Korzár logo Korzár
Nedeľa, 23. apríl, 2017 |Meniny má Vojtech

Recept

Mrkvový koláč s vlašskými orechmi a omáčkou zo žĺtkov, smotany a lesného ovocia

Mrkvový koláč s vlašskými orechmi a omáčkou zo žĺtkov, smotany a lesného ovocia.(Zdroj: Vladimír Mulík)

Suroviny aj pre desiatich: polohrubá múka 400 g, maslo 125 g, kypriaci prášok do pečiva 2 kl, mletá škorica 1 kl, soľ 1 kl, med 250 ml, trstinový cukor 150 g, mrkva 350 g, vajce 3 ks, vlašské orechy 400 g, môžeme pridať aj ďalšie rôzne druhy orechov a semien, tuk na vymastenie a hrubá múka na vysypanie plechu alebo
použijeme papier na pečenie

Postup: Rúru predhrejeme na 160° C. Maslo prepražíme tak, aby voňalo za orieškami. Formu na pečenie (podľa
veľkosti aj dve) medzitým potrieme tukom a vysypeme múkou, alebo použijeme papier na pečenie. Vo vhodnej nádobe zmiešame múku, kypriaci prášok, škoricu a soľ.

V inej nádobe zmiešame med, upečenú a rozmixovanú mrkvu a orieškové maslo. Vajíčka vyšľaháme mixérom s cukrom, do ktorých primiešame mrkvovú zmes a potom cez sitko múčnu zmes.

Nakoniec pridáme jadrá vlašských orechov v celku a znova zľahka, ale dobre premiešame. Cesto dáme do pripravených nádob a pečieme asi 35 až 50 minút (záleží to od formy na pečenie a od rúry, ktorú máte doma).

Pred krájaním počkáme ešte 20 minút, aby sa koláč pri krájaní nedrobil.

Koláč krájame na centimetrové plátky a opekáme ho ešte na panvici na miernom ohni z oboch strán tak, aby orechy chytili zlatú farbu.

Potom je jeho chuť a vôňa intenzívnejšia a neodolateľná. Koláč podávame s poriadnou lyžicou žĺtkového krému, ktorý je pokvapkaný omáčkou z lesného ovocia, alebo v tom lepšom prípade čerstvým lesným ovocím.

Žĺtkový krém: smotana na šľahanie 200 ml, mlieko plnotučné 200 ml, cukor 50 g trstinový alebo repný naturálny, vaječné žĺtky 5 ks

Smotanu, mlieko a cukor spolu prevaríme vo vhodnom kastróliku. Vo vhodnej miske máme pripravené vaječné žĺtky, do ktorých za stáleho miešania metličkou pomaličky vlievame horúcu mliečnu zmes.

Po vyliatí horúcej zmesi k žĺtkom ešte nejaký čas dôkladne premiešavame, aby sa všetko dobre spojilo. Zmes prelejeme
naspäť do kastrólika a na miernom ohni za stáleho miešania(!) tak, aby metlička otierala dno! Nebude to trvať dlho a zmes nám začne chytať krémovú konzistenciu.

Predtým, než to všetko začneme pripravovať, pripravíme, si vhodnú nádobu s jemným sitkom v studenom vodnom kúpeli.

Keď je taká možnosť, aj s ľadom. Hustnúci krém rýchlo ale opatrne vlejeme do sitka, kde sa precedí do vychladenej nádobky v ľadovom kúpeli. Krém krátky čas miešame v ľadovom kúpeli, aby sa chlad rovnomerne rozložil.

Tým zamedzíme, aby sa nám zrazili žĺtky. Ak by sa to náhodou nepodarilo, ako som to doslovne opísal, sladkú vaječno-smotanovú zrazeninu rozmixujeme ponorným mixérom. Už to nie je veľmi krém, ale "kolo domu".

Omáčka z lesného ovocia: mrazené lesné ovocie 250 g

Ak máme čerstvé lesné ovocie, omáčku nemusíme vôbec pripravovať. Drobné ovocie len prevaríme, rozmixujeme a prepasírujeme cez jemné sitko.

Omáčka ostáva bez cukru, len tak kyslá. Vyrovná nám sladkosť a zaokrúhli chuť celého dezertu.

Neprehliadnite tiež

III. liga: Pušovce siahali po bode

Góly nevideli diváci na treťoligových futbalových štadiónoch v Prešove a Snine.

Vedenie mesta Košice pre Kosit napísalo poslancom list

Mesto odmieta snahy zastaviť súťaž na predaj podielu v odpadovej firme.

AKTUALIZOVANÉ 15:20

V areáli bývalej magnezitky horel nemocničný odpad

Areál roky chátra, stal sa už aj vhodným miestom pre nebezpečný odpad.

Chatu na Domaši predali za 620 eur

Chatka v katastri obce Holčíkovce menila majiteľa.

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Minúta po minúte: Prezidentské voľby vo Francúzsku vrcholia

Volebné miestnosti vo väčšine miest sa uzavreli, vo veľkých mestách môžu ľudia hlasovať do ôsmej.

KOMENTÁRE

Keď sa Rostasov slovník dostane na univerzitu

Nemala by sa práve masmediálka ozvať, že hoaxy deformujú spoločnosť?

ŠPORT

Svet sa počas neho na chvíľu zastaví. Hrá slávne El Clásico

V nedeľu hrá Barcelona na pôde svojho rivala.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  2. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  3. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  4. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  5. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  6. Inteligencia vo všetkom
  7. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  8. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  9. Čo sa môže stať, keď šetríte na zateplení?
  10. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie
  1. Advokáti budú v stredu bezplatne radiť v 8 mestách
  2. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  3. Apartmány s výnosom až 4% v lyžiarskom stredisku Obergurgl
  4. Finále súťaže CEWE Fotokniha roka 2016
  5. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  6. Východniari investujú do bývania spomedzi regiónov najviac
  7. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande
  9. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  10. Pôžička, ktorá odmeňuje? Nie, nepomýlili sme sa
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 22 034
  2. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 10 190
  3. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 8 697
  4. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 7 022
  5. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 4 080
  6. 5 krokov k vlastnému bývaniu 3 855
  7. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 906
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande 1 794
  9. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku 1 603
  10. Budú Slováci čoskoro ovládať svoje domácnosti cez smartfón? 1 603

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop