Korzár logo Korzár
Sobota, 19. január, 2019 | Meniny má Drahomíra, Mário
Nájdete nás na webe

Recept

Mrkvový koláč s vlašskými orechmi a omáčkou zo žĺtkov, smotany a lesného ovocia

Mrkvový koláč s vlašskými orechmi a omáčkou zo žĺtkov, smotany a lesného ovocia.(Zdroj: Vladimír Mulík)

Suroviny aj pre desiatich: polohrubá múka 400 g, maslo 125 g, kypriaci prášok do pečiva 2 kl, mletá škorica 1 kl, soľ 1 kl, med 250 ml, trstinový cukor 150 g, mrkva 350 g, vajce 3 ks, vlašské orechy 400 g, môžeme pridať aj ďalšie rôzne druhy orechov a semien, tuk na vymastenie a hrubá múka na vysypanie plechu alebo
použijeme papier na pečenie

Postup: Rúru predhrejeme na 160° C. Maslo prepražíme tak, aby voňalo za orieškami. Formu na pečenie (podľa
veľkosti aj dve) medzitým potrieme tukom a vysypeme múkou, alebo použijeme papier na pečenie. Vo vhodnej nádobe zmiešame múku, kypriaci prášok, škoricu a soľ.

V inej nádobe zmiešame med, upečenú a rozmixovanú mrkvu a orieškové maslo. Vajíčka vyšľaháme mixérom s cukrom, do ktorých primiešame mrkvovú zmes a potom cez sitko múčnu zmes.

Nakoniec pridáme jadrá vlašských orechov v celku a znova zľahka, ale dobre premiešame. Cesto dáme do pripravených nádob a pečieme asi 35 až 50 minút (záleží to od formy na pečenie a od rúry, ktorú máte doma).

Pred krájaním počkáme ešte 20 minút, aby sa koláč pri krájaní nedrobil.

Koláč krájame na centimetrové plátky a opekáme ho ešte na panvici na miernom ohni z oboch strán tak, aby orechy chytili zlatú farbu.

Potom je jeho chuť a vôňa intenzívnejšia a neodolateľná. Koláč podávame s poriadnou lyžicou žĺtkového krému, ktorý je pokvapkaný omáčkou z lesného ovocia, alebo v tom lepšom prípade čerstvým lesným ovocím.

Žĺtkový krém: smotana na šľahanie 200 ml, mlieko plnotučné 200 ml, cukor 50 g trstinový alebo repný naturálny, vaječné žĺtky 5 ks

Smotanu, mlieko a cukor spolu prevaríme vo vhodnom kastróliku. Vo vhodnej miske máme pripravené vaječné žĺtky, do ktorých za stáleho miešania metličkou pomaličky vlievame horúcu mliečnu zmes.

Po vyliatí horúcej zmesi k žĺtkom ešte nejaký čas dôkladne premiešavame, aby sa všetko dobre spojilo. Zmes prelejeme
naspäť do kastrólika a na miernom ohni za stáleho miešania(!) tak, aby metlička otierala dno! Nebude to trvať dlho a zmes nám začne chytať krémovú konzistenciu.

Predtým, než to všetko začneme pripravovať, pripravíme, si vhodnú nádobu s jemným sitkom v studenom vodnom kúpeli.

Keď je taká možnosť, aj s ľadom. Hustnúci krém rýchlo ale opatrne vlejeme do sitka, kde sa precedí do vychladenej nádobky v ľadovom kúpeli. Krém krátky čas miešame v ľadovom kúpeli, aby sa chlad rovnomerne rozložil.

Tým zamedzíme, aby sa nám zrazili žĺtky. Ak by sa to náhodou nepodarilo, ako som to doslovne opísal, sladkú vaječno-smotanovú zrazeninu rozmixujeme ponorným mixérom. Už to nie je veľmi krém, ale "kolo domu".

Omáčka z lesného ovocia: mrazené lesné ovocie 250 g

Ak máme čerstvé lesné ovocie, omáčku nemusíme vôbec pripravovať. Drobné ovocie len prevaríme, rozmixujeme a prepasírujeme cez jemné sitko.

Omáčka ostáva bez cukru, len tak kyslá. Vyrovná nám sladkosť a zaokrúhli chuť celého dezertu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  2. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  3. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  4. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  5. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  6. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  7. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  8. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii
  9. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod
  10. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac
  1. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  3. Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018
  4. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  5. Deň otvorených dverí Stavebnej fakulty STU
  6. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  7. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  8. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  9. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  10. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  1. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 14 747
  2. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 12 036
  3. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 9 451
  4. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 9 247
  5. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 6 207
  6. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 6 173
  7. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 5 170
  8. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 4 301
  9. Jedli ste už ružovú čokoládu? 3 781
  10. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho 2 948

Neprehliadnite tiež

Firma EEI oberala o tržby seba, ale i mesto Košice

Polaček potvrdil, že sa preto musí upraviť návrh nariadenia.

Košický magistrát pripravuje zmeny. Vznikne parkovací referát

Čop: Posilníme sociálne oddelenie, vrátime vážnosť architektom.

Tréner Trebišova: Pokiaľ je nádej na záchranu, oplatí sa pracovať

Džubara vidí na ľuďoch v klube, že chcú druhú ligu udržať.

Dudáš: Ak si niekto neplní rolu, tím je ako puzzle bez jedného dieliku

Košičania prerušili sériu štyroch domácich prehier.

Hlavné správy zo Sme.sk

Komentár Zuzany Kepplovej

Mal Kočner Glváča na diaľkové ovládanie?

Zsuzsová s Glváčom je možno podobná schéma ako Trošková u Fica.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop