Korzár logo Korzár
Sobota, 17. apríl, 2021 | Meniny má RudolfKrížovkyKrížovky

Recept

Mrkvový koláč s vlašskými orechmi a omáčkou zo žĺtkov, smotany a lesného ovocia

Mrkvový koláč s vlašskými orechmi a omáčkou zo žĺtkov, smotany a lesného ovocia.Mrkvový koláč s vlašskými orechmi a omáčkou zo žĺtkov, smotany a lesného ovocia. (Zdroj: Vladimír Mulík)

Suroviny aj pre desiatich: polohrubá múka 400 g, maslo 125 g, kypriaci prášok do pečiva 2 kl, mletá škorica 1 kl, soľ 1 kl, med 250 ml, trstinový cukor 150 g, mrkva 350 g, vajce 3 ks, vlašské orechy 400 g, môžeme pridať aj ďalšie rôzne druhy orechov a semien, tuk na vymastenie a hrubá múka na vysypanie plechu alebo
použijeme papier na pečenie

Postup: Rúru predhrejeme na 160° C. Maslo prepražíme tak, aby voňalo za orieškami. Formu na pečenie (podľa
veľkosti aj dve) medzitým potrieme tukom a vysypeme múkou, alebo použijeme papier na pečenie. Vo vhodnej nádobe zmiešame múku, kypriaci prášok, škoricu a soľ.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

V inej nádobe zmiešame med, upečenú a rozmixovanú mrkvu a orieškové maslo. Vajíčka vyšľaháme mixérom s cukrom, do ktorých primiešame mrkvovú zmes a potom cez sitko múčnu zmes.

Nakoniec pridáme jadrá vlašských orechov v celku a znova zľahka, ale dobre premiešame. Cesto dáme do pripravených nádob a pečieme asi 35 až 50 minút (záleží to od formy na pečenie a od rúry, ktorú máte doma).

Pred krájaním počkáme ešte 20 minút, aby sa koláč pri krájaní nedrobil.

Koláč krájame na centimetrové plátky a opekáme ho ešte na panvici na miernom ohni z oboch strán tak, aby orechy chytili zlatú farbu.

Potom je jeho chuť a vôňa intenzívnejšia a neodolateľná. Koláč podávame s poriadnou lyžicou žĺtkového krému, ktorý je pokvapkaný omáčkou z lesného ovocia, alebo v tom lepšom prípade čerstvým lesným ovocím.

Skryť Vypnúť reklamu

Žĺtkový krém: smotana na šľahanie 200 ml, mlieko plnotučné 200 ml, cukor 50 g trstinový alebo repný naturálny, vaječné žĺtky 5 ks

Smotanu, mlieko a cukor spolu prevaríme vo vhodnom kastróliku. Vo vhodnej miske máme pripravené vaječné žĺtky, do ktorých za stáleho miešania metličkou pomaličky vlievame horúcu mliečnu zmes.

Po vyliatí horúcej zmesi k žĺtkom ešte nejaký čas dôkladne premiešavame, aby sa všetko dobre spojilo. Zmes prelejeme
naspäť do kastrólika a na miernom ohni za stáleho miešania(!) tak, aby metlička otierala dno! Nebude to trvať dlho a zmes nám začne chytať krémovú konzistenciu.

Predtým, než to všetko začneme pripravovať, pripravíme, si vhodnú nádobu s jemným sitkom v studenom vodnom kúpeli.

Keď je taká možnosť, aj s ľadom. Hustnúci krém rýchlo ale opatrne vlejeme do sitka, kde sa precedí do vychladenej nádobky v ľadovom kúpeli. Krém krátky čas miešame v ľadovom kúpeli, aby sa chlad rovnomerne rozložil.

Skryť Vypnúť reklamu

Tým zamedzíme, aby sa nám zrazili žĺtky. Ak by sa to náhodou nepodarilo, ako som to doslovne opísal, sladkú vaječno-smotanovú zrazeninu rozmixujeme ponorným mixérom. Už to nie je veľmi krém, ale "kolo domu".

Omáčka z lesného ovocia: mrazené lesné ovocie 250 g

Ak máme čerstvé lesné ovocie, omáčku nemusíme vôbec pripravovať. Drobné ovocie len prevaríme, rozmixujeme a prepasírujeme cez jemné sitko.

Omáčka ostáva bez cukru, len tak kyslá. Vyrovná nám sladkosť a zaokrúhli chuť celého dezertu.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Happy Hour vymysleli námorníci, dnes poteší aj vaše auto
  2. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič
  3. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  4. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  5. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  6. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  7. Korporátne dlhopisy s fixným ročným výnosom od 7 do 8 %
  8. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME
  9. Festival pre dušu prináša návod, ako si zachovať duševnú pohodu
  10. Slováci sú rekordéri, majú aj 20 vernostných programov súčasne
  1. Happy Hour vymysleli námorníci, dnes poteší aj vaše auto
  2. Podcasty zdravotnej poisťovne Union sú najpočúvanejšie
  3. AURES Holdings sa vydáva na západ
  4. Výčínanie počasia spôsobuje najviac škôd v júni
  5. Dodávame len preverené riešenia, hovorí šéf ABRA Software
  6. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  7. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  8. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  9. Reverzné inžinierstvo na FVT
  10. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 49 000
  2. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 19 447
  3. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 13 954
  4. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 10 400
  5. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku 9 169
  6. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 8 766
  7. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 8 178
  8. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 7 684
  9. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 6 418
  10. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť! 5 946
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister financií Igor Matovič.

Bývalý premiér nevie, čo dohodol.

2 h
Meky Žbirka pri stetnutí s britskou kráľovnou v novembri 2008 v Bratislave.

Pri stretnutí sa cítil ako Mr. Bean.

14. apr
Víkendový výber SME

Pravidelná dávka víkendového čítania i tipov na voľné chvíle.

51m

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop