Korzár logo Korzár
Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Peter Lipa: Objavenie špagiet bolo pre mňa požehnaním

Rodák z Prešova oslávil pred dvoma rokmi sedemdesiatku a uvedomil si, že v tomto veku už nemôže vložiť do úst čokoľvek.

Peter Lipa žije zdravo. Večeria už poobede.Peter Lipa žije zdravo. Večeria už poobede. (Zdroj: veja)

Potrpí si na domáce jedlo bohaté na zeleninu, obľubuje mrkvové koláče a jediné, čo nemusí, sú vnútornosti. Počas svojho rozprávania si dokonca spomenul na piesne, ktoré ospevujú napríklad také rizoto.

„Mnohé veci v živote sa menia časom. Dnes sa pozerám na stravovanie úplne inak ako v minulosti. V mojom veku musím uvažovať, čo je pre mňa zdravé a dobré,“ komentuje jazzman Peter Lipa svoj vzťah k jedlu.

Dokonca si sám pre seba stanovil dve zásady, nejedáva v noci a obmedzuje mäso.

„Zistil som, že keď sa večer a na noc veľmi najem, tak nemôžem dobre spať. Preto jem naposledy okolo piatej alebo šiestej.“

Toto dodržuje, aj keď koncertuje a do postele sa dostane často až o polnoci.

„Tiež jem málo mäsa, nie som vegetarián, ale ak mäso jesť nemusím, tak ho nejem.“

Maškrtí mrkváče

Zdravo sa snaží aj odštartovať deň. Potrpí si na chutné cereálie, ale počas turné to býva problém.

„V hoteloch ich často neservírujú, a tak si dám hoc aj hemendex. Čo mi iné zostáva,“ smeje sa Lipa, ktorý najviac zo všetkého obľubuje zeleninu, neohrdne žiadnym druhom a ovocie vnímam ako dezert.

Keď už dôjde reč na maškrtenie, opäť prekvapuje.

„Mám rád koláče bez cukru a múky, ktoré majú prirodzenú sladkosť z použitých surovín. Takže ku káve, ktorú musím mať aspoň raz za deň, môže byť napríklad taký mrkvový alebo cuketový. To sú dobroty.“

Skrotil aj paličky

Skompletizovať obed nie je pre Petra Lipu žiadny problém, ale príliš sa touto svojou schopnosťou nechváli. Variť začal už na internáte, keď spolužiaci namiesto suchej večere začali vymýšľať jedlá, ktoré by bolo len ťažké pomenovať.

„Tam som sa podučil. Zažil som nástup špagiet, hovoríme o začiatkoch šesťdesiatych rokov, to bolo pre mňa veľké požehnanie,“ smeje sa.

S rovnakým nadšením objavil aj zahraničnú kuchyňu. „Maďarská je výborná, ale prestala mi vyhovovať, pretože je veľmi mastná a ťažká. Presedlal som na taliansku alebo ázijskú. To si pokojne vychutnám aj s paličkami.“

Pieseň o rizote

Na cestách si občas aj zaexperimentuje, ale radšej zbiera zaujímavé príhody, kde sa snúbi jedlo s hudbou.

„V množstve krajín sa spieva o jedle. Kedysi som obdivoval pesničku Džambalaja. Veľmi dlho mi trvalo, kým som zistil, že to je názov jedla. Pochádza z New Orleans a je to jedna z podôb rizota. Samozrejme, v každej krajine máva iný obsah, konzistenciu a podobu, ale stále je to ryža s niečím,“ prezrádza Lipa, ktorý pri recepte zostal verný svojej obľúbenej zelenine.

„Do špízov som pridal aj mäso, pretože pre niekoho je kombinácia zeleniny so zeleninou nezvládnuteľná. Pre mňa osobne je to to najlepšie, čo sa môže ocitnúť na mojom tanieri.“

Recept

Grilovaný špíz s cviklovo-zelerovým šalátom

Potrebujeme: tri rôznofarebné papriky, 10 šampiňónov, cuketu, dve kuracie prsia nakrájané na kocky, jednu cviklu, jeden zeler, šťavu z polovice citróna, olej, soľ, grilovacie korenie, horčicu.

Začneme šalátom. Zeler a cviklu očistíme a nastrúhame na väčšie slzičky. Okamžite pokvapkáme citrónom, aby zelenina nezačala oxidovať. Dobre premiešame, podľa chuti osolíme a pokvapkáme olejom.

Kým šalát postojí, pripravíme si špízy. Zeleninu očistíme a nakrájame na kocky. Spolu s kuracími prsiami ju striedavo napichujeme na špajľu. Hotový špíz potrieme marinádou, ktorú sme urobili z oleja, horčice a štipky grilovacieho korenia.

Grilujeme, kým mäso nie je hotové. Podávame so šalátom na čerstvom vzduchu, kde chutí najlepšie.

mal

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  5. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  6. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Úprava osobného motorového vozidla
  9. Important information for Brazilians living in Slovakia
  10. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 813
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 825
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 924
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 532
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 942
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 680
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 102
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 584
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 495
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 338
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Koronavírus v Bardejove: Začínajú s plošným testovaním (minúta po minúte)

Odberné miesta v Bardejove sú pripravené na celoplošné testovanie na Covid-19.

Odberné miesta v Bardejove sú pripravené.
Polyfunkčný objekt, za ktorým je obytný súbor Park Anička.
Ilustračný záber tréningu mládeže v Aréne sršňov.

Mesto Prešov chce predať dom v Soľnej Bani jeho nájomcom

Krajňák nesúhlasí s takýmto zbavovaním sa majetku.

Soľná Baňa. Vľavo dom ešte vo vlastníctve mesta, vpravo pamiatka koniareň.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Igor Matovič.
Dobré ráno

Dobré ráno: Špeciálny prokurátor Kováčik defacto skončil

Slovenská justícia sa otriasa v základoch.

Podcast Dobré Ráno.
Minister financií Eduard Heger na tlačovej konferencii o národnom reformnom pláne.
Od soboty sa ulice vyprázdnia.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop