Korzár logo Korzár
Sobota, 20. apríl, 2019 | Meniny má Marcel
Nájdete nás na webe

Recept

Mrkvový koláč s vlašskými orechmi a omáčkou zo žĺtkov, smotany a lesného ovocia

Mrkvový koláč s vlašskými orechmi a omáčkou zo žĺtkov, smotany a lesného ovocia.Mrkvový koláč s vlašskými orechmi a omáčkou zo žĺtkov, smotany a lesného ovocia.(Zdroj: Vladimír Mulík)

Suroviny aj pre desiatich: polohrubá múka 400 g, maslo 125 g, kypriaci prášok do pečiva 2 kl, mletá škorica 1 kl, soľ 1 kl, med 250 ml, trstinový cukor 150 g, mrkva 350 g, vajce 3 ks, vlašské orechy 400 g, môžeme pridať aj ďalšie rôzne druhy orechov a semien, tuk na vymastenie a hrubá múka na vysypanie plechu alebo
použijeme papier na pečenie

Postup: Rúru predhrejeme na 160° C. Maslo prepražíme tak, aby voňalo za orieškami. Formu na pečenie (podľa
veľkosti aj dve) medzitým potrieme tukom a vysypeme múkou, alebo použijeme papier na pečenie. Vo vhodnej nádobe zmiešame múku, kypriaci prášok, škoricu a soľ.

V inej nádobe zmiešame med, upečenú a rozmixovanú mrkvu a orieškové maslo. Vajíčka vyšľaháme mixérom s cukrom, do ktorých primiešame mrkvovú zmes a potom cez sitko múčnu zmes.

Nakoniec pridáme jadrá vlašských orechov v celku a znova zľahka, ale dobre premiešame. Cesto dáme do pripravených nádob a pečieme asi 35 až 50 minút (záleží to od formy na pečenie a od rúry, ktorú máte doma).

Pred krájaním počkáme ešte 20 minút, aby sa koláč pri krájaní nedrobil.

Koláč krájame na centimetrové plátky a opekáme ho ešte na panvici na miernom ohni z oboch strán tak, aby orechy chytili zlatú farbu.

Potom je jeho chuť a vôňa intenzívnejšia a neodolateľná. Koláč podávame s poriadnou lyžicou žĺtkového krému, ktorý je pokvapkaný omáčkou z lesného ovocia, alebo v tom lepšom prípade čerstvým lesným ovocím.

Žĺtkový krém: smotana na šľahanie 200 ml, mlieko plnotučné 200 ml, cukor 50 g trstinový alebo repný naturálny, vaječné žĺtky 5 ks

Smotanu, mlieko a cukor spolu prevaríme vo vhodnom kastróliku. Vo vhodnej miske máme pripravené vaječné žĺtky, do ktorých za stáleho miešania metličkou pomaličky vlievame horúcu mliečnu zmes.

Po vyliatí horúcej zmesi k žĺtkom ešte nejaký čas dôkladne premiešavame, aby sa všetko dobre spojilo. Zmes prelejeme
naspäť do kastrólika a na miernom ohni za stáleho miešania(!) tak, aby metlička otierala dno! Nebude to trvať dlho a zmes nám začne chytať krémovú konzistenciu.

Predtým, než to všetko začneme pripravovať, pripravíme, si vhodnú nádobu s jemným sitkom v studenom vodnom kúpeli.

Keď je taká možnosť, aj s ľadom. Hustnúci krém rýchlo ale opatrne vlejeme do sitka, kde sa precedí do vychladenej nádobky v ľadovom kúpeli. Krém krátky čas miešame v ľadovom kúpeli, aby sa chlad rovnomerne rozložil.

Tým zamedzíme, aby sa nám zrazili žĺtky. Ak by sa to náhodou nepodarilo, ako som to doslovne opísal, sladkú vaječno-smotanovú zrazeninu rozmixujeme ponorným mixérom. Už to nie je veľmi krém, ale "kolo domu".

Omáčka z lesného ovocia: mrazené lesné ovocie 250 g

Ak máme čerstvé lesné ovocie, omáčku nemusíme vôbec pripravovať. Drobné ovocie len prevaríme, rozmixujeme a prepasírujeme cez jemné sitko.

Omáčka ostáva bez cukru, len tak kyslá. Vyrovná nám sladkosť a zaokrúhli chuť celého dezertu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  4. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  5. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  9. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 23 398
  2. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 967
  3. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 8 898
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 7 752
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 771
  6. Idete stavať dom? Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť 5 769
  7. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 433
  8. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 096
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 642
  10. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 322

Neprehliadnite tiež

Spor ministerstva a prokuratúry o chatu ukončil sám stavebník

Majiteľ záhrady pripravil rezort o argument, prečo nezrušiť stavebné povolenie.

Okraj jamy pre základy novej chaty je úplne pri plote. Zo starých základov nezostalo nič.

Etnologička: Kúpač sa neodmietal, inak by dievča zostalo prašivé

Veľkonočné košíky nosievali dvaja chlapi a paska vážila niekoľko kíl.

Svätenie jedál pred kostolom v Ťahanovciach v roku 1958.

Šoltis verí, že pohárová prehra na jeho hráčoch stopy nezanechá

Po štyroch dňoch zavíta do Michaloviec ďalší atraktívny súper.

Spomienka na jesenný duel. Zdolajú Michalovce DAC doma aj druhýkrát v sezóne?

Hlavné správy zo Sme.sk

Boris Zala.

Muellerova správa: Rusko sa pokúsilo ovplyvniť voľby, Trump pre vyšetrovanie panikáril

Ľudia okolo Trumpa čakali, že im informácie od Rusov pomôžu.

Donald Trump.
Stĺpček Jakuba Fila

Ficov svet je slepý a hluchý, preto chce zapchať oči a uši aj verejnosti

Smeráci nechcú vidieť obmedzovanie slobody tlače.

Jakub Filo.
Ilustračné foto.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop