Korzár logo Korzár
Utorok, 23. január, 2018 | Meniny má Miloš
Pridajte si svoje mesto

Recept

Mrkvový koláč s vlašskými orechmi a omáčkou zo žĺtkov, smotany a lesného ovocia

Mrkvový koláč s vlašskými orechmi a omáčkou zo žĺtkov, smotany a lesného ovocia.(Zdroj: Vladimír Mulík)

Suroviny aj pre desiatich: polohrubá múka 400 g, maslo 125 g, kypriaci prášok do pečiva 2 kl, mletá škorica 1 kl, soľ 1 kl, med 250 ml, trstinový cukor 150 g, mrkva 350 g, vajce 3 ks, vlašské orechy 400 g, môžeme pridať aj ďalšie rôzne druhy orechov a semien, tuk na vymastenie a hrubá múka na vysypanie plechu alebo
použijeme papier na pečenie

Postup: Rúru predhrejeme na 160° C. Maslo prepražíme tak, aby voňalo za orieškami. Formu na pečenie (podľa
veľkosti aj dve) medzitým potrieme tukom a vysypeme múkou, alebo použijeme papier na pečenie. Vo vhodnej nádobe zmiešame múku, kypriaci prášok, škoricu a soľ.

V inej nádobe zmiešame med, upečenú a rozmixovanú mrkvu a orieškové maslo. Vajíčka vyšľaháme mixérom s cukrom, do ktorých primiešame mrkvovú zmes a potom cez sitko múčnu zmes.

Nakoniec pridáme jadrá vlašských orechov v celku a znova zľahka, ale dobre premiešame. Cesto dáme do pripravených nádob a pečieme asi 35 až 50 minút (záleží to od formy na pečenie a od rúry, ktorú máte doma).

Pred krájaním počkáme ešte 20 minút, aby sa koláč pri krájaní nedrobil.

Koláč krájame na centimetrové plátky a opekáme ho ešte na panvici na miernom ohni z oboch strán tak, aby orechy chytili zlatú farbu.

Potom je jeho chuť a vôňa intenzívnejšia a neodolateľná. Koláč podávame s poriadnou lyžicou žĺtkového krému, ktorý je pokvapkaný omáčkou z lesného ovocia, alebo v tom lepšom prípade čerstvým lesným ovocím.

Žĺtkový krém: smotana na šľahanie 200 ml, mlieko plnotučné 200 ml, cukor 50 g trstinový alebo repný naturálny, vaječné žĺtky 5 ks

Smotanu, mlieko a cukor spolu prevaríme vo vhodnom kastróliku. Vo vhodnej miske máme pripravené vaječné žĺtky, do ktorých za stáleho miešania metličkou pomaličky vlievame horúcu mliečnu zmes.

Po vyliatí horúcej zmesi k žĺtkom ešte nejaký čas dôkladne premiešavame, aby sa všetko dobre spojilo. Zmes prelejeme
naspäť do kastrólika a na miernom ohni za stáleho miešania(!) tak, aby metlička otierala dno! Nebude to trvať dlho a zmes nám začne chytať krémovú konzistenciu.

Predtým, než to všetko začneme pripravovať, pripravíme, si vhodnú nádobu s jemným sitkom v studenom vodnom kúpeli.

Keď je taká možnosť, aj s ľadom. Hustnúci krém rýchlo ale opatrne vlejeme do sitka, kde sa precedí do vychladenej nádobky v ľadovom kúpeli. Krém krátky čas miešame v ľadovom kúpeli, aby sa chlad rovnomerne rozložil.

Tým zamedzíme, aby sa nám zrazili žĺtky. Ak by sa to náhodou nepodarilo, ako som to doslovne opísal, sladkú vaječno-smotanovú zrazeninu rozmixujeme ponorným mixérom. Už to nie je veľmi krém, ale "kolo domu".

Omáčka z lesného ovocia: mrazené lesné ovocie 250 g

Ak máme čerstvé lesné ovocie, omáčku nemusíme vôbec pripravovať. Drobné ovocie len prevaríme, rozmixujeme a prepasírujeme cez jemné sitko.

Omáčka ostáva bez cukru, len tak kyslá. Vyrovná nám sladkosť a zaokrúhli chuť celého dezertu.

Neprehliadnite tiež

Za parkovanie pred košickou zoo budeme platiť

Na stole je riešenie sporu mesto vs. urbariát.

Starosta Hlinka: Zmluva s firmou EEI by sa mala zrušiť

Varianty: Ukončiť hneď alebo nechať dobehnúť do roku 2022.

Blízko Košíc môže vzniknúť rybia farma

V bývalom teľatníku chcú chovať africké sumčeky.

Prepadli poštárku, súd ich nechal na slobode

Lupiči to mali prešpekulované.

Pätnásťročný výpalník nútil školákov, aby mu nosili peniaze

Súd potrestal mladíka, ktorý zarábal na malých deťoch.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Najdrahšiu kampaň mal Kusý, čísla za plagáty však nesedia

Most-Híd minul podľa oficiálnej správy na kampaň v župných voľbách najviac, no do nákladov zarátal aj sumy na vlastnú propagáciu.

KOMENTÁRE

Stačilo by, keby sa nekradlo. Základy politického hochštaplerstva

Politici neprestanú nepoctivo zavádzať.

KOMENTÁRE

Chceme viac detí v odborných školách? Tak sa o tom bavme

Menej žiakov na osemročných gymnáziách, ale prečo?

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Najvýhodnejšie online predplatné SME.sk na 1 rok len za 29€
  3. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke
  4. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  5. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  6. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  7. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  8. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  9. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  10. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  1. Najvýhodnejšie online predplatné SME.sk na 1 rok len za 29€
  2. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke
  3. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  4. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  5. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  6. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  7. Alarica – new business project in the market of shoes
  8. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  9. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  10. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 10 331
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 086
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 053
  4. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku 2 400
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 005
  6. Kam do tepla v januári? 1 700
  7. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej! 1 460
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 354
  9. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018? 1 142
  10. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 928

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop