorý pri recepte zostal verný svojej obľúbenej zelenine.

„Do špízov som pridal aj mäso, pretože pre niekoho je kombinácia zeleniny so zeleninou nezvládnuteľná. Pre mňa osobne je to to najlepšie, čo sa môže ocitnúť na mojom tanieri.“

Recept

Grilovaný špíz s cviklovo-zelerovým šalátom

Potrebujeme: tri rôznofarebné papriky, 10 šampiňónov, cuketu, dve kuracie prsia nakrájané na kocky, jednu cviklu, jeden zeler, šťavu z polovice citróna, olej, soľ, grilovacie korenie, horčicu.

Začneme šalátom. Zeler a cviklu očistíme a nastrúhame na väčšie slzičky. Okamžite pokvapkáme citrónom, aby zelenina nezačala oxidovať. Dobre premiešame, podľa chuti osolíme a pokvapkáme olejom.

Kým šalát postojí, pripravíme si špízy. Zeleninu očistíme a nakrájame na kocky. Spolu s kuracími prsiami ju striedavo napichujeme na špajľu. Hotový špíz potrieme marinádou, ktorú sme urobili z oleja, horčice a štipky grilovacieho korenia.

Grilujeme, kým mäso nie je hotové. Podávame so šalátom na čerstvom vzduchu, kde chutí najlepšie.

mal

Neprehliadnite tiež

Turistku v Slovenskom raji uštipol had

Pacientku transportovali terénnym vozidlom na Podlesok.

Umelci, ktorí vystúpia na Tatra Flowers, festival podporujú

K výzve ochranárov sa vyjadrili viacerí interpreti aj horolezec Hámor.

Cez Komenského autá do Čermeľa neprejdú

Obchádzka povedie cez F. Urbánka a Havlíčkovu.

Pri Košiciach plánujú zvýšiť ťažbu andezitu

Rakúšania plánujú zvýšiť ťažbu z pôvodných 95 tisíc ton na 200 tisíc ton za rok.

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Petra Schutza

Obama nechal Trumpovi veľký problém a Plavčan odišiel

Nevypočítateľný a cholerický premiér, ktorý mení pozície cez noc, nie je lepši než bláznivý predseda parlamentu.

PLUS

Oklamať eurokomisiu nebude také jednoduché

Peniaze na vedu sa na Slovensku rozdeľujú pod úroveň civilizovaného sveta.

DOMOV

Michal Gučík o návšteve Danka: Možno mám len dobrý kávostroj

O vypovedaní koaličnej zmluvy som sa dozvedel z médií, tvrdí Gučík.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 29 333
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 348
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 375
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 832
  5. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 775
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 635
  7. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 510
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 402
  9. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 249
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 044

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop