Jahody
Sezónne ovocie nám urobí službu dvakrát. Okrem toho, že je lahodné a zaženie chuť na sladké, dokáže vybieliť aj zuby. Pretože obsahuje enzým, ktorý je prírodným bielidlom.
Najlepší účinok dosiahnete, ak si polovicou jahody budete potierať chrup pár minút. Opakujte niekoľkokrát denne.
Jablko
Dokáže vyčistiť zuby podobne ako zubná kefka a navyše zuby aj bieli.
Pochutnajte si na ňom aspoň raz denne. Pre lepšie výsledky si ho nekrájajte na mesiačiky, ale chrúmte ho vcelku.
Tvrdé syry
Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo jedia Francúzi po každom väčšom jedle zopár kúskov syra?
Tradícia vznikla práve kvôli čisteniu zubov. Kvalitné tvrdé syry obsahujú kyselinu mliečnu, ktorá je najúčinnejší prírodný čistič zubov.
Postup je podobný ako pri jahodách – potrite si kusom syra všetky zuby. Aspoň hodinu po tom nič nejedzte ani nepite. Syry nechávajú na zuboch vápnik brániaci kazivosti.
Šupka z pomaranča
Poriadne ju poumývajte. Jej vnútornou stranou si pár minút pretierajte zuby.
Kokosový olej
Samotný olej síce nie je tá najväčšia lahôdka na svete, no skutočne funguje. Pomáha aj zdraviu ďasien a prevencii vzniku áft a vyrážok v ústach.
Dajte si do úst jednu lyžičku oleja, podržte ho v ústach aspoň tri minúty a potom si zuby pretrite čistou zubnou kefkou. Neoplachovať.
Kurkuma
Ďalšiu vychytávku si ukradnite z indickej kultúry.
Korenie kurkuma má nielen antioxidačné, protizápalové a protirakovinové účinky, ale bieli aj zuby. Kurkuma je korenie žltej až oranžovej farby, korenistej vône a mierne pálivej chuti.
Pridávajte ho do všetkých slaných jedál, aj na ochutenie mäsa.
Obyčajné jablko. Jedzte ho celý rok. Foto: fotolia
Autor: Spracovala: Elena Danková
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.